Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šípošová sa pustila do vlády: Čakáte, kým všetci umrú?

Janka Šípošová
Janka Šípošová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zobrať štedré dôchodky príslušníkom niekdajšej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) navrhuje v novele zákona o protikomunistickom odboji a zákona o dani z príjmov Janka Šípošová spolu s ďalšími poslancami z hnutia OĽaNO. Cieľom návrhu je odstrániť podľa nich amorálny a nespravodlivý sociálny stav, kde trýznitelia dostávajú vysoké výsluhové dôchodky a nespravodlivo väznení často živoria z podpriemerných dôchodkov.

Návrh poslanci obyčajných ľudí predkladali už vlani, poslanci Smeru ho zamietli. „Napriek vtedajším ubezpečeniam ministra vnútra SR Róberta Kaliňáka, že ministerstvo má v zásuvke pripravený podobný zákon, vládny návrh do dnešného dňa nebol ani predložený, ba ani predstavený. Je mi z toho veľmi smutno. Pred očami sa nám stráca generácia ľudí, ktorá v minulosti nespravodlivo trpela. Naša krajina im ani po 25 rokoch nedokáže prejaviť úctu a elementárnu slušnosť,” hovorí Šípošová, ktorá je dcérou bývalého politického väzňa.

Novelou poslanci OĽaNO navrhujú plošné zníženie výsluhových dôchodkov bývalých eštebákov, ktorí pracovali na úseku boja proti tzv. vnútornému nepriateľovi, na polovicu. „Okrem toho je potrebné vzdať morálnu úctu politickým väzňom, ktorí trpeli v dobe neslobody, ako aj ich manželkám alebo manželom, ktoré boli priamo postihnuté stratou živiteľa a následným politickým sledovaním, a to prostredníctvom symbolického odškodnenia v podobe jednorazového finančného príspevku vo výške 1000 eur,“ uvádza Šípošová. Zdôrazňuje, že priemerné výsluhové dôchodky bývalých členov ŠtB sa pohybujú na úrovni 600-700 eur, niektorí politickí väzni dostávajú dôchodok ani nie 290 eur, čo považuje za veľkú nespravodlivosť. „Tí, čo roky boli utláčateľmi a prenasledovali nevinných, mučili ich a popierali ich základné ľudské práva, poberajú dnes nespravodlivo vysoké výsluhové dôchodky. Na druhej strane tí, čo trpeli vtedy, dôsledky prenasledovania znášajú doteraz. Majú nízke dôchodky aj preto, že vtedy nemohli pracovať alebo neskôr pracovali na slabo platených miestach,“ upozornila Šípošová.

Susedné krajiny sa podľa nej zachovali čestnejšie voči svojim politickým väzňom. Už v roku 1995 v ČR prijali zákon, podľa ktorého sa príslušníkom ŠTB nezarátalo do ich dôchodku obdobie, keď bojovali na úseku boja s vnútorným nepriateľom. „Inšpirovali sme sa Poľskom, kde znížili príslušníkom tajnej polície a vysokým komunistickým pohlavárom dôchodky o polovicu,” vysvetlila poslankyňa OĽaNO. V Poľsku potom z ušetrených peňazí odškodnili obete komunistického

Šípošová si je vedomá, že bez podpory Smeru sa zákon neprijme. Preto apeluje na vládnu stranu a pýta sa: „Dokedy chcete váhať s prijatím tohto zákona? To chcete čakať, kým všetci umrú, aby vás už neotravovali a nebolo už koho odškodniť a komu sa ospravedlniť?“ 

Viac o téme: Janka Šípošová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu