Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rado Procházka bol ONLINE: Negatívnych emócií je v politike priveľa, sme iní

(Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Sieť spustila začiatkom leta verejnú kampaň pod názvom „Odkaz starým politikom“. Dobrovoľníci zbierajú podpisy za zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčenie schránkových firiem z verejného priestoru. Sieť žiada zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a ďalších verejných funkcionárov za škodu spôsobenú na peniazoch nás všetkých. Mali by niesť politici hmotnú zodpovednosť alebo nie? Pýtajte sa predsedu SIETE Rada Procházku. Na Topkách už dnes od 10:00 odpovie na vaše otázky.

Viac o téme: Online rozhovorRadoslav ProcházkaSieť
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

05.08.2015 11:17 - otázka od Tivo
Pozdravujem Rado, úprimne Ti fandím. Vyrušujú ma však Tvoje vyhlasenia, o nových ľudoch v politike - stále hovoríš len o mladých 30 ročných...Nemôže byť "nový" politik vo vašej strane skúsený 50-55 ročný človek?
Ďakujem Ti Tivo. Hovorím o generačnej obnove verejnej služby, pretože verím v to, že ju potrebujeme. Ale súhlasím s Tebou, že to nie je vždy otázka veku, ale spôsobov a myslenia. Áno, máme v našich radoch nielen tridsiatničky a tridsiatnikov, ale aj starších ľudí, s komplexnejšou životnou skúsenosťou. Dobre sa dopĺňame. Podstatná je práve tá energia a chuť vydupať si na systéme a na okolnostiach nádej na reálnu zmenu pomerov. Správne teda píšeš, ide o odmietnutie starej politiky, nie o vekovú diskrimináciu.:) Napokon, v teréne sú reakcie starších ľudí veľmi priaznivé a prajné. Priatelia, dostal som od topiek ako základ hodinu, už som ju o 16 minút prečerpal, idem si ja zase po robote. Veľmi pekne ďakujem za otázky, ospravedlňujem sa tým, ktorým som odpovedať nestihol. Vážim si, že ste tu boli, ešte sa budeme počuť.:) Prajem všetkým pekný zvyšok leta. Držte sa! Rado
05.08.2015 11:13 - otázka od Miroslav Oravkin
Ja by som sa chcel opýtať Vás ako najvyššieho straníckeho funkcionára - Ako funguje ten Váš stranícky aparát, teda hlavne z čoho? Platia členovia strany nejaké stranícke príspevky, kupujú si stranícke známky alebo je to len obyčajná zlodejina ako u ostatných strán?
Z bankového úveru (1.8 milióna eur), z členských príspevkov (minimálne 50 eur ročne, máme teraz niečo pod dvetisíc členov) a z drobných darov od fyzických osôb, všetci sú presne označení na www.siet.sk
05.08.2015 11:12 - otázka od Lajdo
Co cita pan buduci premier? Myslim literaturu faktu - politika, historia, filozofia...aku ekonomicku knihu odporucate pre pochopenie sucasnej eurokrizy? Dakujem. Drzte sa, Rado!
Teraz čítavam The Economist, občas The Guardian. Tam bývajú prehľadné a rozumné extrakty veľkej ekonomickej literatúry, vrátane kompetentnej polemiky o Pikettym a jeho tútoroch aj kritikoch. Veľmi dobre si človek oddýchne pri freakonomics knihách, čítal som nedávno Thiela, ale také najsilnejšie engramy mám na Kahnemana (thinking fast and slow) a na Waltera Mischela, The Marshmellow Test. dik!
05.08.2015 11:08 - otázka od peter
Pán Prochádzka, aký to odkaz chcete zanechať tým starým politikom ? Tie "vaše nové" regionálne"štruktúry sú naviazané na "starých" skorumpovaných politikov a sú len ich bábkami. peter
Tak to fakt neviem Peter. Viem, že napríklad v Žiline či v Košiciach sú naši najvýraznejším hlasom občianskeho záujmu v mestských zastupiteľstvách. Miro Špak z Ťahanoviec, náš líder v KE, nikdy nebol v politike. Igor Janckulík je dlhoročný záchranár a malý podnikateľ na Orave, Sieť je jeho prvá a verím, že aj posledná strana.:) V Nitre takisto, úplne noví, mladí ľudia bez doterajšieho politického angažmá. Martin Ďurišin v Prešove takisto šliape svoj nový chodníček. Vždy sa nájde nejaký čiastkový problém, ale jadro tvoria mladí ľudia okolo 30-40 rokov, plní energie a odhodlania.
05.08.2015 11:04 - otázka od Stefan
Kedy sa zacne robit cosi s porusovanim vlastnych zakonov statnymi organmi? Dlho som zil v zahranici a na slovensku som uz niekolko rokov uzasnuty ako sa uplne bezne obchadzaju zakony pomocou nariadeni vlady, smernic ministerstva ci podobnych vymyslov ktore su uplne bezne v priamom rozpore so zakonom. Kedy zacne byt slovensko pre beznych ludi a nie pre zlodejsku a birokraticku bandu? Kedy zacne byt bezny clovek nadradeny statnemu uradnikovi s peciatkou? Dalsia otazka v tejto suvislosti je kedy zacnu na slovensku platit jasne formulovane regule tak aby sa nedialo to co dnes ze v kazdom okrese plati iny zakon a ina vyhlaska? To iste ked vybavujete v jednom okrese predsa musi platit aj v inom. Dnes to tak nefunguje napriec celym spektrom statnych uradov.
Štefan, práve teraz je v pripomienkovom konaní zákon o tvorbe zákonov, ktorý by časť tohto problému mal riešiť. Ale nevyrieši ho celý, pretože nezabráni nášmu zlozvyku na každú boľačku hneď prikladať legislatívny leukoplast. Tých zákonov je toľko a občas si dokonca tak protirečia, že sa v tom labyrinte prestávajú orientovať aj tí, ktorí by ho mali vykonávať. Preto treba aj systém legislatívy zjednodušiť a sprehľadniť. Len dve veci za všetky teraz: - prvá, všetky pravidlá regulujúce podnikanie, by podľa nášho plánu mali byť známe prvého januára daného roku a potom už sa náhodne a počas roka nemeniť. na Nový rok s čistou hlavou, nech všetci, ktorých sa to týka, vedia, čo sa na nich počas roka bude vzťahovať. - druhá, podľa mňa by prvá schôdza v roku mala byť takzvaná pôstna, čiže žiadne nové zákony, ale len čistenie existujúceho právneho stavu tak, aby v ňom neboli protichodné, nadbytočné a nezmyselné veci.
05.08.2015 11:00 - otázka od tiborsa
v tyzdni som cital rozhovor s vasou podpredsednickou-primatorkou Prievidze.Celkom roumne hovorila a ako ekonomku ju beriem viac ako Beblaveho.Preco jej nedavate viac priestoru?
Ďakujem za Katkinu pochvalu. Od samého začiatku robím všetko pre to, aby mala čo najviac priestoru a náš vzťah je vzťahom vzájomnej dôvery a podpory. Veľmi mi záleží na tom, aby dostala príležitosť uplatniť svoje skúsenosti z Hornej Nitry aj v celoštátnom meradle. Je to fakt veľmi šikovná, pracovitá a charizmatická žena. A mnohé ďalšie dámy s podobným profilom dostanú príležitosť tiež, potrebujeme vo verejnej službe ich empatiu, energiu a dobrú vôľu.
05.08.2015 10:57 - otázka od Milan
Dobrý deň pán Procházka,Ficovci išli akože chrániť 1500 zamestnancov Váhostavu (súkromnú SRO),aby neprišli po hroziacom konkurze o prácu tak, že štátom založená SRO odkúpi 50% pohľadávok od veriteľov.Ale na druhej strane hrozí mestu Martin,že padne do konkurzu kôli pofidérnym machináciám a kontroverznému rozhodnutiu súdov a ešte si súdruh FIco otiera o Vás ústa,že Vy máte zachrániť mesto Martin,aj keď nie ste ani vo vláde ani v parlamente,lebo ste boli na svadbe pred cca 20 rokmi právnikovi,ktorý kúpil pohľadávku. Je to absurdné,že premierovi krajiny je ľahostajný osud obyvateľov cca 60 000 mesta a odmieta im pomôcť napriek petícii.Mali by ste vrámci predvolebnej kampani dať všetkým ľuďom vedieť,akého majú premiéra a čie záujmy háji.(tak ako on dokáže z komára urobiť slona,tak všetky tieto fakty o ňom treba ľuďom hovoriť,hovoriť....) Strednej vrstve sú tieto fakty jasné,ale moja otázka je:Nemali by ste sa v rámci predvolebnej kampani zamerať na obyčajných jednoduchých ľudí a dôchodcov,ktorý sú z 80% voličskou základňou smeru a ktorý to nechápu a súdruh Fico si ich kúpi rožkom?
Milan, chápem Vašu frustráciu. Ale fakt si myslím, že vo finále tu ľudia vždy mali dosť rozumu, aby vedeli posúdiť, kedy treba zatiahnuť ručnú brzdu a vrátiť do systému nejakú základnú rovnováhu. Práve ľudia, konkrétni občania Slovenskej republiky, tu odrobili všetky tie makroekonomické a zahraničnopolitické zázraky, im patrí hlavná vďaka. Ja mám v zdravý slovenský rozum dosť dôvery na to, aby som veril v reálnu zmenu pomerov. O ňu chceme zabojovať. A áno, máte pravdu, treba komunikovať jednoducho a priamo. Akurát s pozitívnymi plánmi sa do médií dostanete oveľa ťažšie, ako so zbytočným, ale mediálne atraktívnym konfliktom. Čo už, vedeli sme že to bude do strmého kopca a budeme doň šlapať, kým naň nevylezieme a kým sa nám "dole do doliny" nepodarí priniesť jednoduchý a užitočný štát, na ktorého služby sa bude dať spoľahnúť.
05.08.2015 10:53 - otázka od Peter K.
Zdravím, chcel by som sa opýtať ako je zabezpečíte aby sa hmotná zodpovednosť politikov schválila v parlamente? Môj hlas máte ale nie som si istý, či to ostatné politické strany budú chcieť prijať. ďakujem za odpoveď
práve som to pánovi Kellnerovi písal vyššie: práve preto, že je to pre nás základná podmienka účasti na programe budúcej vlády je dôležité, aby sme pre tento plán dostali od ľudí čo najsilnejšie poverenie. a keď bude to poverenie a hlas ľudí počuť dostatočne nahlas, budú musieť ostatní vysvetľovať prečo to nechcú. prejde to, verte mi, a čím skôr, tým menej budeme počúvať o nástenkových tendroch, predražených mýtach a obchvatoch, a zlodejských obchodoch s cétečkami.
05.08.2015 10:51 - otázka od vb
Ultra klamárisko zalez.
v 2010-om som povedal, že predložím zákon o hmotnej zodpovednosti, urobil som to. povedal som, že ak založím Sieť, vzdám sa mandátu, urobil som to. povedal som, že financovanie Siete pôjde cez bankový úver, ide cez bankový úver. zalezení už tu ľudia boli dosť, nechajte si ich vybrať podľa ich vlastného rozumu. majú ho dosť na to, aby vedeli, čo od štátu chcú a ako si to vypýtať. náš plán praktickej pomoci pracujúcim rodičom, oveľa jednoduchšieho podnikania, podpory regiónov, hmotnej zodpovednosti a kvalitnej a dostupnej zdravotnej starostlivosti by im vedel dodať štát, ktorý funguje a v ktorom budú mať práve ľudia prednosť.
05.08.2015 10:47 - otázka od jajboli
Ste spokojní s fungovaním samospráv? Lebo ja nie. Dnes sa ľudia nevedia dopátrať kto je zodpovedný za konkrétny cyklochodník či námestie, za kosenie popri cestách, pritom dane platíme. Nie je načase urobiť podľa vás jasno v samospráve a kompetenciách?
často je v tom totálny chaos, súhlasím. a často sú na rane ako prví richtári a richtárky, bez ohľadu na to, či to má na starosti štát, vúcka alebo obec. jasné, že v tom treba spraviť poriadok, na našej predstave robí primátorka Macháčková a starosta Mrva, v spolupráci s odborníkmi z verejnej správy. ja osobne som presvedčený, že samosprávne kraje v súčasnej podobe fungujú hlboko pod možnosti prirodzených regiónov a že sa príliš neosvedčili. takisto treba pripraviť zlúčenie niektorých obslužných činností pri malých obciach, pretože tie najmenšie často až dve tretiny všetkých zdrojov použijú na prevádzku obecných úradov. nie je tu priestor na celkovú analýzu a návrh, ale už len tým, že sme vznikli a pôsobíme ako strana regiónov, je to pre nás jedna z kľúčových tém.
05.08.2015 10:44 - otázka od špek
Dobrý deň prečo ste taký špekatý?
špek sa ma pýta prečo som taký špekatý? :) neviem, čo je špekatý. pravdupovediac, dvakrát týždenne hrám futbal, raz týždenne tenis, do toho aspoň raz za týždeň posilka, medzi to nejaké plávanie alebo vychádzky so psami, veľa toho špeku veru nemám.:)
05.08.2015 10:42 - otázka od chero
Dobrý deň, pán Procházka, od roku 1989 všetci politici svojim voličom klamali (druhé Švajčiarsko, dvojnásobné platy, istoty...), prečo práve vám by mali ľudia veriť? Ste z inej galaxie?
úplne tejto skepse rozumiem, chero. a kladiete úplne prirodzenú otázku. nemáte dôvod znovu uveriť nejakým sľubom. preto som už v manifeste Alfa napísal, že stačilo nových a nových spasiteľov, ktorí ponúknu sľuby a karávana pôjde ďalej, ako doteraz. viem Vám povedať dve veci, ktoré to v našom podaní menia: - prvá: nosným prvkom nášho programu je princíp osobnej zodpovednosti. jednak hmotnej, za zverené spoločné zdroje, ale aj priamej politickej zodpovednosti poslancov voči voličom. počas volebného obdobia. dnes si cez referendum viete odvolať primátora či starostu. je naozaj také nemysliteľné, aby ste v prípade viacerých volebných obvodov mali takúto možnosť aj voči poslancom? podľa nás nie. toto je absolútne iné, systémovo a zásadne iné, než čo Vám ponúkajú ostatní. - druhá: prvýkrát tu niekto, konkrétne Sieť, ponúkne program v podobe, v akej sa jeho plnenie bude dať priebežne kontrolovať. takže nie sme z inej galaxie, sme všetci z jednotlivých kútov Slovenska a budeme si pýtať také poverenie, ktoré nám jednak budete môcť vziať a jednak budeme môcť kontrolovať, či ho plníme tak, ako sme avizovali.
05.08.2015 10:37 - otázka od Andrej Klokoč
Jasne, že by mali zacvakať! Keď niekto ukradne krumple na poli tak ho zabasnu a henti kradnu jedna radost. Ano, dobre hovorite, uz nechceme starych politikov! Chcem podpisat tu peticiu, kde vas najdem? Som z Nitry.
pán Klokoč, hovoríte to svojim štýlom, ale sedí to. na tých menších si štát vyskočí jedna radosť, tých najväčších a najbohatších necháva v pohode. ostatné týždne zisťujeme, že aj to málo, čo sa podarilo dolapiť a odsúdiť, teraz senát pod vedením doktora Harabina púšťa von. pekná spravodlivosť, len čo je pravda. naši v Nitre už s petíciou behajú, ale ak budete mať čas, prídite nás pozrieť na Leto v Sieti 23. augusta.:)
05.08.2015 10:35 - otázka od Katka
Dobrý deň, pán Procházka. Veľmi Vám fandím a verím, že sa v parlamentných voľbách dostanete ďaleko. Som práve na materskej s tromi deťmi a zachytila som, že matky by mali sami rozhodovať, koľko dostanú materskú a kedy si ju môžu vybrať. Rada by som už nastúpila do zamestnania, preto ma zaujíma, ako ste to mysleli. Mimochodom, máte môj hlas!
Ďakujeme Katka! Byť s troma deťmi na materskej, to musí byť pekná fuška, ja keď som slamený vdovec a mám dve naše malé deti čo len jeden a pol dňa na starosti, tak potom potrebujem krátku dovolenku.:) Všetka česť, držte sa! Pokiaľ ide o náš plán praktickej pomoci pracujúcim rodinám, má tri piliere: (i) zákonná záruka miesta vo verejnej škôlke, ak sa pre ňu rodičia rozhodnú, (ii) o 500 EUR ročne viac v rodinnom rozpočte bežnej slovenskej rodiny cez úpravu daňových predpisov, a (iii) rodičovské konto. To je práve to, na čo sa pýtate. Má dve vrstvy: viac peňazí a menej oštary. Ak aspoň jeden z rodičov pracuje alebo pracoval, na jedno dieťa by podpora počas obdobia troch rokov vyšla na 12.000 EUR dokopy. Čo ja považujem za rovnako dôležité je, že by si túto sumu mohol v istých intervaloch vybrať tak, aby to odrážalo konkrétne potreby jeho detí. Podľa vlastnej úvahy, niekto chce viac investovať do kočíka a oblečenia, niekto do vzdelania, niekto do športových pomôcok či knižiek, niekto do výletov, atď, rodičia najlepšie vedia, čo ich dieťa kedy potrebuje. Namiesto behania po úradoch a domáhania sa štyroch rôznych dávok, vypĺňania tlačív a dohadovania sa s úradníkmi jednoduchá, pružná a ľahko dostupná podpora toho najcennejšieho, čo na Slovensku máme: rodinu ako základ našej spoločnej budúcnosti.
05.08.2015 10:28 - otázka od Katarína
Dobrý deň p.Prochádzka, Vašu/vašu kampaň rada svojím podpisom podporím. Rada by som sa spýtala aký máte názor na petíciu Bratislava bez hazardných hier, a či sa členovia strany Sieť neplánujú aktívne zapojiť do zbierania podpisov aj pod túto petíciu, čím by jej mohli výrazne pomôcť. Ďakujem a želám veľa úspechov. Katarína
Pani Katarína, už je to niekoľko rokov, čo sa nám spolu s Janou Žitňanskou podarilo po veľkom úsilí presadiť zákon, ktorý dával samosprávam možnosť regulovať hazard na svojom území. Za krátky čas ho využilo niekoľko desiatok samospráv, fungoval naozaj veľmi dobre, mali sme šťastie. Súčasná smerácka vláda ho takmer hneď zrušila a toto právo ľuďom v mestách a obciach vzala. Preto sa teraz starostovia skoro až nedôstojne musia petíciami domáhať základných vecí. Túto konkrétnu petíciu som nielen že podpísal, ale sme jej poskytli podporu aj cez našich členov v Bratislave a jej hlavným organizátorom je náš Jano Mrva, starosta z Vajnor. prajem pekný deň,
05.08.2015 10:26 - otázka od stano
je pravda ,že Vás financuje PENTA?
nie je. financuje nás bankový úver, členské príspevky a máme aj dary od fyzických osôb, všetky sú zverejnené na www.siet.sk. Penta už narobila rôzne psie kusy - napríklad už len žaloba na facebook :) - ale určite nie sú takí hlúpi, aby financovali ľudí, ktorí, ako napríklad Miro Beblavý, upozornili na schránkového ex-spolumajiteľa Dôvery, alebo mňa, ktorý už dlhé roky hlásam a chystám plán ako zbaviť Pentu ziskov z povinných zdravotných odvodov ich zrušením.
05.08.2015 10:23 - otázka od Andrea Vrsatecka
Dobrý deň, minule som videla na sociálnej sieti vaše fotografie s deťmi. Ako si dokážete zladiť čas tak, aby ste sa im popri nasadení v kampani mohli venovať? Ďakujem a prajem všetko dobré celej rodinke!
Ako kedy.:) Teraz v lete je to relatívne v pohode, som s deťmi takmer stále, a niekedy idú so mnou aj na výjazd do regiónov. Inak by sa to ani nedalo, lebo najmä dcéra si moju spoločnosť vie vypýtať veľmi rázne a nekompromisne.:) Som za svoju rodinu veľmi vďačný. Nie každý deň je slnečný, po skoro desiatich rokoch manželstva už máme za sebou rôzne obdobia, ale aj tak je to ten najväčší dar. A veď to všetci poznáte, Slovensko je typické svojim zmyslom pre rodinu, je to pre nás prvoradá hodnota.
05.08.2015 10:22 - otázka od Andrej Konopník
Preco nic nepoviete na toho Matovica a Sulika? Kopu do vas a urazaju! Nemozete im konecne odpovedat rovnakou mincou?
Negatívnych emócií je v politike až príliš a politikov, ktorí sa vyžívajú v šírení pesimizmu, takisto. My máme iné povahy, iný plán. Jasné, často sú to lákavé prihrávky na smeč, ale je povinnosťou najsilnejšieho byť trpezlivý, veľkorysý a nepáliť mosty. Na druhej strane, všetko má svoju hranicu. Sme totiž presvedčení, že tieto útoky najviac pomáhajú vládnej strane a tá sa z nich aj najviac teší. A našim súperom nie sú malé opozičné strany, ale schránková vláda, ktorá s tými najväčšími problémami Slovenska nevie alebo nechce nič zásadné urobiť. Možno nie je ďaleko deň, keď už aj ja na zákerné osobné útoky odpoviem tvrdšie, ale kým to nie je nevyhnutné, chcem sa sústrediť na podstatu nášho plánu: podpora regiónov, praktická pomoc pracujúcim rodičom, zásadné zjednodušenie podnikania, hmotná zodpovednosť politikov a kvalitné služby v zdravotníctve a školstve. A samozrejme, generačná obnova verejnej služby. Ale v skratke: ľudia nie sú padnutí na hlavu, vidia, kto robí na pláne reálnej zmeny pomerov a kto túži po tom, aby mohol z opozičnej lavice ukazovať prstom navôkol a hrešiť každého kto prejde okolo. Vyberú si podľa svojho gusta a podľa toho, čo od štátu jeho reprezentácie potrebujú. My chceme ponúknuť aktívny a kompetentný výkon, na hádky nemáme čas ani chuť.
05.08.2015 10:19 - otázka od Jozef Csongor
Ako chcete poraziť Fica pri jeho súčasných preferenciách? Viete snáď počítať a vidíte, že podľa prieskumov bude vládnuť opäť.
Ak by mali voľby dopadnúť podľa prieskumov, súčasný slovenský prezident by sa volal Robert Fico, a nie Andrej Kiska, a Bratislavu by neviedol Ivo Nesrovnal, ale Milan Kňažko. Spomeňte si, ako sa ešte na konci roku 2009 zdalo ďalšie pokračovanie vlády Smeru neodvratné, a už v júni 2010 bolo všetko inak. Ľudia si zaslúžia viac, ako pár náhodných almužien, ktoré im počas štyroch rokoch ponúkol Smer. Zaslúžia si štát, ktorý bude fungovať – v ktorom vláda nepovie pracujúcim rodičom, že miesto v škôlke pre svoje dieťa budú mať garantované o osem rokov a že Zvolen s Rimavskou Sobotou bude spojený v roku 2040. A zaslúžia si zastúpenie ľuďmi s novou energiou, ktorí nebudú prešľapovať na mieste, ale spravia zo Slovenska štát, na ktorý sa jeho občania budú vedieť spoľahnúť. Ja som úprimne presvedčený, že Slovensko má reálnu nádej pohnúť sa dopredu a dopriať si vo voľbách generačnú obnovu.
05.08.2015 10:16 - otázka od zvedavy
Dobrý deň, všimol som si, že vaša petícia sa volá odkaz starým politikom, a to sú predsa aj lídri Siete. Ako mi to vysvetlíte???
Ja som v parlamente nebol ani len jedno celé volebné obdobie, Hrnčiar, Macháčková aj Cséfalvayová sú vôbec prvýkrát členmi nejakej politickej strany, v regiónoch máme tiež úplne nových ľudí, Igor Janckulík parádne ide na Orave, Martin Ďurišin v Prešove, a tak ďalej. Ale ja skôr ako o starých politikoch hovorím o starej politike. Tá sa sústreďuje na neustále hádky a ohovárania, obsah je vždy až niekde vzadu, celé je to v tom parlamente strašne osobné, ješitné. Aj keď ja vlastne presne ani neviem, ako to tam teraz je :), už je to rok aj štvrť, čo sme sa spolu s Andrejom Hrnčiarom vzdali poslaneckých mandátov. Nejde nám o teplé miestečká v parlamente, o to, aby sme len takpovediac boli pri tom, to nám nestačí. Chceme naozaj reálnu zmenu pomerov, budeme si pýtať príležitosť posunúť Slovensko dopredu. Aj preto je generačná obnova politikov jedným zo základných cieľov Siete – a opäť za nás hovoria skutky. Tridsať miest na kandidátke obsadia mladí ľudia do tridsať rokov. Hľadáme výrazné osobnosti v regiónoch s vlastným životným a profesným príbehom a nachádzame ich. Tak sme našli Katku Macháčkovú, Katku Cséfalvayovú, Alenu Bašistovú, Zuzanu Zimenovú, Roba Auxta, Júliu Čurillovú, Maťa Kapitulíka či Simonu Petrík a mnoho ďalších nových tvárí, pripravených vyhrnúť si rukávy. Napokon, podstatou môjho úsilia je pritiahnuť do verejnej služby nové talenty z regiónov a dať im príležitosť predviesť, čo vedia. Svoj úspech budem pomeriavať práve tým, koľko nových ľudí potiahnem do skutočnej roboty vo verejnom priestore. Ešte mi napadlo, že som chcel niečo dopovedať a zdôrazniť pánovi Kellnerovi, ktorý sa pýtal o riadok vyššie: Práve preto, že hmotnú zodpovednosť označila Sieť za základnú podmienku pre program budúcej vlády, je dôležité dostať pre tento plán vo voľbách čo najsilnejšie poverenie. A potom sa začnú variť práve žaby, ktoré dnes sedia na prameni.:)
05.08.2015 10:14 - otázka od Andrej Kellner
Pán Procházka, to je síce pekné, že stále hovoríte o hmotnej zodpovednosti politikov, ale to sa nikdy nemôže podariť presadiť! Uvidíte, to, že vy ste noví a so smelými predstavami, pre starých politikov nič neznamená, uvaria vás ako žabu!
Pán Kellner, ak by som bol sám, asi áno. Ale práveže sa nám postupne darí ľuďom vysvetľovať, prečo je to dôležité a týchto ľudí sa moc bude musieť naučiť počúvať. Spomeňte si na poslaneckú imunitu. Tiež to dlho trvalo, nekonečný príbeh, ja som za to raz schytal v parlamente aj od „pravicových“, ale napokon si tu ľudia vypýtali tak nahlas, že to prešlo. A je reálna nádej, že s hmotnou zodpovednosťou to dopadne rovnako, že ju presadíme. Zatiaľ sme nositeľmi tej nádeje my v Sieti, čo beháme s petíciou po Slovensku, ale ako bude rásť verejný tlak, pridajú sa aj ďalší. Kľúčovou bude samozrejme podpora širokej občianskej verejnosti.
05.08.2015 10:13 - otázka od Jozef
Pan Prochazka, tykalo by sa to aj nominantov, resp. uradnikov? Lebo ti niekedy narobia viac skody ako znami politici, ktorych kontroluju aspon media...
dobry postreh. samozrejme, ze ano. ich sa to v istom zmysle tyka uz dnes, podla zakona 514/2003, ale je to limitovane na trojnasobok platu myslim. predsa len som vsak presvedceny, ze kontrola medii nie vzdy staci. zoberte si vsetky tie kauzy, o ktorych media pisali a niektori politici aj prisli o jedno teple miesto a presunuli ich na ine, niekedy este teplejsie. ani koruna, ani euro sa vsak ludom z tychto zlych kseftov nevratili. preto je hmotna zodpovednost opatrenie najma s preventivnym ucinkom. teraz sa politici, ktori funguju ako biele kone velkych spekulantov v pozadi, o vlastne penazenky bat nemusia. ak sa o ne zacnu bat, budu musiet byt pri sprave spolocnych zdrojov svedomitejsi.
05.08.2015 10:10 - otázka od Sambor
Ja som za, aby nielen politici boli zodpovedni za svoje rozhodnutia. Ak ja spravim skodu inemu z nedbalosti okrem nahrady skody mozem byt aj trestne stihany. Niektori politici spravia milionove skody spolocnosti a mozu mat istotu, ze sa im nic nestane, pretoze zakony sluzia predovsetkym im a nie na ochranu spolocnosti. Zaujima ma ako chce docielit presadenie osobnej zodpovednosi politika v parlamente? Mali by ste zamysliet aj o limitovani platov funkcionarov v statnych podnikov. Dakujem za odpoved.
vyborne vystihnute. vsetci tu nesieme zodpovednost za to, co nam je zverene. zamestnanci, podnikatelia, konatelia obchodnych spolocnosti, vsetci. akurat ti, ktori do docasnej spravy dostanu tie spolocne zdroje, maju byt z toho z nejakeho neznameho dovodu vynati, hovori stara politika. my hovorime, ze z toho vynati byt nesmu. zakon som napisal este v roku 2011, aj bol v parlamente, asi uz je priestor na jeho technicku aktualizaciu, ale princip zostava rovnaky: ak niekto, kto je zodpovedny za verejne peniaze, na nich sposobi ujmu, musi za tuto ujmu niest osobnu hmotnu zodpovednost. a uz som naznacil aj vyssie a spomenula to aj Katka Machackova v rozhovore pre jeden tyzdennik: chceme osobnu zodpovednost voci volicovi aj od poslancov, a to aj v priebehu volebneho obdobia. dakujem za otazku.
05.08.2015 10:07 - otázka od ladislav
dobry den pan radoslav, co si myslite o kazdodennych policajnych kontrolach,nikde v europe take bezdovodne zastavovanie nezazijete nema to podton zastrasovanie z pozicie sily?
ano, je to tu trochu ine ako inde, ale mozno ani nie tak v pocte kontrol, ako v ich ucele. a netyka sa to iba, alebo dokonca primarne, policajtov, ale prave vselijakych uradnickych kontrol a inspekcii, ktoru najma malym podnikatelom v oblasti sluzieb ci cestovneho ruchu nedaju dychat. stat je tu na svojich obcanov, ktori zivia cely jeho aparat, podstatne prisnejsi ako su na svojich malych podnikatelov prisni v Rakusku, Polsku, Slovinsku ci Cesku. pokial ide o policajne kontroly, mne skor vadi to ze v rozpocte sa priamo pocita s coraz vyssou sumou vybranou na pokutach a policajti su potom zhora tlaceni k tomu aby vybrali co najviac. uz v roku 2013 som v ramci tienoveho rozpoctu navrhol, aby takato povinna polozka z rozpoctu vypadla, lebo ludi dusi nad ramec toho, co je naozaj nevyhnutne.
05.08.2015 10:03 - otázka od Rado
Zadĺžil si sa až po uši. Teraz musíš sľubovať ľuďom hory,doly.Vsadím na to, že si sa upísal diablovi. Otázka. Stojí ti to zato? Ty, občanom Slovenskej Republiky nedonesieš nič.
Dobrý deň, srdečne pozdravujem všetkých čitateľov topiek. Dnes bude zjavne horúco nielen vonku.:) Pozrite, bankový úver bola tá najvhodnejšia cesta, ako získať úplnú slobodu pre náš plán generačnej obnovy a reálnej zmeny pomerov. To, čo chce Sieť priniesť, je iné v tom, že podstatou nie sú sľuby, na ktoré sa dá deň po voľbách zabudnúť, ale úplne nový princíp: osobná a priama zodpovednosť každého, kto od ľudí dostane poverenie. Preto tak tlačíme na hmotnú zodpovednosť politikov, preto chceme ľuďom dať priamy vplyv na to, čo sa „hore“ deje, aj počas volebného obdobia, nielen raz za štyri roky. Podstatou nášho plánu je praktická pomoc pracujúcim rodičom, podpora rozvojových príležitostí v regiónoch, zásadné zjednodušenie podnikania, hmotná zodpovednosť politikov a kvalitné služby v zdravotníctve a školstve. Bude to veľa roboty, ale dá sa urobiť. Práve na tento plán si budeme pýtať poverenie a pripravíme ho v takej podobe, aby ste si jeho plnenie mohli priebežne kontrolovať. A vyvodzovať zodpovednosť.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu