Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podľa analytikov je dobré, že Slovensko ako jediné v regióne zachovalo 2. pilier

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Zatiaľ čo na Slovensku si môžu občania aj naďalej sporiť v rámci druhého dôchodkového piliera, táto myšlienka sa neujala v okolitých krajinách. V Poľsku a Maďarsku bol znárodnený a v Českej republike zanikne od budúceho roka. Podľa odborníkov je dobré, že Slovensko spomedzi okolitých krajín dokázalo udržať druhý pilier.

Česká vláda sa pri zavádzaní druhého piliera dopustila taktickej chyby. Tvrdia to odborníci, podľa ktorých bol zavádzaný v čase, keď rástla popularita tretieho piliera. "Druhý pilier bol zavádzaný ako dobrovoľný a v dobe, keď si dobrovoľne sporilo približne 5 miliónov ľudí v treťom pilieri, ktorý mal z pohľadu účastníkov nastavené pomerne veľmi priaznivé podmienky, najmä však preto, že umožňoval vybrať si úspory i pred dosiahnutím dôchodkového veku," vysvetlil viceprezident Českomoravskej konfederácie odborových zväzov Vít Samek.

Podľa analytičky Next Finance Markéty Šichtařovej druhý pilier v Českej republike v podstate kopíroval tretí pilier. "Nebol povinný, šlo o duplicitu, ktorá vznikla ako dôsledok politického kompromisu. Navyše v ňom nebolo ani 100.000 ľudí," pripomenula. Preto podľa českých odborníkov o zachovanie druhého piliera nebojovali veľmi ani tamojšie správcovské spoločnosti. "Záujem o uzatvorenie zmlúv bol malý, regulácia provízií tiež spôsobila, že na trhu bol neatraktívny pre sprostredkovateľské spoločnosti, pre ktoré boli ďaleko viac výhodnejšie poistky a bolo zjavné, že návratnosť vložených investícií je veľmi dlhodobá," doplnil Samek.

Peniaze, ktoré ľudia vložili do dôchodkových fondov, tak dostanú naspäť a budú sa môcť sami rozhodnúť, čo s nimi urobia. Či ich vrátia do priebežného systému, alebo si ich nechajú a prevedú ich do tretieho piliera.

Odborníci zároveň skonštatovali, že je chvályhodné, že na Slovensku sa druhý pilier zatiaľ nezrušil, hoci slovenská vláda upozorňovala na jeho nevýhody. "Akokoľvek je druhý pilier nevýhodný, keď už ho raz vláda podporovala, nemá predsa právo ho znovu zrušiť. Ide predsa o dobrovoľné zmluvy medzi dôchodkovými správcovskými spoločnosťami a klientmi," myslí si Šichtařová.

Podľa nej bolo dostatočné, že vláda dala ľuďom šancu z neho vystúpiť. "Ostatní majú právo v ňom zostať a považujem za neprípustné, aby vláda druhý pilier rušila. Slováci si z regiónu zachovali najviac tvár, respektíve konali ako právny štát, na rozdiel od Českej republiky. A to hovorím aj napriek tomu, že druhý pilier nepodporujem," dodala Šichtařová.

Viac o téme: PilierSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu