Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zdravotníctvo rozdelilo sestry na dva tábory: Iniciatíva proti forme ich výpovediam!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos)

PREŠOV - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove vznikla iniciatíva so strany zdravotných sestier, ktoré nedali výpovede. Svojím podpisom odsudzujú formu protestu svojich kolegýň, ktoré odchádzajú od lôžka pacientov na PN a OČR. Iniciatívu rozbehla vedúca pôrodná asistentka Gynekologicko-pôrodnického oddelenia II. a zároveň prezidentka regionálnej komory sestier v Prešove Ľubica Staroňová. Zdôraznila, že po prevzatí nových platových dekrétov sa v ich nemocnici ani nepotvrdili obavy, že by niektoré sestry išli dole s platom.

 Ako uviedla pre médiá, v stredu na gremiálnej porade, kde bolo celé vedenie nemocnice vrátane všetkých vedúcich sestier a primárov oddelení, vyzvala všetkých zdravotníckych pracovníkov, nielen sestry, aby prejavili svoj postoj.

„Aby sme zmobilizovali všetky sily, vyjadrili ako zamestnanci tejto nemocnice, že nesúhlasíme s formou, akú zvolili naše kolegyne, ktoré podali výpovede. Je nás dosť, ktorí zostávame na svojich pozíciách. Ide o číslo okolo 1800. Tým som chcela vyzvať zamestnancov, aby sme ostali pri pacientoch a nepodporili ich formu protestu, jednak výpoveďami a jednak tým, že odchádzajú od lôžka pacientov a odchádzajú na PN a OČR,“ povedala Staroňová. 

Podľa jej slov podobne ako ona zmýšľajú aj ostatné sestry z jej oddelenia, odkiaľ nepodala výpoveď ani jedna pôrodná asistentka. Zastáva názor, že sestry, ktoré dali výpovede, nevedia ani poriadne odprezentovať svoje požiadavky. Hovoria len o solidarite a nechajú za seba hovoriť nejaké líderky, ktoré nepracujú v prešovskej nemocnici. 

Od januára platí zákon, na základe ktorého sestry dostávajú nové platové dekréty. „Nikto zo zdravotných sestier nešiel so mzdou dole. Všetko, čo bolo vyjednané v kolektívnej zmluve, je platné a ja si myslím, že ten dôvod, ktorý uvádzajú, že pôjde o pokles platov, je nepravdivý. Ohrození ostávajú pacienti,“ povedala iniciátorka výzvy. 

Staroňová informovala, že na svoju výzvu má pozitívnu odozvu. Podpisujú ju na všetkých oddeleniach. Dali si termín do pondelka 18. januára, chceli by získať 500-600 podpisov. Koľko ľudí sa k nej pridalo do dnešného dňa, nevedela povedať.

Hovorkyňa prešovskej fakultnej nemocnice Renáta Cenková uviedla, že nemocnica prijala 75 nových sestier. Zatiaľ evidujú 330 sestier, ktoré trvajú na svojich výpovediach. Dnes mali na PN a OČR asi 160 ľudí, z toho je asi 95 percent sestier, ktoré dali výpovede. 

Viac o téme: PrešovĽubica Staroňová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu