Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezident dosiahol čo chcel: Opozícia mu vyhovie, sudcovia majú v 67 rokoch skončiť

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Funkcia sudcu zaniká uplynutím kalendárneho roka, v ktorom sudca dosiahol vek 67 rokov. Takúto vetu chcú do Ústavy SR doplniť opoziční poslanci Ján Figeľ, Pavol Hrušovský (obaja KDH), Béla Bugár a Lucia Žitňanská (obaja Most-Híd). Návrh je výsledkom diskusie, ktorú inicioval prezident SR Andrej Kiska.

V súčasnosti platí, že hlava štátu môže odvolať sudcu všeobecného súdu po dosiahnutí veku 65 rokov. Predpokladom na takéto rozhodnutie prezidenta je návrh Súdnej rady SR, ktorý je rada povinná podať. V ústave ani v zákone však nie sú ustanovené žiadne kritériá, ktoré určujú, akým spôsobom hlava štátu vykonáva túto svoju právomoc. "Z toho vyplýva, že rozhodnutie prezidenta republiky či, kedy a koho odvolá z funkcie sudcu, nemá prakticky žiadne objektívne obmedzenie," argumentuje štvorica predkladateľov.

Dosiahnutie veku 67 rokov je podľa nich hranica, ktorá reflektuje predĺženie priemernej dĺžky života a súčasne aj obdobné vekové limity v iných štátoch, predovšetkým v členských krajinách EÚ. Opozícia zároveň v novele ústavy navrhuje aj prechodné obdobie pre sudcov, ktorí dosiahnu vek 67 rokov pred nadobudnutím účinnosti tohto ústavného zákona. Tá má byť od marca 2016, pričom sudcovia, ktorí dosiahnu vek 67 rokov skôr, budú môcť súdiť až do konca roku 2016.

Prezidentovi však stále ostane možnosť odvolať sudcu na návrh súdnej rady v prípade, ak sudcovi zdravotný stav dlhodobo, najmenej počas jedného roka, nedovoľuje riadne vykonávať sudcovské povinnosti.

Kiska o takejto zmene s poslancami hovoril 7. októbra. Väčšina parlamentných strán vtedy vyjadrila pripravenosť rokovať o zmene ústavy tak, aby hlava štátu nemusela sudcov odvolávať. "Sme pripravení rokovať, aby bola zmena ústavy ešte v tomto volebnom období," uviedol vtedy Figeľ.

Kiska ešte predtým vyhlásil, že by chcel, aby v prípade nižších súdov zanikla funkcia po dovŕšení 67 rokov a v prípade Najvyššieho súdu po dosiahnutí 70 rokov. Je totiž presvedčený, že zmena by posilnila nezávislosť súdnej moci od výkonnej a zabezpečila by rovnaké a spravodlivé postavenie pre všetkých sudcov.

Iniciatívu prezidenta na zmenu ústavy privítala aj Súdna rada, jej členovia sa na tom uzniesli na zasadnutí 28. septembra. Súdna rada však presadzuje jednotnú vekovú hranicu pre všetkých sudcov a v tomto duchu je aj návrh opozície. Návrh Kisku podporila už aj predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová, minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) a takúto zmenu si vie predstaviť aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD). V septembri však vyjadril pochybnosť, že to parlament stihne prijať ešte v tomto volebnom období.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáJán FigeľBéla BugárPavol HrušovskýAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu