Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sestra bojujúca za lepšie podmienky: Hrozí kolaps starostlivosti, prínos ministra sú kauzy CT-čko a teta Anka!

Monika Kavecká Zobraziť galériu (6)
Monika Kavecká (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výpovede sestier by každú rozumnú vládu priviedlo k činom. Keď sa však nespamätá, nebude mať kto na Slovensku ošetrovať pacientov. Stav v zdravotníctve je katastrofálny, nový minister by mal začať niečo robiť, zatiaľ sa preslávil iba kauzami. Výpovede sestier ohrozia podľa odborov starostlivosť pre milión pacientov. Hovorí v rozhovore pre Topky Monika Kavecká, ktorá sa rozhodla bojovať za lepšie postavenie zdravotných sestričiek.

Čo Vám hovoria bežní ľudia, s ktorými sa stretávate? Podporujú vás?

Pri stretávaní s ľuďmi cítime podporu. Takmer každý si uvedomuje, že naše zdravotníctvo má zásadné problémy a bez sestier nebude možné zachovať ani takú zdravotnú starostlivosť, aká je na súčasnej úrovni.

Stále sa s vami minister Viliam Čislák nestretol?

Minister s nami odmieta rokovať a všetku svoju energiu venuje osočovaniu predstaviteliek sestier a na tlak sestier, ktoré podali výpovede. 

Čo konkrétne žiadate od ministra zdravotníctva?

Naším kľúčovým bodom je zvyšovanie platových normatívov o hodnotu 0,03 z priemernej mzdy za každé tri roky praxe, čo ľudskou rečou činí 25 eur. Chcem len dodať, že to je tá suma, ktorá podľa predsedu vlády Roberta Fica je deka, na ktorú nemáme...

Dané opatrenie by zvýšilo atraktivitu povolania sestry a zároveň by sa odpracované roky skúseností a získaných odborných znalostí zohľadňovali v platovom ohodnotení sestier a mladé sestry by vedeli, že ich plat bude aspoň rásť.

Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová (prvá zľava) a predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká
Zobraziť galériu (6)
Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová (prvá zľava) a predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká  (Zdroj: SITA)

Nemyslíte si, že pán Čislák je iba „údržbár“, ktorý nemá v popise práce robiť zásadné zmeny?

Neviem, aké dostal zadanie minister zdravotníctva od Roberta Fica. Úprimne, jeho prínos pre zdravotníctvo sú napríklad kauzy ako pán Baďura (šéf VŠZP) a jeho zmluvy, kauza CT, teta Anka a mnohé iné, o ktorých ešte nevieme.

Prečo verejnosť nereaguje citlivejšie na požiadavky sestier, nie je to dostatočne pálčivá otázka na Slovensku?

Podporu zo strany verejnosti cítime hlavne pri osobných stretnutiach v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach. Pretože tých ľudí sa situácia týka najviac, keď v ťažkej chvíli vidia, v akých podmienkach pracujeme, ako sa snažíme aj z toho mála zaopatriť pacientov čo najpohodlnejšie a najbezpečnejšie. Zdravotníctvo je dôležitá téma spolu so školstvom. Domnievam sa, že väčšina ľudí na Slovensku vie, že tieto dva rezorty sú v katastrofálnom stave.  

Keďže tvrdíte, že vás minister zdravotníctva ignoruje, obrátili ste sa aj na premiéra, myslíte, že uspejete?

Rozhodnutie stojí na predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Je na ňom, či chce, aby súčasťou slovenského zdravotníctva boli aj sestry. Rozhodnutie stojí pred ním. Ako predseda vlády je zodpovedný za to, čo sa na Slovensku deje.

Sestra bojujúca za lepšie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Od prvého februára má takmer tisíc sestier odísť kvôli výpovediam z nemocníc. Donúti to vládu k činom?

Je to na ich zodpovednosti. Každú zodpovednú vládu, ktorá to myslí zo Slovenskom dobre, by to priviedlo k činom. Zajtra uvidíme, ako na situáciu zareaguje vláda. Opakujem, že  je vážne ohrozená adekvátna zdravotná starostlivosť pre viac ako 1 milión ľudí. Podporujeme iniciatívu zvolať mimoriadnu schôdzu, kde by sme sa diskutovalo, kde by sa našli chýbajúce finančné prostriedky pre sestry.

Neobávate sa, že sa to nakoniec obráti proti vám? Veľa ľudí bude nespokojných, keď nenájdu v nemocniciach za sestry náhradu a nebude o nich postarané.

Naším základným cieľom je zlepšenie postavenia sestier a ich pracovných podmienok tak, aby nám neutekali do zahraničia. Ak vláda nepodporí naše požiadavky, tak či tak do niekoľkých rokov budú slovenskí pacienti bez sestier. Zároveň by sme mali smerovať svoju nespokojnosť so stavom zdravotníctva na ľudí, ktorí majú za sebou rôzne kauzy v zdravotníctve, pretože tam sú finančné prostriedky, ktoré chýbajú .

Ste odhodlané ísť až do extrému? Čo spravíte, keď ani po výpovediach, vláda nezareaguje na vaše požiadavky?

Sme pripravené na všetky eventuality. Sestry sú pripravené ostať doma aj niekoľko mesiacov.

Zároveň nám na maily každý deň chodia ponuky z Čiech, či by sme nemali záujem ísť pracovať tam. V Českej republike majú o slovenské sestry veľký záujem, naše sestry majú dosť možností.

Sestra bojujúca za lepšie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Po voľbách to pravdepodobne vyzerá na ďalšiu vládu Smeru. Očakávate zmeny teda až po zmene vlády?

Zmeny musia prísť, a to čo najskôr. Určite sa nenecháme uchlácholiť prázdnymi sľubmi.

Na Slovensku momentálne chýba približne 12 tisíc zdravotných sestier. Ďalšie dve tisícky sa chystajú do dôchodku. Hrozí, že nebude mať kto ošetrovať v nemocniciach?

Presne tak. Počet sestier je tak poddimenzovaný, že čoskoro nebude mať aj tak kto ošetrovať pacientov. Preto podávame výpovede, aby sme uchránili pacientov.

Staré sestry odchádzajú do dôchodku. Má ich kto nahradiť?

Nie nemá. Mladé sestry odchádzajú do zahraničia za vyššími mzdami, takže nám každý rok odíde zo systému okolo 900 sestier. Dlhodobo to nie je udržateľné.

Ako sú na tom po odbornej stránke začínajúce kolegyne?

Aj naše mladšie kolegyne majú vynikajúci odborný základ. Z toho dôvodu je o slovenské sestry tak vysoký záujem v zahraničí.

Sestra bojujúca za lepšie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Aký vysoký plat by adekvátne ohodnotil prácu sestry?

Taký, ktorý by motivoval mladé ženy ostať na Slovensku a nesťahovať sa do zahraničia za prácou.

Viete, aký panuje záujem u mladých, aby sa dali na povolanie zdravotnej sestry?

Vzhľadom na platové nastavanie v zahraničí je záujem o štúdium pomerne vysoký. Mladé ženy chcú byť sestrami, ale nechcú vykonávať toto povolanie na Slovensku.

Je morálne podnikať v zdravotníctve?

Mať vlastnú lekáreň je absolútne v poriadku, vyrábať zdravotné pomôcky je v poriadku, ale v poriadku určite nie je to, čo robia zdravotnícky oligarchovia z Košíc a finančné skupiny. Dôsledky ich „podnikania“ vidíme v médiach ako kauzy CT alebo tety Anky.

Čo je najväčšia príčina úpadku slovenského zdravotníctva?

Príčin úpadku slovenského zdravotníctva je na samostatnú knihu. Jeden z najdôležitejších faktorov je vysoká miera nehospodárnosti a nízkej efektivity v narábaní s financiami, ktoré sa prejavujú vo viditeľných kauzách.

Aký prvý krok by ste spravili, keby ste ministerkou zdravotníctva?

Mojím prvým krokom by bolo prezretie si všetkých zmlúv, ktoré sú v zdravotníctve a sú platené zo spoločných peňazí. Tie nevýhodné by sme čo najskôr zrušili, aby sme mali finančné prostriedky, ktoré sú nevyhnutné na zlepšenie platov sestier a zdravotných pracovníkov a celkovo slovenského zdravotníctva.

Monika Kavecká (42)

Sestra bojujúca za lepšie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Monika Kavecká je v zdravotníctve od roku 1991, z toho dvadsať rokov pôsobila ako špecializovaná zdravotná sestra na neurochirurgickom oddelení žilinskej nemocnice. V súčasnoti je predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek.

Viac o téme: Zdravotná sestraMonika Kavecká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu