Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fico na balíčky vytiahol peniaze od budúcich dôchodcov, tvrdí Frešo

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico vytiahol podľa šéfa SDKÚ-DS Pavla Freša na svoje 'balíčky' 300 miliónov eur od budúcich dôchodcov. Ako povedal, otvorenie druhého dôchodkového piliera nemalo za cieľ umožniť ľuďom, aby si zabezpečili istotu v starobe. Skutočným cieľom bolo podľa Freša získať ich nasporené peniaze a za ne si následne formou sociálnych balíčkov kúpiť hlasy voličov.

„Ani jednej vláde Roberta Fica nešlo o istoty pre budúcich dôchodcov. Premiér potreboval len získať stovky miliónov eur zo súkromných účtov budúcich penzistov, ktoré by mohol následne prerozdeliť na sociálne balíčky. Tohtoročným otvorením druhého dôchodkového piliera získa Robert Fico 300 miliónov eur, za ktoré si kúpi voličov. Akékoľvek istoty pre budúcich dôchodcov sú mu ukradnuté,“ povedal predseda SDKÚ-DS.

Podľa Analýzy slovenského finančného sektora za rok 2013, keď z druhého piliera vystúpilo 90-tisíc ľudí, získal štát 280 miliónov eur zo súkromných úspor na penzijných účtoch. Teraz podľa prepočtov SDKÚ-DS pritečie vláde viac než 300 miliónov eur. Napriek tomu, že z druhého piliera vystúpilo okolo 100-tisíc ľudí, ide podľa Freša o obrovské zlyhanie Roberta Fica a jeho vlády. 

Od začiatku roka totiž opakoval, že pre milión sporiteľov je druhý pilier nevýhodný. Napokon z neho vystúpila približne len desatina z tohto počtu. „Súčasný demografický vývoj a varovania medzinárodných inštitúcií sú dostatočnými dôkazmi, že priebežný dôchodkový systém je neudržateľný. O pár rokov totiž nebude mať kto pracovať na dôchodcov. Robert Fico do dnešného dňa nepredstavil udržateľný dôchodkový systém. Všetky jeho kroky budú mať za následok len neúmerné zvýšenie veku odchodu do dôchodku a rapídny nárast odvodov. Ficovi nikdy nešlo o istoty, ale len o súkromné peniaze budúcich dôchodcov,“ dodal Pavol Frešo. 

Viac o téme: Robert FicoPavol Frešo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu