Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

So znovuzavedením odmien pre sudcov Žitňanská nesúhlasí: Môže to viesť ku korupcii

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odmeny pre sudcov môžu viesť na súdoch k vnútornej korupcii. V súvislosti s ich znovuzavedením sa toho obáva poslankyňa Národnej rady SR Lucia Žitňanská (Most-Híd). S návrhom, aby sudcovia opäť dostávali odmeny, prišlo ministerstvo spravodlivosti Tomáša Boreca. Takúto zmenu zákona o sudcoch a prísediacich vložilo do veľkej novely zákona o prokuratúre po jej schválení v parlamente v prvom čítaní.

Definitívne sa o návrhu rozhodne na novembrovej schôdzi. Balík zmien na prokuratúre a súdoch budú mať v pondelok (2.11.) na stole poslanci ústavnoprávneho výboru. Žitňanská, ktorá ako ministerka spravodlivosti v roku 2011 odmeny pre sudcov a prokurátorov zrušila, podľa jej slov navrhne, aby sa z novely vypustili.

„Nesúhlasím so znovuzavedením odmien u sudcov i prokurátorov, pretože dôvody, pre ktoré bol tento inštitút zrušený, nepominuli,“ uviedla exministerka. Odmeny sa podľa nej v minulosti používali na súdoch spôsobom, ktorý spochybňoval ich objektivitu. „Bolo dôvodné podozrenie, že to niektorí sudcovia dostali za určitý spôsob rozhodovania,“ tvrdí Žitňanská. Pripomenula, že takáto negatívna skúsenosť bola na Najvyššom súde, kde sa udeľovali niektorým sudcom veľmi vysoké odmeny.

Na druhej strane sa podľa podpredsedníčky strany Most-Híd v minulosti prejavovali na súdoch prvky rovnostárstva. „Na niektorých súdoch sa prideľovali viac-menej plošne,“ obáva sa Žitňanská, že po ich znovuzavedení opäť nebudú plniť svoj účel.

 Do sudcovského zákona Borec pridáva balík motivačných a zásluhových opatrení. Okrem zavedenia odmien tiež zvyšuje funkčné príplatky súdnych funkcionárov a rozširuje aj preventívnu rehabilitáciu pre sudcov. Súdnu radu v liste informoval, že na tento účel sa mu podarilo navýšiť rozpočet justície na budúci rok o 862.275 eur.

Ministerstvo spravodlivosti odôvodnilo, že k znovuzavedeniu odmien pristupuje vzhľadom na zvyšovanie úloh sudcov, ktoré nie sú bezprostredne spojené s výkonom rozhodovacej činnosti. „Odmeny sú fakultatívne a nie je na ne právny nárok,“ zdôrazňuje. Sudcom bude možné podľa návrhu ministra priznať odmenu do výšky ich funkčného platu. Nárok na odmenu budú mať v prípade vykonania úloh nad rozsah ich povinností. Pôjde najmä o zastupovanie za dočasne neprítomného kolegu, za výkon funkcie člena oddelenia vnútornej revízie, člena výberovej komisie, člena skúšobnej komisie Justičnej akadémie.

Tiež za činnosť v orgánoch sudcovskej samosprávy za stáž, prednášateľskú činnosť týkajúcu sa vzdelávania sudcov, súdnych úradníkov a za publikačnú činnosť týkajúcu sa výkonu funkcie. Na odmenu budú mať sudcovia nárok aj pri dosiahnutí veku 50 rokov.

Kritériá na priznávanie odmien bude na začiatku rozpočtového obdobia prijímať sudcovská rada okresného súdu, rozhodovať o nich bude šéf súdu. O odmenách predsedu okresného súdu bude rozhodovať predseda príslušného krajského súdu.

Šéfom krajských súdov má odmeny udeľovať minister, predsedovi Najvyššieho súdu zase Súdna rada. Odmeny budú sudcovia dostávať pred Vianocami, vo výplate za mesiac november. „Priznanie a vyplatenie odmeny nesmie ohroziť financovanie zákonom priznaných platových náležitostí v rámci príslušnej rozpočtovej kapitoly,“ uvádza sa v návrhu.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáMost-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu