Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smrť dvoch detí v košickom gete: Pollák obviňuje mesto, dostal sa do konfliktu s Rašim

Peter Pollák Zobraziť galériu (5)
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák, podľa vedenia mesta Košice zavádza. Jeho vystúpenie pre média v súvislosti s úmrtím dvoch maloletých detí v lokalite Mašličkovo, situovanej v blízkosti košickej mestskej časti Luník IX, bolo vraj plné neprávd.

Pollák hovoril o svojej  ochote pomôcť pri riešení situácie poskytnutím prostriedkov  z rezervy dotačnej schémy  úradu splnomocnenca na zakúpenie UNIMO buniek. Skonštatoval tiež, že mesto Košice nevyužilo  všetky dostupné  možnosti pri riešení  situácie v uvedenej lokalite. 

Smrť dvoch detí v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Tvrdenia pána splnomocnenca pre rómske komunity považuje vedenie mesta Košice  za zavádzajúce. „Doposiaľ nie sú vylúčené ani iné príčiny úmrtí oboch detí ako boli prezentované v médiách (napr. syndróm náhleho úmrtia, alebo úmrtie maloletého dieťaťa pred vznikom požiaru), či z dôvodu zanedbania starostlivosti zo strany rodičov. Už v máji primátor Košíc Richard Raši, upozornil p. Polláka na riziká hroziace v danej lokalite, a tiež na z nich vyplývajúcu potrebu riešenia situácie rodín, ktoré tam žijú. Zároveň bol p. splnomocnenec z úrovne vedenia mesta Košice oslovený, aby poslal svoj návrh vhodnej  formy bývania pre uvedené rodiny,  napr. formou v tzv. UNIMO buniek,“ uvádza sa v stanovisku mesta.

Smrť dvoch detí v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Richard Raši taktiež dodáva: „Pýtam sa kde bola v máji 2015, kedy som zaslal moju prosbu pánovi splnomocnencovi Pollákovi o súčinnosť pri riešení hrozivej situácie v lokalite Mašličkovo, jeho  ochota poskytnúť pomoc? Bolo potrebné čakať na tragédiu dvoch maloletých detí  a následne „veľkoryso“, pred médiami takúto  pomoc ponúknuť?  Čo sa týka návrhov na riešenie situácie v sugestívne ladenom liste p. Polláka musím skonštatovať, že akceptujeme akúkoľvek pomoc z jeho strany v plnom rozsahu, len škoda, že prichádza tak neskoro. Mohol pomáhať počas 4 rokov čo je vo funkcii, ale neurobil tak.  Na základe odporúčaní pána splnomocnenca pre rómske komunity sme sa zapojili do národného projektu Take Away a tým si otvorili možnosť čerpať aj investičné prostriedky z OP  Ľudské zdroje na zmiernenie situácie na Luníku IX, teda  aj v lokalite Mašličkovo. Za tým účelom trpezlivo vypisujeme pánom Pollákom zasielané dotazníky a čakáme na vhodné výzvy.  Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske menšiny do dnešného dňa nevypísal výzvy na podporu sociálnej práce v teréne, čo samozrejme znevýhodňuje práve 150 obci zaradených do národného projektu.“

Smrť dvoch detí v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miro Vacula)

UNIMO bunky sú drahé

Návrh Polláka presunúť „UNIMO bunky“ z Nižnej Myšle na Luník IX., považuje primátor za zlý nápad: „Upozorňujem, že  ide o komfortne vybavené dvojizbové kontajnerové byty, resp. samostatné domy na úrovni bytov I. kategórie a nie UNIMO bunky.  Mesačné náklady na bývanie v nich, vzhľadom na vyhrievanie a varenie elektrickou energiou sa približujú k sume 300 € mesačne, čo nie je vhodné pre skupinu rodín žijúcu v Mašličkove. Navyše, tieto rodiny si svoje pôvodné byty na Luniku IX samé zdevastovali až tak, že celé obytné domy mali silne narušenú statiku, a preto museli byť  z dôvodu ohrozenia zdravia a životov ich obyvateľov zbúrané.“

Smrť dvoch detí v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Viac o téme: Peter Pollák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu