Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zdravotné sestry vraj zverejňujú množstvo klamstiev: Ministerstvo zdravotníctva zvažuje právne kroky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zvažuje, že voči predstaviteľkám sestier podnikne právne kroky. Rezort tvrdí, že v médiách zverejňujú "množstvo klamstiev". Ministerstvu prekážajú tvrdenia o údajne nezvládnutom prenose detského pacienta z Prešova do Martina, údajnom zneužívaní kontrol sestier na PN zo Sociálnej poisťovne a o znižovaní platu sestry v žilinskej nemocnici.

"Ministerstvo opätovne ubezpečuje pacientov, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti v každej nemocnici je zabezpečené, ak niekto hovorí opak, tak klame," informovala Zuzana Čižmáriková, riaditeľka komunikačného odboru MZ SR.

O nezvládnutom prenose predčasne narodeného dieťaťa z Prešova do Martina hovorila v nedeľnej diskusnej relácii šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. Pravda je podľa rezortu taká, že detský pacient bol do spádovej nemocnice v Martine štandardne prevezený v stabilizovanom stave, aby "bol čo najbližšie pri svojej matke".

Sestry posledné dni kritizovali ministerstvo za jeho obhajobu riaditeľa prešovskej nemocnice Radoslava Čuhu. Ten podľa nich zvolal sestry na "PN-ke" na prevádzkovú poradu a zároveň na ne poslal kontrolu zo Sociálnej poisťovne. Podľa Čižmárikovej ide o klamstvo.

"Pri výkone kontroly dodržiavania liečebného režimu u zamestnancov, ktorí sú momentálne práceneschopní, respektíve OČR, nebol v čase konania prevádzkovej schôdze na dotknutom oddelení nemocnice kontrolovaný ani jeden zamestnanec nemocnice, ktorý bol na PN, respektíve OČR," poukázala.

Klamstvom zo strany sesterských odborov a komory je podľa rezortu aj tvrdenie o znižovaní platu sestry v žilinskej nemocnici. "Ak by si táto sestra neodmietla prevziať platobný dekrét, zistila by, že jej plat sa určite nezníži," dodala Čižmáriková.

Viac o téme: Zdravotné sestryMinisterstvo zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu