Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bugár zvozil opozíciu a uviedol, čo podľa neho škodí Slovensku: Vláda jednej strany!

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozícia nevyužila uplynulé štyri roky vlády Roberta Fica na svoju konsolidáciu. Myslí si to predseda Mosta-Híd Béla Bugár, podľa ktorého opozícia nezvládla nielen utečeneckú krízu, ale aj ďalšie veci vrátane toho, že nateraz ľuďom neukázala alternatívu voči Smeru-SD.

"Potrebujeme ukázať občanom, že tu opäť hrozí vláda jednej strany, ktorá Slovensku škodí, tak potrebujeme ponúknuť alternatívu. A my stále hovoríme o alternatíve troch strán (Most-Híd, KDH, Sieť). Len problém je v tom, keď napríklad pán Procházka hovorí, že si vie vládu predstaviť aj so Smerom a že Sieti by predvolebná spolupráca so 'starými' politikmi škodila, ale po voľbách si to vie predstaviť. To je nefér k voličom," povedal v rozhovore Bugár.

Zdôraznil, že Most-Híd hovorí pred voľbami to isté, čo bude hovoriť aj po voľbách. "Že pre Slovensko by bolo dobré vymeniť Smer, zmeniť smerovanie Slovenska a nedopustiť, aby tu opäť vznikla vláda jednej strany," pripomenul Bugár.

V súvislosti s opozíciou pripomenul pád vlády Ivety Radičovej. Toto obdobie bolo podľa neho ťažké a naďalej pretrvávajú pochybnosti o spoľahlivosti niektorých kolegov (SaS). "Vedeli sme to prekonať, ale stále máte niekde vzadu v hlavách, že nemôžete vedieť, ako sa títo kolegovia zachovajú, keď budú mať opäť zodpovednosť," podotkol.

Šéf Mosta-Híd kritizuje aj časté pokusy o odvolanie ministrov. Podľa neho pričasté návrhy devalvujú tento inštitút. "Niektoré strany, ktoré pomaly ani nevedia robiť skutočnú parlamentnú politiku, si myslia, že odvolávanie je najlepšie možné zviditeľnenie sa pre stranu," skritizoval Bugár.

Upozornil, že odvolávanie člena vlády je zbraň v rukách opozície, vďaka ktorej vie upozorniť na prešľapy ministrov. Ak sa však využíva prehnane, stráca podľa Bugára na váhe. "Mám problém s tým, ak sa to devalvuje. A k devalvácii došlo," skonštatoval. Za touto devalváciou vidí tzv. neštandardných politikov, ale aj "starších" poslancov zo štandardných strán. "Akoby sa báli, že keď sa nepripoja, môže nám to škodiť. To je zlé. Nie je to o tom, či sa pripojíme, alebo nie. Je to o tom, či som presvedčený, že v tomto momente mám také argumenty, že to musím urobiť (odvolávanie). Nemáme odvolávať len preto, aby sme odvolávali a dostali sa tak do médií," vyhlásil Bugár.

Niektorí poslanci si podľa neho mýlia parlament s Hyde Parkom. "Vystupujú k hocičomu, len aby vystúpili. Niektorí robia aj to, že vystúpia v písomnej aj ústnej rozprave k jednému návrhu, aby to vraj počuli aj tí, čo pri písomnej rozprave neboli. To je zbytočné naťahovanie času a tiež to nemá nič s efektivitou," opísal predseda Mosta-Híd.

Viac o téme: Robert FicoBéla BugárMost-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu