Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kríza v zdravotníctve naberá na obrátkach: Hazardovanie so zdravím pacientov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sesterská komora a ministerstvo zdravotníctva by mali podľa pacientov spolu ešte rokovať. Obávajú sa, že pre chýbajúce sestry v nemocniciach môže dôjsť k ohrozeniu zdravia pacientov. Tie podali výpovede, pretože sú nespokojné so zákonom, ktorý im od januára upravuje mzdy.

"Kríza v zdravotníckych zariadeniach je už citeľná," povedala Katarína Kafková z Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP). Narážala tým na fakt, že niektoré nemocnice budú musieť prejsť pre nedostatok sestier do krízového režimu. "Kompetentní by mali túto situáciu ihneď vyriešiť. Odkladanie liečby, operácií či prevážanie pacientov na dlhé vzdialenosti môže byť nebezpečné," dodala.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ubezpečil, že nedôjde k ohrozeniu zdravotnej starostlivosti. Tá by mala byť zabezpečená aj po 1. februári, keď výpovede niektorých sestier nadobudnú platnosť. V niektorých nemocniciach môže dôjsť aj k presunu pacientov na iné oddelenia či do najbližších zdravotníckych zariadení. Viaceré už avizovali, že v prípade potreby vedia pomôcť.

Sestry celkovo podali výpovede v desiatich nemocniciach - v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, ako aj v Dolnom Kubíne a Trstenej. Pod rezort patrí z vymenovaných nemocníc sedem. Tie v Bojniciach, Dolnom Kubíne a Trstenej nie. V Poprade už sestry všetky výpovede stiahli. V štátnych nemocniciach bolo v stredu (13.1.) vo výpovediach 708 sestier, 555 ich už vzalo späť. Do pracovného pomeru tam nastúpilo 130 nových posíl.

Zdravotníci tvrdia, že zákon o platoch zdravotníkov nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu