Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Reakcie na Kiskov prejav: Opozícia viní Fica, Kaliňák ľutuje nepodporu prezidenta

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Opoziční poslanci sú spokojní s dnešným vystúpením prezidenta Andreja Kisku v parlamente k utečeneckej kríze. Zhodujú sa, že premiér Robert Fico (Smer-SD) dostáva svojím postojom k migračnej kríze Slovensko na okraj Európskej únie.

Povedala to aj podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská. V prejave hlavy štátu ocenila, že Kiska hovoril o nebezpečenstve šírenia strachu v spoločnosti počas predvolebnej kampane. "A druhá vážna téma je postavenie Slovenska v rámci Európskej únie. Robert Fico nás aj postojom k migračnej kríze dostal niekde na okraj Európy," doplnila Žitňanská. 

Z prezidentovho prejavu si zapísala hlavne vetu, že životným záujmom Slovenska je mať skutočných priateľov a spojencov, ktorí nám môžu dôverovať tak, ako chceme dôverovať my im. "A s tým sa v Moste-Híd stotožňujeme," vyhlásila. Kroky premiéra a jeho vlády vníma ako kampaň. "Robert Fico je v kampani a tému migrantov používa ako kampaňovú tému," poznamenala.

Pre šéfa KDH Jána Figeľa sú dôležité Kiskove posolstvá, že Slovensko si má ctiť svoje právne záväzky. "Aj odkaz, aby Slovensko čím skôr zmazalo svoj negatívny obraz alebo stratu dôvery," doplnil Figeľ. Je to podľa neho dôležité aj v súvislosti s blížiacim sa predsedníctvom v Rade EÚ.

Dvojnásobný expremiér a bývalý šéf diplomacie Mikuláš Dzurinda (nezaradený) sa k prejavu hlavy štátu k utečeneckej kríze vyjadrovať nechcel. "Nežiada sa mi komentovať," odpovedal na otázky novinárov ohľadom prezidentovho vystúpenia.

Je mi ľúto, že prezident nepodporuje pozíciu SR pri kvótach 

Ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) je ľúto, že prezident SR Andrej Kiska nepodporuje pozíciu SR v otázke povinných kvót a pozíciu v SR v tom, že je potrebné zachovať nad otázkou migrácie racionalitu. Vyhlásil to v reakcii na prejav hlavy štátu k téme utečeneckej krízy na pôde NR SR.

"On si myslí, že by sme kvóty mali rešpektovať, ja si myslím, že je to škodlivé. Nie je možné ohroziť záujmy Slovenska, o pár rokov by sme sa mohli čudovať. Toto nie je strašenie, jednoducho to nie je dobrý nápad, lebo utečenci predstavujú snehovú guľu, ktorá sa nabaľuje. Sú ich milióny," povedal Kaliňák. To, že Slovensko je solidárne, podľa ministra dokazuje napr. náš postoj ku kríze na Ukrajine. "Pod hrozbou vlastnej bezpečnosti sme urobili reverzný tok plynu, ktorý Ukrajinu zachránil," pripomenul.

Člen exekutívy zopakoval, že medzi utečencami ide z veľkej miery o ekonomických migrantov a už aj Európska komisia opatrnejšie narába s termínom trvalých kvót. "My nie sme súčasťou Sovietskeho zväzu, kde musíte za každú cenu súhlasiť. Sme súčasťou demokratického zväzu krajín v rámci EÚ, kde sa predpokladá, že ak krajina s niečím nesúhlasí, môže využiť legitímne prostriedky," zdôraznil minister. Zároveň poprel, že ak by nebolo pár mesiacov pred parlamentnými voľbami, bola by rétorika vlády iná.

Na margo skutočnosti, že SR chce prijať najmenej migrantov zo všetkých krajín EÚ, Kaliňák odvetil, že sme proti falošným gestám. "Ak vopred vieme, že záujem nelegálnych migrantov je smerovať do Nemecka, tak by to bolo falošné. A my sme vždy hrali otvorene," dodal s tým, že nikto nepovedal, že Slovensko nemá pravdu, len to, že sme v menšine.

Prejav prezidenta o utečencoch sa Dzurindovi komentovať nežiada

Expremiér Mikuláš Dzurinda sa odmietol pred novinármi vyjadriť k prejavu prezidenta SR Andreja Kisku v parlamente k utečeneckej kríze. „Nemusím sa vyjadrovať, však nie? Aj sa ponáhľam, aj sú chvíle, keď sa mi hovoriť nežiada. Nežiada sa mi to komentovať,“ povedal

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa je potrebné, aby medzi hlavnými orgánmi štátu bol súlad. Utečenecká kríza je totiž podľa neho naozaj veľký problém európskeho kontinentu a bude dlhá. „Slovensko ju môže konštruktívne riešiť alebo sa stať reprezentantom nielen absolútnej menšiny, ale aj oslabovať svoju pozíciu v rámci dôveryhodnosti medzinárodno-politických vzťahov,“ uviedol novinárom. Figeľ za dôležité považuje tri záverečné posolstvá prezidenta.

„Slovensko si má ctiť svoje právne záväzky a princíp vlády zákona. Tak ako vo vnútri štátu, tak aj v rámci Európskej únie. Toto je to, čo pomáha slabším oproti tým, ktorí silou presadzujú svoje záujmy,“ upozornil. Druhým je pre Figeľa odkaz, aby Slovensko čím skôr zmazalo svoj negatívny obraz a stratu dôvery.

„Aj preto, že budúci rok nás čaká historicky prvé predsedníctvo Rady Európskej únie. To by malo viesť štát, ktorý je vnútropoliticky konsolidovaný a zjednotený nielen vo svojich záväzkoch, ale aj cieľoch. Je potrebné, aby utečenecká kríza krajinu nepolarizovala, ale spájala v zodpovednosti a schopnosti ju riešiť. Nielen komentovať a vymedzovať sa,“ zdôraznil. 

Prezidentova reč potvrdila to, čo si podľa podpredsedníčky strany Lucie Žitňanskej v Most-Híd dlhodobo myslia. „Pán prezident hovoril predovšetkým o dvoch veciach: O nebezpečenstve šírenia strachu v spoločnosti počas predvolebnej kampane, čo je vážna téma. A druhou témou bolo postavenie Slovenska v rámci Európskej únie. Robert Fico nás aj postojom k migračnej kríze dostal na okraj Európy,“ vyhlásila. Most-Híd sa stotožňuje s tým, čo povedal prezident, že životným záujmom Slovenska je mať skutočných priateľov a spojencov, ktorí nám môžu dôverovať tak, ako my im.

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu