Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNA SPRÁVA EÚ odtajnila návrh Británii, ktorý sa týka aj Slovenska: Koniec dávkam?!

David Cameron a Donald Tusk Zobraziť galériu (5)
David Cameron a Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Návrh dohody, ktorá má nanovo definovať vzťah Veľkej Británie a Európskej únie, dnes zverejnil stály predseda Európskej rady Donald Tusk. Dokument, ktorým sa tento mesiac bude zaoberať summit EÚ, je podľa Tuska dobrým základom ku kompromisu, očakáva ale ešte tvrdé rokovania. V oblasti voľného pohybu osôb je potrebné plne rešpektovať existujúce únijné zmluvy, uviedol šéf vrcholných stretnutí únie. Britský premiér David Cameron návrh uvítal, ale taktiež povedal, že na kompromise ešte treba pracovať.

Máme dva mesiace, inak Schengen skolabuje: Turecko dostalo trest kvôli novinárom

Podľa návrhu by mala Európska komisia navrhnúť napríklad zmeny pravidiel ustanovujúcich mechanizmus "záchrannej brzdy", teda možnosti pre členskú krajinu reagovať na výnimočné situácie spojené s príchodom pracovných síl z iných štátov 28-ičky. "Byť či nebyť spolu, to je otázka, ktorú musia zodpovedať nielen Briti v referende, ale tiež 27 ostatných členov EÚ v najbližších dvoch týždňoch," upozornil dnes Tusk.

Medzi dokumentmi, ktoré Tusk zverejnil, je pritom tiež návrh vyjadrenia Európskej komisie, podľa ktorej podobná "výnimočná situácia" v Británii existuje teraz. Za onú brzdu by teda mohol Londýn zatiahnuť okamžite. O detailoch, ale aj o dobe, počas ktorej budú brzdou spúšťané obmedzenia platiť, budú podľa Tuska musieť ešte rokovať priamo šéfovia štátov a vlád únie. Súčasťou legislatívnych zmien v tejto oblasti má byť aj nová úprava sťažujúca zneužívanie prídavkov na deti a "export" týchto dávok z Británie do iných krajín 28-ičky.

MIMORIADNA SPRÁVA EÚ odtajnila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Predseda summitov publikoval list, v ktorom zhŕňa výsledky niekoľkých mesiacov rokovaní. Spolu s ním zverejnil podrobné návrhy súvisiacich dokumentov, ktoré by mali prijať príslušné európske inštitúcie, teda únijný summit a Európska komisia. "Nie je dohodnuté nič, kým nie je dohodnuté všetko," zdôraznil v liste Tusk. Niektoré členské krajiny únie mali od začiatku veľký problém práve s britskou snahou obmedziť možnosť pracovníkov z iných štátov EÚ čerpať niektoré britské sociálne dávky. Kompromisom byť práve oná záchranná brzda.

Novú podobu vzťahov ostrovného kráľovstva a EÚ chce britský premiér David Cameron dohovoriť pred tým, než vyhlási referendum o zotrvaní krajiny v únii. To sľúbil svojim voličom pred poslednými parlamentnými voľbami.

"Návrh dokumentu EÚ o novej definícii vzťahov ukazuje skutočný pokrok vo všetkých štyroch oblastiach, v ktorých Veľká Británia potrebuje zmeny, ale je na tom ešte potrebné pracovať," napísal Cameron na Twitteri krátko po zverejnení návrhu. Britský vládny zdroj blízky rokovaniam s Bruselom podľa agentúry Reuters povedal, že Londýn je presvedčený o tom, že môže s partnermi v Európskej únii dosiahnuť prijateľnú dohodu, aby Britov presvedčil zotrvať v únii na základe dnes zverejnených nových dohôd. "Ešte to nie je úplne ono, ale sme si celkom istí, že je to možné," uviedol nemenovaný činiteľ.

Premiérova hovorkyňa podľa agentúry Reuters uviedla, že návrhy pomôžu Británii kontrolovať imigráciu a v prípade všeobecnej zhody budú právne záväzné. "Tento text, ak s tým budú súhlasiť všetky členské štáty, je sám o sebe medzinárodnoprávnym rozhodnutím, ktoré je právne záväzné a nezvratné," povedala novinárom. "Návrhy v oblasti imigrácie a sociálneho zabezpečenia nám umožnia lepšiu kontrolu migrácie z EÚ," dodala.

O aké zmeny ide?

Cameron koncom minulého roka určil štyri oblasti, v ktorých vyžaduje zmeny vo fungovaní EÚ - konkurencieschopnosť, zvrchovanosť, sociálne zabezpečenie a lepšie hospodárske riadenie. Najspornejšou požiadavkou Camerona je snaha obmedziť prístup zamestnancov z ostatných krajín EÚ k sociálnym dávkam až na štyri roky, počas ktorých budú žiť a pracovať v Británii.

David Cameron sa s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V oblasti posilnenej zvrchovanosti Tusk s ohľadom na osobitnú situáciu Británie v rámci zmlúv o EÚ - ktorá ju nezaväzuje k ďalšej integrácii - navrhol, aby členské štáty nerokovali o návrhu legislatívneho aktu, ktorým viacero národných parlamentov môže predniesť svoje námietky voči Bruselu z dôvodu subsidiarity, ak sa Európskej komisii podarí ich námietky vyvrátiť.

Podľa agentúry DPA, ktorá sa odvolala na vládne zdroje v Londýne, Briti požadovali systém "červenej karty", v rámci ktorého by 55 percent z národných parlamentov 28-člennej únie mohlo vzájomnou dohodou zablokovať navrhované právne predpisy z dielne Európskej komisie.

Britská vláda tým chcela presadiť, že Európska komisia nebude môcť ignorovať vôľu národných parlamentov, čo členským krajinám poskytne väčšiu demokratickú kontrolu nad tým, čo pripravuje exekutíva EÚ.

V najkontroverznejšej časti, týkajúcej sa sociálnych dávok a voľného pohybu osôb, Tusk zdôraznil, že treba rešpektovať existujúce zmluvy, najmä s ohľadom na zásadu voľného pohybu a nediskriminácie. "Navrhované riešenie britských problémov nadväzujú na objasnenie výkladu existujúcich pravidiel, vrátane návrhu deklarácie komisie o viacerých otázkach týkajúcich sa účinnejšieho boja proti zneužívaniu voľného pohybu," uviedol Tusk vo zverejnenom dokumente.

Podľa jeho slov Európska komisia musí detailnejšie prediskutovať tzv. "ochranný mechanizmus", podľa ktorého právo na obmedzenie sociálnych dávok môže byť zavedené z dôvodov zaistenia verejného poriadku, verejnej bezpečnosti alebo verejného zdravia. Nie je zatiaľ jasné, na aké dlhé obdobie by tento mechanizmus mohol byť zavedený.

Británia sa týmto mechanizmom chce účinnejšie brániť pred vysokým a dlhodobým prílevom pracovníkov z iných členských krajín EÚ. Tusk zároveň naznačil, že jeho odpoveď pre Camerona musí byť prerokovaná s ostatnými 27 členskými štátmi únie, ktoré doteraz neboli zapojené do diskusií o vzťahoch EÚ s Britániou. Premiéri a prezidenti krajín EÚ budú o tejto téme diskutovať na mimoriadnom summite v dňoch 18. a 19. februára.

David Cameron sa s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Cameron musí zatlačiť na krajiny V4

Denník The Guardian dnes napísal, že britský premiér David Cameron musí v najbližších dvoch týždňoch začať diplomatickú ofenzívu vo východnej Európe, aby pre svoj plán obmedzenia dávok a zamestnaneckých výhod pre migrantov z krajín Európskej únie získal Poľsko, Maďarsko, Česko a Slovensko. Významní vládni činitelia ministerského predsedu podľa denníka upozorňujú, že musí urobiť oveľa viac pre to, aby presvedčil vedúcich východoeurópskych predstaviteľov.

Predsedníčka poľskej vlády Beata Szydlová koncom minulého roka Cameronovi vo Varšave povedala, že Poľsko a ďalší traja členovia vyšehradskej skupiny sú proti akýmkoľvek zmenám, ktoré budú diskriminovať ich občanov pracujúcich v Spojenom kráľovstve. Downing Street ale povzbudilo, keď predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker na piatkovej schôdzke v Bruseli súhlasil s tým, že mechanizmus núdzových bŕzd obmedzujúcich na štyri roky výplaty sociálnych dávok ekonomickým migrantom z únijných krajín by mohol byť zavedený hneď po skončení referenda o zotrvaní Británie v EÚ.

Viac o téme: Donald TuskDavid Cameron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu