Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Výpovede podalo takmer 900 sestier: Osobne odniesli list Ficovi, zásah polície!

Sestry prišli osobne odovzdať list premiérovi.
Sestry prišli osobne odovzdať list premiérovi.

POVAŽSKÁ BYSTRICA - Sestry a pôrodné asistentky pokračujú v podávaní hromadných výpovedí. Dnes k nim pristúpili v Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici, v sprievode právnika tak urobilo 13 sestier. Vo výpovediach je podľa nej 854 sestier a pôrodných asistentiek v 11 nemocniciach.

"Aj tento krok je signálom toho, že sestry sa nevzdávajú, ale sú ochotné bojovať ďalej," povedala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová. 

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára 2016 upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu.

Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Sestry od ministra žiadajú tri veci. Zákon o odmeňovaní musí platiť pre všetkých zdravotníkov, chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež navyšovať základnú zložku mzdy za každé tri roky praxe. 

Sestry vo výpovediach odniesli Ficovi list

Hromadné výpovede sestier má riešiť premiér Robert Fico (Smer-SD). Vyzvali ho na to dnes šéfka sesterských odborov Monika Kavecká a prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová. Šéfovi kabinetu odniesli spolu s ďalšími sestrami na Úrad vlády (ÚV) SR otvorený list, v ktorom ho žiadajú o stretnutie.

Pred vchod do podateľne, v ktorej mali v tom čase prestávku, ich prišli preveriť dve policajné hliadky. Z niekoľkých metrov na ne následne dozerali, až kým neodišli.

Sestry upozorňujú, že situácia nie je taká bezproblémová, ako tvrdí minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD). "Opakovane vás vyzývame, aby ste nečakali na 1. február 2016, kedy stovky sestier odídu zo slovenských nemocníc, ale váhou svojho úradu zasiahli už teraz a iniciovali stretnutie so zástupkyňami sestier a pôrodných asistentiek...Napriek nášmu záujmu o rokovania, od 1. decembra 2015 sa s nami minister nestretol a neprejavil žiadnu snahu dohodnúť sa," píše sa v liste.

Okrem Čislákovej nečinnosti kritizujú sestry aj jeho obhajobu riaditeľa prešovskej nemocnice Radoslava Čuhu. Ten podľa nich zvolal sestry na "PN-ke" na prevádzkovú poradu a zároveň na ne poslal kontrolu zo Sociálnej poisťovne. Sestry preto žiadajú, aby Čislák voči nemu vyvodil personálne dôsledky. Podľa nich je to dôkaz, že minister nezvláda "krízovú situáciu v zdravotníctve".

Sestry naďalej upozorňujú, že napriek tvrdeniam ministerstva je zdravotná starostlivosť ohrozená. Ako poukázala Lazorová, vo výpovediach je stále okolo 850 sestier, čo má byť vzhľadom na ich chýbajúci počet v systéme závažné číslo. "Treba sa zaujímať o každú jednu, ktorá chce odísť," povedala.

Predstaviteľky sestier odmietli vyjadrenia ministra zdravotníctva Viliama Čisláka a tiež šéfa parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richarda Rašiho (Smer-SD), že si protestmi robia politickú kampaň. Kavecká to označila za úbohé praktiky, ktoré majú odpútať pozornosť od problému.

Premiér Fico sestrám odkázal, že ich nikto neignoruje. Ministerstvo zdravotníctva je podľa neho vo vyjednávaniach aktívne. "V tejto veci prebiehajú ďalšie rokovania," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave. Právo sestier na iný názor či na "nejakú formu protestu" rešpektuje. Ako však hovorí, "od pacienta by neodišiel". Zdôraznil, že na vyššie platy zdravotníkov pôjde v tomto roku 55 miliónov eur. Chápe však, že každý by chcel viac.

"Ale poďme si to schválne porovnať. Platy zdravotníkov a sestier stúpli za vlády Ivety Radičovej o päť eur v priemere, za nás o 190 eur v priemere. Tak o čom sa máme baviť?" dodal.

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára 2016 upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.
 

Viac o téme: Robert FicoPovažská Bystrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu