Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Migračná kríza dobieha aj tých politikov, ktorí ju nechceli uznať, tvrdí Lajčák

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európska politika ohľadne migračnej krízy sa podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka výrazne mení. "Realita dobieha aj tých politikov, ktorí ju doteraz nechceli uznať," uviedol po dnešnom rokovaní vlády.

Považuje za nevyhnutné, aby Európska únia už konečne mala realistickú stratégiu riešenia tohto problému. Ako vážne označil utorkové (19.1.) vyhlásenie predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ktorý varoval pred možným rozpadom schengenskej zóny v prípade, ak sa nepodarí súčasnú migračnú krízu zvládnuť do dvoch mesiacov. "Ak Európska únia nedokáže dostatočne kontrolovať svoje vonkajšie hranice, bude to znamenať jej zlyhanie ako politického projektu," povedal Tusk.

Lajčák v súvislosti s ochranou vonkajších schengenských hraníc poznamenal, že tento proces by mal byť hotový až v júni, avšak dovtedy môžu do Európskej únie prísť ďalšie státisíce utečencov. "Rovnako sme svedkami toho, že jednotlivé krajiny únie sa čoraz viac prikláňajú k hraničným kontrolám. To nie je dobrá cesta. Potrebujeme celoeurópske riešenie, ktoré nie je idealistické ani byrokratické, ale reálne vykonateľné a udržateľné," prízvukoval.

Podľa predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera stratí EÚ každý rok tri miliardy eur, ak sa členské štáty rozhodnú pre opätovné zavedenie hraničných kontrol v bezpasovej schengenskej zóne. Každý deň prekračuje vnútorné hranice únie okolo 1,7 milióna pracovníkov.

Juncker dnes na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu zdôraznil, že uzavretím hraníc by začal trpieť vnútorný trh EÚ a jedného dňa by sa začali Európania pýtať, načo im je spoločná mena, ak neexistuje jednotný trh a ak už nefunguje voľný pohyb pracovníkov. Upozornil, že rozpad Schengenu by bol hrozbou pre euro.

Viac o téme: Miroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu