Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poliačik vie z kadiaľ zobrať peniaze pre školstvo: Až 270 miliónov zo sociálnych balíčkov!

Martin Poliačik
Martin Poliačik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko má dosť peňazí, ktoré by mohli ísť do rezortu školstva, vláda však nimi korumpuje občanov prostredníctvom sociálnych balíčkov, myslí si poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Martin Poliačik.

Zvýšenie platov učiteľov by si vyžiadalo 246 miliónov eur, Poliačik dnes vymenoval kroky, ktoré by školstvu priniesli ročne 270 miliónov. 23 miliónov eur by zobral z vlakov zadarmo, 100 miliónov z dotácií nerentabilných uhoľných baní, 76 miliónov zo zníženej DPH na vybrané potraviny, 14 miliónov z príspevkov na lyžiarske zájazdy a 57 miliónov eur z plánovanej ročnej splátky avizovaného bratislavského obchvatu.

„To je 270 miliónov eur, ktoré sú vyhodené von oknom. Sociálne balíčky treba zrušiť a investovať ich do toho, čo štát potrebuje, a to je zdravotníctvo, školstvo a konsolidácia verejných financií,“ povedal dnes Poliačik novinárom.

Liberáli zároveň navrhujú zrušiť kreditový systém a dať školám slobodu, aby samé rozhodovali o ďalšom vzdelávaní učiteľov. „Matikár dnes môže získať kredity za to, že absolvoval kurz snowboardingu. Naháňanie kreditov nikam nevedie. Potrebujeme reálne kurzy s pridanou hodnotou,“ konštatoval Poliačik. 

Učitelia zároveň požadujú 400 miliónov eur na vyrovnanie rozdielov medzi školami, od technického vybavenia po pomôcky. Poliačik by ich zobral z eurofondov, ktoré by dal priamo školám, aby rozhodli, či za ne obstarajú chemické laboratórium, dielne, učebnice, digitálne materiály alebo ocenia odborníkov. „Podporujeme navyšovanie výdavkov na školstvo a sme za to dať všetky peniaze na vzdelávanie priamo školám, aby samé rozhodovali o tom, čo potrebujú,“ vysvetlil Poliačik. 

SaS podľa jeho slov podporí zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre školstvo, na ktorom by sa zúčastnili všetky relevantné strany - od nespokojných učiteľov, cez odborárov, odbornú verejnosť po zástupcov rezortu školstva. „Vláda Smeru-SD zodpovedná za stav školstva, vládla osem z posledných desiatich rokov. Iba vláda môže predložiť riešenie, sme ochotní o ňom okamžite diskutovať a ak bude dobré a budú s ním spokojní aj učitelia, tak ho podporiť,“ konštatoval Poliačik.

Kabinet by podľa jeho slov mal zmeny pripraviť v skrátenom legislatívnom konaní a predložiť ich parlamentu. „Skupina odhodlaných učiteľov ide do boja s veľkou presilou. My občania si môžeme vybrať, či ich podporíme, alebo necháme samých. My učiteľov podporíme,“ povedal za SaS Poliačik.

Viac o téme: ŠkolstvoMartin PoliačikSaSSloboda a SolidaritaSociálne balíčky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu