Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Táto stránka vás vezme do minulosti: Pozrite si podrobnú históriu Štb!

Ukážka zo stránky
Ukážka zo stránky (Zdroj: novinky.cz)

PRAHA- Platforma európskej pamäte a svedomia dnes sprístupnila nový web o komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Dokumentačný portál o Štátnej bezpečnosti dáva verejnosti nahliadnuť do štruktúr a práce československej tajnej polície od roku 1969 až do nežnej revolúcie. Interaktívne stránky iBadatelny sú v česko-anglickej verzii. Majú pomôcť lepšiemu porozumeniu totalitnej histórie a vplyvu na dnešnú spoločnosť, uviedli zástupcovia platformy na tlačovej konferencii.

"Web je určený širokej i odbornej verejnosti. Ide o to, či sa človek začíta do slovníkových hesiel. Tie už sú dosť podrobné a sú zamerané na odbornú verejnosť i na rozhodujúcich činiteľov, ktorí majú na základe týchto informácií lepšiu predstavu o tom, ako ' tikajú 'štátne štruktúry východnej Európy, "povedala výkonná riaditeľka platformy Neela Winkelmannová.

Portál má ukázať, ako fungovali tajné služby satelitných štátov komunistického bloku, ktoré vznikli na pokyn hlavnej sovietskej tajnej služby KGB. Portál ponúka šesť ikon. Napríklad po rozkliknutí kategórie Štruktúry, nájde návštevník schémy a infografiku k jednotlivým zložkám ŠtB. "Kliknem napríklad na štruktúru bývalej I. správy, čo bola zahraničná rozviedka. Tu môžeme na časovej osi vidieť štruktúru od roku 1968 do roku 1989," popísal web riaditeľ Centra pre dokumentáciu totalitných režimov Peter Rendek.

http://www.novinky.cz/domaci/385532-novy-web-ukazuje-cinnost-stb.html

Winkelmannová oceňuje výkladový koncepčný slovník, ktorý vysvetľuje štruktúry tajnej polície, osoby, ktoré v nej fungovali, aj rôzne aktivity. V slovenskej verzii už má viac než stovku hesiel. "Samozrejme zaujímavé sú aj vizualizácie a štruktúry správ Štátnej bezpečnosti na časovej osi. Je vidieť, ako sa časom služba prispôsobovala a premieňala," povedala.

Graficky sú znázornené rezidentúry rozviedky po celom svete, kde komunisti mali svoje záujmy. Sú tu aj konkrétne osoby, ktoré rezidentúry riadili a ich fotografie. "Je to robené formou, ktorá zodpovedá moderným komunikačným prostriedkom, tak, aby sa dal portál dobre ovládať na tabletoch a mobiloch," ohodnotil historik Petr Blažek.

Veľa informácií z českého prostredia bude podľa neho nových pre zahraničné čitateľa. "To, čo je nové, sú štruktúry, ktoré umožňujú sa interaktívne pohybovať v čase a zisťovať, čo robila ktorá časť Štátnej bezpečnosti," dodal. Veľkú úlohu hrala rozviedka od 60. rokov v Afrike a Južnej Amerike v súvislosti s bojom o vplyv. Konkrétne operácie boli podľa Blažka úspešné, ak dokázala československá spravodajská služba využívať svojej povesti zo 60. rokov. To ale nebolo ľahké po udusenie pražskej jari v roku 1968, kedy Československo stratilo ako komunistický režim "dobré meno".

Na príprave webu sa podieľalo Centrum pre dokumentáciu totalitných režimov. Autori čerpali informácie z Archívu bezpečnostných zložiek, českého a slovenského Ústav pamäti národa aj napríklad z takzvaných Cibulkových zoznamov. Všetky zdroje sú legálne prístupné.

Viac o téme: Štb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu