Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Veľký plán, ktorý má zachrániť zdravotníctvo: Procházka chce bojovať za pacientov!

#SIEŤ
#SIEŤ (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Slovenské zdravotníctvo sa podľa predsedu #SIETE Radoslava Procházku musí stať témou s premiérskym statusom. „Problémy zdravotníctva bude musieť riešiť veľká trojka – predseda vlády, minister financií a ministerka zdravotníctva,“ povedal dnes Procházka.

Dnešný stav zdravotníctva je podľa neho výkladnou skriňou vládnutia Smeru, ktorý mal osem rokov premiéra, ministrov financií i ministrov zdravotníctva. „Sú len dve možnosti. Buď situácia v slovenskom zdravotníctve zodpovedá tomu, čo Smer chcel, ale potom to treba ľuďom povedať. Druhá možnosť je, že to takto nechceli. Potom však nie je žiaden dôvod myslieť si, že po ôsmich rokoch zlyhaní to vôbec niekedy budú vedieť alebo chcieť robiť inak,“ poznamenal líder #SIETE.

#SIEŤ je presvedčená, že jej priorita v podobe vylúčenia schránkových firiem z verejného priestoru pomôže najviac práve zdravotníctvu. Tento plán sa #SIEŤ zaviazala splniť do sto dní od nástupu do vlády. Súčasťou desiatich konkrétnych merateľných opatrení v podobe Cesty k dobrému štátu je aj zásadné skrátenie čakacích lehôt v zdravotníctve.

Podľa podpredsedu #SIETE Miroslava Beblavého si slovenské zdravotníctvo vyžaduje nielen programovú, ale aj personálnu obnovu. „Dnešný stav nezapríčinili len zle napísané zákony, ale aj konkrétne skupiny, ktoré už viac ako desať rokov na striedačku ovládajú slovenské zdravotníctvo. Kým budú tento rezort viesť ľudia, ktorí sú blízki či už skupine paškovcov alebo skupine Penta, dopredu sa nepohneme. Preto sme v súlade s plánom #SIETE dať priestor novej generácii verejnej služby našli ľudí, ktorí sú kvalifikovaní, kompetentní a zároveň nemajú žiadne väzby na niektorú z týchto skupín,“ uviedol Beblavý.

V rámci praktických riešení chce #SIEŤ zásadne skrátiť čakacie lehoty. „#SIEŤ bude skracovať čakacie lehoty na všetky zdravotné výkony – či už v čakárni u lekára, na špeciálne vyšetrenie alebo na zákroky. Chceme výrazne znížiť aj čakanie na zákroky, ktoré znesú odklad,“ povedala vedúca pracovnej skupiny #SIETE pre zdravotníctvo a kandidátka do Národnej rady Slovenskej republiky, primárka oddelenia lekárskej genetiky Lucia Copáková.

Plánom #SIETE je skombinovať tri spôsoby riešenia – legislatívne, finančné a organizačné.„Zavedieme legislatívne lehoty pre jednotlivé typy zákrokov, ktoré budú musieť byť vždy dodržané. Ak by dodržané neboli, pacient si bude môcť vybrať iné slovenské zdravotnícke zariadenie, ktoré mu príslušnú starostlivosť poskytne. Rozdiel v cene zákroku potom zaplatí pôvodné zdravotnícke zariadenie, ktoré lehotu nedodržalo,“ uviedla Copáková. Ďalšími legislatívnymi opatreniami bude zavedenie povinného zverejňovania čakacích listín, ak čakanie na akýkoľvek zákrok presiahne dva mesiace a presné zadefinovanie štandardu, na ktorý má pacient bezplatný nárok.

V rámci finančného riešenia uvoľní Všeobecná zdravotná poisťovňa dodatočné zdroje ako motiváciu pre zdravotnícke zariadenia, aby do dvoch rokov zrušili všetky čakacie listiny. #SIEŤ plánuje naviazať odmeny manažérov nemocníc na dĺžku čakacích lehôt, motivovať lekárov špecialistov na celodenné rozšírenie ordinačných hodín a preplácať zákroky zo strany VšZP v závislosti od toho, ako dlho pacient na ošetrenie čakal.

V rámci organizačných riešení bude #SIEŤ presadzovať informovanosť pacienta o tom, na aký štandard má nárok a koľko jeho zákrok stojí.

Viac o téme: Radoslav ProcházkaMiroslav Beblavý#SIEŤLucia Copáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu