Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podľa Figeľa sa dajú diaľnice stavať rýchlo a lacno: Dokázal to vraj on sám

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Z pozitívnych udalostí roka 2015 predsedu KDH Jána Figeľa najviac zaujal dôkaz, že na Slovensku sa dajú stavať diaľnice za primerané ceny a dynamicky. Ako povedal dnes, spája to s osobným príbehom.

 „V roku 2010 som bol Ficom označený za vlastizradcu, keď som zrušil jeho PPP projekty. Tento rok som bol ním osočujúco odvolávaný za to, že som ako minister pri plnom vedomí súhlasil s nižšími cenami diaľnic! Dnes sú odovzdávané do užívania nové úseky, ktoré boli zrealizované za vysúťažené ceny,“ povedal s tým, že dnes sú ako v Nemecku či Rakúsku. „Nie sú lacné, ale určite sú nepredražené. Nie sú ani bakelitové, ako strašil národ Fico. A nemajú žiadne špekulatívne dodatky navyše,“ upozornil predseda KDH.

Rozdiel len na asfalte, betóne a stavebných nákladoch bol pri výstavbe diaľnic podľa Figeľa viac ako dve miliardy eur. „Ak zoberieme zdroj financovania, ktorým na základe môjho rozhodnutia boli eurofondy a nie štátne peniaze, tak sme zachránili ľuďom na Slovensku viac ako tri miliardy eur. To sú tak veľké peniaze, že môžeme nimi vyriešiť situáciu v školstve, zdravotníctve alebo vysokej nezamestnanosti,“ vyhlásil. 

Figeľ pripomenul, že diaľnice boli najvýznamnejšou prioritou Roberta Fica v jeho prvom vládnom období. „Dnes ich už nespomína, pretože v tejto agende zlyhal. Pripomínam jeho bombastické plány mať Košice spojené s Bratislavou do roku 2010. Tri PPP balíky za vyše 20 miliárd eur mali národ pripraviť o ťažké miliardy eur a pomôcť k zisku vybraným firmám a bankám na 30 rokov. Toto premyslené okrádanie národa bolo zastavené našou odvahou a zodpovednosťou,“ vyhlásil Figeľ s tým, že vie, čo znamená vzoprieť sa záujmom silných skupín a zažil cielené útoky v politike a médiách. 

Viac o téme: Ján Figeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu