Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensko zavítala hrdinka, ktorá posiela politikov do basy: VIDEO debaty aj s Radičovou

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: YouTube, Facebook/SKOK!)

BRATISLAVA - Rumunsko je svetový unikát. V tejto krajine odsúdili bývalého premiéra a obvinili súčasného premiéra. Slovensko by si mohlo brať príklad. A práve z tohto dôvodu prišla na Slovensko Rumunka, ktorá ide politikom po krku, prednášať ako bojovať proti korupcii. Do Bratislavy prišla diskutovať aj s bývalou premiérkou Slovenska Ivetou Radičovou.

Iba za minulý rok odsúdili v Rumunsku za korupciu vyše 50 verejných činiteľov. Konkrétne bývalého premiéra, dvoch bývalých ministrov, piatich poslancov, sedem sudcov, trinásť prokurátorov a dvadsaťštyri starostov. Bývalý premiér Adrian Nastase dostal bol v roku 2014 odsúdený na štyri roky za mreže.Pýtate sa prečo? Odpoveď na otázku prišla dať na Slovensko autorka úspešných rumunských protikorupčných reforiem, ktorá bojuje proti tejto rakovine rozkladajúcej štát.

Rumunka Laura Stefan
Zobraziť galériu (5)
Rumunka Laura Stefan  (Zdroj: YouTube, Facebook/SKOK!)

V pondelok v Bratislave sa uskutočnila debata Laury Stefan, Ivety Radičovej a Kamila Krnáča. Moderoval ju organizátor Juraj Miškov zo strany SKOK!, ktorý vyhlásil, že Laura Stefan "prišla na Slovensko, aby inšpirovala a aby vrátila krajine slušnosť a dôstojnosť," vyhlásil. Stefan je jednou z hlavných autoriek úspešných rumunských protikorupčných reforiem, na základe ktorých dokázali zodpovedné orgány vyšetriť viacero politických káuz a aktuálne stíhajú aj súčasného rumunského predsedu vlády.

Na Slovensko zavítala hrdinka,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube, Facebook/SKOK!)

Celé video prednášky Laury Stefan

Svetový unikát: Odsúdený expremiér a obvinený premiér

Okrem odsúdeného premiéra Nastaseho je obvinený aj súčasný premiér Victor Ponta. Prokuratúra obvinila 43-ročného Pontu ešte v júli z trestných činov falšovania verejnej listiny, daňového úniku, konfliktu záujmov a prania špinavých peňazí, ktorých sa mal dopustiť v rokoch 2007 a 2008, keď vykonával právnickú prax a súčasne pôsobil aj ako poslanec. Úrady tiež rozhodli o dočasnom zmrazení jeho majetku. Politika však napriek obvineniam žalobcov nemohli zatknúť, keďže ho chráni politická imunita, ktorú sa mu poslanci parlamentu júnovým hlasovaním rozhodli nezrušiť.

Ponta je prvým úradujúcim premiérom Rumunska obvineným z trestných činov. Trvá na tom, že svoj mandát, ktorý zastáva od mája 2012, napriek problémom so zákonom dokončí. Obvinenia odmieta a tvrdí, že ide o kauzu vykonštruovanú prokuratúrou.

Ďalší dvaja odsúdení

Dvaja vysoko postanevní politici z opozičnej Liberálnej strany budú onedlho súdení pre obvinenia z prania špinavých peňazí. Podpredseda parlamentu Dan Motreanu a bývalý poradca rumunského prezidenta George Scutaru boli podľa vyjadrenia prokuratúry obžalovaní a súdení najvyšším súdom. Regionálny politik podľa žalobcov zaplatil Motreanovi 250.000 eur a Scutarovi 170.000 eur na financovanie ich predvolebnej kampane v roku 2008. Obaja politici, ktorí boli v tom čase tiež poslancami rumunského parlamentu, následne sfalšovali zmluvy, aby utajili pôvod získaných peňazí. Scutaru zo svojho postu poradcu prezidenta Klausa Iohannisa odstúpil v marci tohto roka.

Kto je Laura Stefan

Laura Stefan je zakladateľkou EFOR (Expert Forum), ktoré zastrešuje oblasť vymáhateľnosti práva a protikorupčnej legislatívy. Má viac ako 15 ročné odborné skúsenosti tak vo verejnom, ako aj v súkromnom sektore. Od roku 2012 je jednou zo 17 členov Expertnej skupiny na boj proti korupcii v EU, ktorá zastrešuje tvorbu protikorupčných správ Európskej komisie. Pôsobí tiež ako medzinárodný expert v oblasti boja proti korupcii, reformy súdnictva, a boja proti praniu špinavých peňazí pre Európsku komisiu, pre Svetovú banku, rovnako ako aj pre UNDP a OECD. Koordinuje rôzne národné a regionálne programy vo svojej odbornej pôsobnosti.

Viac o téme: DebataKorupciaReformySKOK!Laura Stefan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu