Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hádky v parlamente, pre Fica je opozícia trápna: Kryjete zlodejov, tvrdí Matovič

Rokovanie 59. schôdze Národnej rady SR Zobraziť galériu (6)
Rokovanie 59. schôdze Národnej rady SR

BRATISLAVA – Pokus o odvolanie ministra životného prostredia Petra Žigu pre kauzu kompa je predvolebná kampaň opozície. Tvrdia poslanci Smeru-SD, ktorý na adresu opozície uviedli, že je trápna, arogantná a neznesie úspechy vlády. Opozícia protestuje. Trvá na tom, že vláda nechráni občanov, ale kryje zlodejov. Na obhajobu svojich ministrov nemá podľa nej vládna strana na čele s Robertom Ficom (Smer-SD) argumenty, a preto sa uchyľuje k útokom.

Fico v pléne zopakoval, že ide o predvolebnú kampaň opozície. Návrh na odvolanie Žigu považuje za nekonštruktívny, neopodstatnený, podľa neho ide len o to, aby opozícia opäť liala vedrá špiny na vládu. Pripomenul zároveň príchod automobilky Jaguar Land Rover. Rečnil iba niekoľko minút, ku kauze sa nevyjadril. Vyhlásil iba, že vláda za Žigom stojí a parlamentu odporúča vyjadriť mu Dôveru.

"Takú slabú obhajobu ministra som ešte nevidel," reagoval predseda klubu KDH Pavol Abrhan. Odmieta, že by opozícia mala byť ticho v čase predvolebnej kampane, ak sa ukáže, že vláda kradne. "Vaši ľudia kradnú bagrom. Vladimír Mečiar musí blednúť závisťou," doplnil Július Brocka z KDH. Poukázal, že Mečiarova Elektra stála 15-krát menej ako kšeft s kompou. 

Rokovanie 59. schôdze Národnej
Zobraziť galériu (6)

"Je to priehľadné a trápne, odvoláva sa preto, aby sa niekto zviditeľnil. Úspechy vlády mediálne tupo prekryť, len o to ide na tejto schôdzi, o prekrytie úspechov vlády. Dnes budeme počúvať agresívnosť, hlúposť, budú sa tu prejavovať mnohé celebrity opozície. Musíme to vydržať, my to vydržíme, ste ešte tupší, ako ste sa doteraz prejavili," trvá na argumentácii Smeru-SD Dušan Jarjabek.

Vládu podporila aj Magda Košútová (Smer-SD). Členovia vlády majú podľa nej inú prácu ako počúvať "drísty človeka, ktorý má v očiach krv a chce za každú cenu niekoho popraviť". Hovorila o Igorovi Matovičovi (OĽaNO-NOVA), ktorý predniesol návrh na odvolanie Žigu. "Pán Matovič tu bzučal ako starý ovad, ktorý len otravuje ľudí," poznamenala. "Dnes sa musíme biť s tým, že úspechy vlády nevedia strany opozície zvládnuť. To, čo sa tu dnes deje, je prejav politickej kómy opozície," doplnil Richard Raši (Smer-SD). 

Hádky v parlamente, pre
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Vydržíme, bzučal ovad... Toto sú zásadné argumenty na obhajobu svojho ministra, ktorý kryje zlodeja," reagoval Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA), podľa ktorého vládny Smer-SD nemá argumenty na obhajobu Žigu. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár zopakoval, že ministra Žigu chce opozícia odvolať preto, že nekonal voči generálnemu riaditeľovi Vodohospodárskej výstavby Ladislavovi Lazarovi. Zsolt Simon (Most-Híd) označil premiéra Fica za zbabelca, ktorý sa nevie poslancom pozrieť od očí, a Žigu za ministra, ktorý tuneluje rezort životného prostredia. "Nechránite Slovensko, rozkrádate ho," vyhlásil.

Poslanci sa nateraz vyjadrovali len v rámci dvojminútových faktických poznámok. Do rozpravy je ich písomne prihlásených 12. Ani jeden však ešte nevystúpil riadne, keďže dosiaľ si slovo zobrali Fico a Žiga a úvodné slovo mal Matovič. 

Hádky v parlamente, pre
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Smer podľa Matoviča nechráni občanov, ale zlodejov

Vládny Smer-SD podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča nechráni občanov, ale chráni zlodejov. Matovič to povedal na dnešnej mimoriadnej schôdzi parlamentu v odôvodnení návrhu na odvolanie ministra životného prostredia Petra Žigu. „Ide o čistokrvnú zlodejinu,“ komentoval kauzu kompy Vojka Matovič. Každá z firiem, ktorá figuruje v tomto obchode, má podľa predsedu OĽaNO blízko k Smeru. Dodatok k zmluve podľa Matoviča začuje navyšovanie platieb podľa rastu cien nafty, na čom štát prerobí nemalé peniaze.

„Táto kauza je schopná utopiť Smer,“ komentoval Matovič s tým, že ide o jednoduchú kauzu, ktorú bude Matovič vedieť vysvetliť voličom. Minister mal podľa Matoviča odvolať šéfa Vodohospodárskej výstavby Ladislava Lazára. Predseda OĽaNO sa rovnako vyslovil, že premiér Robert Fico mal pozvať Veroniku Remišovú ako oznamovateľku korupcie k sebe na obed, namiesto toho Fico ju a ďalších obyčajných ľudí nazval pošahancom. „Tak, ako tam kradnú Lazarovci, tak nikto nekradol,“ povedal predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

Rokovanie 59. schôdze Národnej
Zobraziť galériu (6)

Predseda vlády považuje návrh na Žigovo odvolanie za súčasť predvolebnej kampane, ktorý je neodôvodnený. Fico upozornil, že Žiga sa ako minister životného prostredia podieľal na príchode automobilky Jaguar Land Rover. „Najväčším ohrozením Slovenska ste vy, pán premiér,“ odkázal Ficovi poslanec za KDH Július Brocka. Smer a Fica Brocka vyzval, aby už prestali tak bezprecedentne kradnúť. 

Poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha Matovičovi naznačil, že OĽaNO sa správa ako spojenec Smeru, za čo mu môže ďakovať. OĽaNO povalilo vládu Ivety Radičovej, rovnako poškodilo potenciálneho lídra pravice Radoslava Procházku. „Zbavte sa toho jediného, čo vám zavinilo klesajúce preferencie - Daniela Lipšica,“ uzavrel Blaha odkaz Matovičovi. 

Rokovanie 59. schôdze Národnej
Zobraziť galériu (6)

Opozícii sa nepáčia súčasné náklady na prevádzku kompy na trase Vojka - Kyselica, ktoré môžu byť v porovnaní s reálnymi nákladmi na prevádzku pôvodnej kompy predražené až o 908 percent. Ročné náklady na prevádzku pôvodnej kompy na trase Vojka - Kyselica boli podľa opozície 490 670 eur v roku 2013, keď túto službu poskytoval štátny podnik Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Náklady sú očistené o zmluvnú cenu a predstavujú tak reálne náklady na prevádzku pôvodnej kompy. Súčasná cena na prevádzku novej kompy by bola v prípade predraženia nafty o 50 centov na úrovni 4,946 mil. eur ročne, čo predstavuje 908-percentné predraženie oproti cene na prevádzku pôvodnej kompy. 

Podľa informácií poslankyne bratislavského Starého Mesta Veroniky Remišovej bola pôvodná kompa v júli minulého roka na tri týždne odstavená pre generálnu opravu štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba (VV). Zazmluvnená cena generálnej opravy kompy bola 200-tis. eur, pričom podľa Remišovej bola pôvodná kompa po oprave v takom stave, že nebol dôvod objednávať novú kompu. Dňa 13. februára 2014 bola uzavretá zmluva medzi dodávateľom služby na prevádzku starej kompy SVP a VV, ktorou sa zvýšila suma prevádzky kompy na 1,1 mil. eur ročne. 

Na prevádzku kompy medzi Vojkou a Kyselicou podpísala Vodohospodárska výstavba zmluvu s firmou Ponton City a.s., ktorej vlastnícke korene smerujú k spoločnosti s rovnakou adresou, akú mala garážová firma Interblue, spájaná s kauzou emisií. Podľa dostupných informácií výška zazmluvnenej čiastky na prevádzku 200-tonovej kompy je 25 mil. eur na obdobie 15 rokov, no v prípade zmeny cien nafty, na ktorú je podľa zmluvy naviazaná cena prevádzky kompy, a pri prevádzke kompy dvakrát za hodinu sa môže celková čiastka vyšplhať na viac ako 75 mil. eur počas 15 rokov.

Nikto nič neukradol a štát neprišiel ani o euro, vraví Žiga

Pri kauze kompy Vojka nikto nič neukradol a štát neprišiel ani o jedno euro, povedal dnes v parlamentnej rozprave k svojmu odvolávaniu minister životného prostredia Peter Žiga. Predseda OĽaNO Igor Matovič, ktorý návrh na vyslovenie nedôvery uvádzal, podľa ministra „vymýšľa, fabuluje a klame“.

„Vyberáte si len informácie, ktoré vám vyhovujú a vôbec vám neprekáža, že zavádzate,“ povedal Žiga s tým, že Matovič fabuluje na spôsob bájok. Zdôraznil, že tender vyhrala firma Ponton City, ktorá je dcérskou firmou spoločnosti Slovenské plavby a prístavy - Lodenica s.r.o. (SPAP). Slovenské plavby a prístavy podľa ministra pôsobia na Slovensku 90 rokov. 

Žiga poslancom pripomenul výrok predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára na Matovičovu adresu. „Ten človek klame. Klame tak, že keď ráno vstane, už aj to je klamstvo,“ povedal pred rokmi o Matovičovi Bugár. Minister životného prostredia upozornil, že kompa Vojka – Kyselica sa týka obcí, ktorých občania nezvyknú voliť Smer, ale maďarské strany. Vláda Smeru im napriek tomu s riešením problémov s kompou pomohla. 

Skutočnosť, že Matovič prekrúca fakty, Žiga dokumentoval tým, že podľa obchodného registra je Matovič priamo prepojený na firmu J&T. Matovičovi v závere vystúpenia minister odkázal zbaviť sa hnevu, nenávisti a žlče. 

„Je to slabé, obhajovať sa mojím výrokom na adresu kolegu Matoviča. Viete prečo? Lebo nič iné nemáte?“ povedal Žigovi predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Ministra vyzval, aby neklamal a pýtal sa ho na viacero konkrétnych prípadov, pri ktorých údajne Vodohospodárska výstavba posúvala zákazky blízkym firmám.

Viac o téme: Robert FicoIgor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu