Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pribudne ďalší most Chucka Norrisa? Starý most pomenujú obyvatelia

Takto vyzerá nový Starý most.
Takto vyzerá nový Starý most. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Bratislavčania majú navrhnúť, ako by sa mal volať nový Starý most. Premenovať ho ešte vlani v novembri navrhla skupina poslancov, ktorí poukazovali na to, že most nesie prívlastok starý, hoci po dokončení je to už najnovší bratislavský most.

Svoje návrhy na nové pomenovanie môžu Bratislavčania posielať magistrátu do konca mesiaca, informuje hlavné mesto. "O názvoch bude následne rozhodovať pracovná komisia, zložená z odborných zástupcov magistrátu a poslancov, ktorí spolu s vedením mesta posúdia návrhy verejnosti," uvádza bratislavský magistrát. Pracovná skupina má vybrať tri relevantné názvy, ktoré budú zapracované do ankety hlavného mesta. Tá bude zverejnená na stránke www.bratislava.sk a verejnosť tak bude môcť o novom názve Starého mosta hlasovať. Návrhy na nové pomenovanie treba do 31. januára posielať na emailovú adresu most@bratislava.sk.

"Bude to de facto najnovší bratislavský most, ale nesie názov Starý most. No najstarší dnes je Most SNP, paradoxne," uviedla počas minuloročného novembrového rokovania námestníčka primátora Iveta Plšeková. "Most si zaslúži zamyslenie nad tým, či má, alebo nemá ostať Starým mostom. Či mu nevrátiť niektorý z jeho historických názov, ktorý by možno aj viac Bratislavu zviditeľnil," podotkla Plšeková.

"Ja som dosť skeptický k tomu, že sa majú meniť veci, s ktorými nie je žiadny problém. Ale ak sa to má meniť, tak ešte väčšiu výhradu mám k forme, že by sa o názve takéhoto dôležitého verejného priestranstva malo rozhodnúť v internetovej ankete," podotkol zase vlani poslanec Ondrej Dostál. Poukazoval pritom na to, že ľudia si takto vybrali pre cyklomost v Devínskej Novej Vsi názov Cyklomost Chucka Norrisa. "Anketa sa teda môže ukázať ako nie celkom vhodná," zdôraznil.

S návrhom na premenovanie mosta prišli štyria poslanci z klubu Most-Híd. Tí chceli dať pôvodne ľuďom na výber štyri názvy: Most Františka Jozefa I., Most M. R. Štefánika, Most Červenej armády i súčasný názov Starý most. Neskôr sa ozvala Matica slovenská, ktorá navrhla, aby sa Starý most volal Most Ľudovíta Štúra. Podotýkala, že most je pokračovaním Ulice Ľudovíta Štúra a aj to, že životné osudy tejto osobnosti sú s Bratislavou úzko spojené. 

Nezisková organizácia Camera Obskura zase chce názov Most Emila Galla. Organizácia to zdôvodňuje tým, že je načase pomenovať niektorú z dominánt mesta po obyčajnom človeku, ktorý sa nezľakol presily a okupantom ukázal, že slobodu nosíme v srdci.

Starý most sa pôvodne volal Most Františka Jozefa a slávnostne ho otvorili 1. januára 1891. Po prvej svetovej vojne zmenil názov na Štefánikov most, po druhej svetovej vojne zase na Most Červenej armády. Názov Starý most nesie od roku 1990.

Viac o téme: Starý mostCyklomostost Chucka Norrisa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu