Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Košičan vypovedal o chobotnici podvodníkov: Nitky vedú ku Kaliňákovi s Počiatkom, tvrdí Trend

Robert Fico, Robert Kaliňák, Marek Maďarič a Ján Počiatek (sprava)
Robert Fico, Robert Kaliňák, Marek Maďarič a Ján Počiatek (sprava) (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Politické špičky Smeru sú namočené vo veľkej kauze. Ján Počiatek a Róbert Kaliňák mali vedieť o podvodoch, pri ktorých mal prísť štát až o 80 miliónov eur. O fiktívnych obchodoch a faktúrach so štátom prehovoril právnik, ktorý stál na čele celého podvodu.

Za päť rokov mal štát prísť až o 80 miliónov eur. Skupina podvodníkov mala cez fiktívne vratky DPH alebo cez znižovanie vlastnej DPH obísť zákony. O kauze informoval časopis Trend. Kľúčový v celom prípade je košický právnik Milan Chovanec. Ten prezradil, že do o podvodoch mali vedieť aj predstavitelia Smeru. Biznis sa mal robiť počas prvej Ficovej vlády. V roku 2012 na to prišla polícia, ale prípad stále nie je uzavretý.

Namočení mali byť aj Kaliňák aj Počiatek

Týždenník má podľa vlastných slov k dispozícii vyšetrovací spis a tiež aj dve správy, ktoré majú pochádzať od Slovenskej informačnej služby. Podvody mali kryť navyše aj daňoví kontrolóri. Chovanec podľa Trendu spomína, že o podvodoch mali vedieť súčasný minister dopravy Ján Počiatek a minister vnútra Róbert Kaliňák.

Svedectvo Chovanca môže vzbudiť pochybnosti, keďže je hlavný obvinený, no jeho výpoveď sa zhoduje s telefonickou a smskovou komunikáciou, ktorú polícia zachytila pri jeho odpočúvaní v roku 2009, teda pred jeho obvinením. Hlavný obvinený sa priznal k podvodom už v roku 2013. Vtedy polícii prezradil, kto z politiky, polície či tajných služieb kryl podvody.

Krytie podvodov popreli

V Chovancových telefonátoch sa spomína meno Stano, ktorým by mal byť regionálny funkcionár Smeru Stanislav Kubánek. Spomenuli sa aj mená "Robo" a "Strapatý". Prvé meno malo patriť Kaliňákovi a druhé Počiatkovi.

Obaja ministri spojenie s obvineným Chovancom popreli. Počiatek ho vraj ani nepozná. Ministerstvo vnútra dnes vydalo na článok Trendu reakciu, v ktorej skritizovalo text. "Týmto textom, ktorý je postavený na výmysloch bez štipky reálneho podkladu a ktorý sa odvoláva len na slová človeka obvineného z daňových podvodov, sa Trend zapojil do predvolebnej kampane s cieľom poškodiť strane Smer a ministrovi vnútra R. Kaliňákovi," tvrdí ministerstvo vnútra.

Kaliňák chce zažalovať časopis

Spochybnilo tiež výpoveď Chovanca. "V texte sa odvoláva na „materiál podobný vyšetrovaciemu spisu“, ktorý má byť výpoveďou Milana Ch. Ten považuje za pravdu bez toho, aby si reálne overil samotné súvislosti." Zároveň chce ministerstvo voči textu podniknúť právne kroky.
 
"Aj keď sa ako politik so žiadnymi médiami doteraz nesúdil, najnovšie praktiky týždenníka Trend spôsobili, že v tejto veci urobí výnimku a podnikne právne kroky. Tie sa budú týkať nielen žaloby na ochranu osobnosti na vydavateľa ale aj trestných oznámení za krivé obvinenie na konkrétne osoby," uzavrelo svoje stanovisko ministerstvo vnútra.
Viac o téme: SmerJán PočiatekDPHRobert kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu