Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vianoce slovenských politikov: Najkrajšie sviatky roka v podaní Kisku či Radičovej

Andrej Kiska spolu s chorvátskou prezidentkou na vianočných trhoch
Andrej Kiska spolu s chorvátskou prezidentkou na vianočných trhoch (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska strávi vianočné sviatky v rodinnom kruhu. Na štedrovečernom stole nebude ani tento rok chýbať kapor pripravený podľa jeho špeciálneho receptu.

„Na Štedrý deň budem doma s rodinou. Stromček zdobíme spolu s deťmi, ktoré majú tendenciu vyzdobiť len miesta kam dočiahnu, mojou úlohou je to potom esteticky vyladiť. Syn je ešte malý a verí, že darčeky nosí Ježiško, takže nás čaká malé divadielko. Mojou úlohou je tiež príprava kapra, mám na to špeciálny recept. Manželka zasa varí úžasnú kapustnicu,“ prezradil svoje plány na Vianoce.

Ako ďalej uviedol, s rokom 2015 sa rozlúči v podobnom duchu. „Na Silvestra budem v kruhu najbližších priateľov. Počas roka trávim veľa času bez rodiny a detí, a preto si ich chcem užiť. Prvého budem v Bratislave a zúčastním sa na ekumenickej bohoslužbe Te Deum,“ prezradil. 

A čo si prezident Kiska želá najviac do nového roku? „Všetkým ľuďom želám, aby im vianočná nálada, pokoj, láska a pochopenie zostali po celý rok,” uviedol na záver.

Iveta Radičová strávi sviatky doma na Slovensku

Po pracovne náročnom roku strávenom v zahraničí oslávi Iveta Radičová vianočné sviatky doma na Slovensku. „Vianoce aj Silvester strávim v kruhu rodiny a doma. A pokiaľ nám Perinbabka dopraje trochu snehu, rada by som aspoň pár dní strávila na horách na lyžovačke,“ prezradila bývalá premiérka SR v rozhovore.

Ako ekumenická rodina majú svoj vlastný mix zvykov a štedrovečerných tradícií. „Celý deň je pôst, zdobí sa stromček a spoločne pripravuje Štedrá večera a slávnostný stôl. Nezabúdam na svoje “deti” v náhradných rodinách a doobeda navštívim cintorín a zapálim sviečku. Pod obrusom nesmú chýbať šupinky z kapra, pre hojnosť v budúcom roku, na stole tiež jabĺčka pre zdravie celej rodiny a, samozrejme, medové oplátky. Tie si aj s jabĺčkom navzájom rozdeľujeme. Pri stole je prestreté aj pre tých, ktorí nám vždy budú chýbať. Prvý pokrm, podľa mojich starých rodičov, dostávajú naši zvierací členovia rodiny. Retriever Oskar sa od momentu ozdobenia stromčeka od neho nepohne. Pamätá si, že pod ním bude špeciálna dobrota a prvý si aj berie darček,” prezradila Radičová. 

Na sviatočnom stole nebudú chýbať hríbová polievka, zemiakový šalát a losos, každé podľa osvedčeného receptu niekoho z rodiny. Okrem tradičného vianočného pečiva si u Ivety Radičovej pochutnajú aj na torte. „Do hríbovej polievky pridávam klobásku podľa receptu mojej svokry z Novohradu, zemiakový šalát pripravujem podľa seba. Nechýba slávnostná Rozprávková torta podľa receptu mojej švagrinej so skvelým parížskym krémom a jahodami. Syrové tyčinky a vianočné pečivo mi ešte horúce zvyknú kradnúť rovno z pekáča,“ priznala s úsmevom. 

Rok 2015 bol podľa Radičovej všeobecne ťažký pre všetkých. „Svet sa zmieta v ekonomickej, migračnej kríze, ohrozuje nás terorizmus, narastá neistota a strach. Bol to rok nepokojov, nepohody a narastajúcich rizík ohrozujúcich mier. Snažila som sa hľadať cesty upokojenia nielen svojej duše, ale aj pomáhať tam a tým, ktorí to najviac potrebujú,” ďalej uviedla. 

Uplynulých niekoľko mesiacov bolo pre špeciálnu poradkyňu eurokomisárky v Berlíne náročných najmä po pracovnej stránke. Zároveň sa jej však splnil obrovský sen a to narodenie vnučky Šarlotky. Do nového roku si preto želá najmä zdravie, lásku, radosť a veľa síl. „Vždy si želám, aby bolo viac radostných ako smutných správ, viac úsmevov ako nenávisti, viac priateľov ako nepriateľov, viac porozumenia a ústretovosti. A viac možností tešiť sa z každodenných chvíľ, zo života,” dodala na záver.

Viac o téme: Iveta RadičováVianoceAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu