Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Podľa Mihála by mal byť Richter k rodičom štedrejší: Z 2. piliera vystúpilo vyše 100-tisíc ľudí

Ján Richter a Jozef Mihál
Ján Richter a Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister práce Ján Richter (Smer-SD) by mohol byť k rodičom a ich deťom omnoho štedrejší, peniaze na to má. Tvrdí to jeho predchodca a poslanec NR SR Jozef Mihál (SaS). Prostriedky sú podľa neho v Európskom sociálnom fonde. Mihál zároveň v diskusnej relácii televízie TA3 V politike potvrdil, že zahlasuje za zvýšenie rodičovského príspevku, ale bude navrhovať, aby to bolo viac ako 280 eur.

Rodičovský príspevok chce Richter zvýšiť z 230 na 280 eur, čo je podľa Mihála málo. "Možno trošku preženiem, ale toto je fakticky inflačné zvýšenie a nie pridanie. Je to niečo, čo vyplýva z toho, že sa tu niekam pohli ceny," vysvetlil Mihál. Poukázal, že päť rokov sa tento príspevok nezvyšoval, pričom ceny áno. "Pán minister má na to, aby bol omnoho štedrejší," poznamenal.

Mihál riešil aj zvýšenie kapacity miest pre deti v škôlkach. Vládny Smer-SD zvýšenie avizoval, má ho aj v sociálnych balíčkoch. Mihál si myslí, že viac miesta v škôlkach by sa dalo zabezpečiť oveľa rýchlejšie ako výstavbou, ktorá bude trvať niekoľko rokov. "Keby ste príspevok zdvihli nie na 280, ale buďme odvážni na 350 či 400 eur na krytie nákladov na pobyt dieťaťa v škôlke, tak by hneď nabehli súkromníci, ktorí by o polroka začali tie priestory ponúkať," odkázal ministrovi.

Súkromníci by podľa neho mohli dať do poriadku napríklad nevyužívaný rodinný dom, miesta by tak vznikli a rodičia by mali na to, aby si ich pre deti zaplatili. "Takto by ste dosiahli to isté, čo plánujete, ale rýchlejšie. Viac by ste oslovili mladé rodiny. Ja vám vlastne teraz radím, ako si urobiť volebnú kampaň," obrátil sa na Richtera opozičný poslanec.

"Ďakujem pekne za radu," reagoval s úsmevom minister práce, ktorý ocenil, že Mihál zvyšoval materskú a on na to nadviazal. Richter by chcel zvýšiť materskú na 70 percent predchádzajúcej hrubej mzdy. Privítal by neskôr aj zvýšenie na 75 percent. Nevylučuje, že bude chcieť hovoriť aj o ďalšom zvýšení rodičovského príspevku.

V súvislosti s navrhovaným zvýšením z 230 na 280 eur uviedol, že to nie je suma, ktorú by si ministerstvo vymyslelo len tak. "Urobili sme si celoslovenský prieskum nákladov v jednotlivých škôlkach, hlavne v súkromných. Tento priemer odzrkadľuje štandard mimobratislavských súkromných škôlok. Štandardne týmto pokrývame náklady v celoslovenskom meradle, tzn. nemal by byť problém, aby ktorákoľvek matka využila aj zariadenie súkromné," vysvetlil Richter.

Bratislavských rodičov zvýhodňovať nechce. Nebolo by to podľa neho spravodlivé a nepokrýval by sa tým štandard, ale nadštandard. V súvislosti s vyššími výdavkami v Bratislave ako vo zvyšku Slovenska uviedol, že aj príjmy sú v hlavnom meste vyššie ako inde. Nevylúčil, že časom môže dôjsť aj k ďalšiemu zvýšeniu rodičovského príspevku. "Prejde isté obdobie, vyhodnotíme a uvidíme," uviedol.

Skôr by sa mu však pozdávalo, keby mohol ísť rodičovský príspevok nielen na deti do troch rokov, ale možno až do šiestich. Problém je však podľa neho v tom, že toto už nemôže riešiť ministerstvo práce. Dodal, že komunikuje s ministrom školstva Jurajom Draxlerom, ktorý by to mohol riešiť. "Bol by som rád, keby sa mi ho podarilo presvedčiť," uzavrel Richter.

Richter trvá na nižšom minimálnom dôchodku pre ľudí v 2. pilieri 

Nižší minimálny dôchodok pre sporiteľov v 2. dôchodkovom pilieri nie je protiústavný. Trvá na tom minister práce Ján Richter (Smer-SD). "Istá nerovnosť je prípustná aj v zmysle ústavy, pokiaľ je odôvodnená a primeraná. Som presvedčený, že toto je ten prípad," vysvetlil Richter. Reagoval tým na výhrady prezidenta SR Andreja Kisku, s ktorými hlava štátu vrátila novelu zákona o sociálnom poistení do parlamentu.

Exminister práce Jozef Mihál (SaS) sa nazdáva, že opatrenie je protiústavné. Avizoval preto podanie na Ústavný súd SR, ak bude novela opätovne schválená. Mihálovi sa zdá vzorec na krátenie dôchodku veľmi nespravodlivý z hľadiska reálneho prúdenia odvodov. A tým aj vzorec pre krátenie minimálneho dôchodku. "Občania, ktorí sú v 2. dôchodkovom pilieri, budú poškodení dvakrát," povedal.

Richter pripomenul, že človek, ktorý vstupuje do 2. piliera, robí tak za účelom zhodnotenia a preberá na seba aj možné riziká. "My mu neberieme právo na minimálny dôchodok, ale mimo tej časti, ktorá sa týka jeho osobného rozhodnutia vzhľadom na pôsobenie v 2. pilieri. V tomto prípade si myslíme, že to nie je protiústavné," reagoval Richter. Poukázal, že už dnes sú rozdiely medzi sporiteľmi v 2. pilieri a poistencami v 1. pilieri.

Parlament sa má zákonom zaoberať na júnovej schôdzi. Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že zákon nie je diskriminačný. Avizoval, že právna norma bude opätovne schválená v rovnakom znení. Pre vládu je totiž podľa neho naplnenie prvého sociálneho balíka absolútnou prioritou.

Z 2. piliera vystúpilo viac ako 100.000 ľudí, potvrdil minister Richter 

Z 2. dôchodkového piliera vystúpilo viac ako 100.000 ľudí a vstúpilo do neho viac ako 13.000. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 minister práce Ján Richter (Smer-SD). Zatiaľ nevie povedať, či vystúpili skôr rizikoví sporitelia.

"Túto informáciu zatiaľ nemáme. To bude pre mňa najdôležitejšie. Urobiť analýzu, že aká kategória doterajších sporiteľov zhodnotila svoje pôsobenie a vystúpila. Ak sú to tí, ktorým sme odporúčali, či už z hľadiska veku, alebo príjmu, urobili dobre. Ak sú tam aj iné kategórie, je to ich slobodné rozhodnutie a my ho rešpektujeme," povedal minister.

Jeho predchodca Jozef Mihál (SaS) čísla veľmi komentovať nechce, keďže nejde o definitívne čísla. Tiež ho zaujíma spomínaná analýza. Zároveň vyzval najmä mladých ľudí, aby vstúpili do 2. dôchodkového piliera. Pre nich je podľa Mihála urobený. 

Exminister práce kritizoval listovú kampaň, ktorou Sociálna poisťovňa vyzývala sporiteľov na odchod z 2. piliera. Označil ju za "čistú špinavosť", zneužívanie moci a mrhanie peňazí z rozpočtu Sociálnej poisťovne. Šéf poisťovne Dušan Muňko (Smer-SD) by mal podľa Mihála niesť za to zodpovednosť. "Stálo to nemalé peniaze. Je to nehoráznosť. Generálny riaditeľ musí niesť zodpovednosť," vyhlásil.

Minister práce si za Muňkom stojí. "Absolútne stojím za generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne," reagoval Richter. Odmieta vyjadrenia o "špinavostiach". Pripomenul, že v parlamente pri otváraní 2. piliera avizoval zasielanie informatívnych listov. "Urobili sme tak na začiatku otvorenia, urobili sme tak tesne pred uzavretím. Nič viac, nič prekvapujúce. Len to, čo sme sľúbili," zdôraznil Richter. 

Mihálovi sa nepáčilo ani to, že Sociálna poisťovňa vyzývala na odchod z 2. piliera aj ľudí, pre ktorých je výhodný a ktorí by v ňom mali zostať. Mihál hovorí o vyháňaní ľudí z 2. piliera. Richter vysvetlil, že listy sa distribuovali všetkým sporiteľom, ktorí sú v 2. pilieri, čo považuje za objektívne. "Každý sporiteľ má právo dostať informáciu a zhodnotiť. To nie je vyháňanie, ale informovanie," vyhlásil Richter. Dodal, že listy boli dopredu konzultované s dôchodcovskými správcovskými spoločnosťami.

Minister zároveň avizoval, že má naďalej záujem otvoriť otázku možného ústavného zakotvenia 1. aj 2. dôchodkového piliera. Chcel by, aby to riešil budúci parlament. "Aby tu bola istota. Áno, budem mať záujem, ak budem pri tom, vyvolať po voľbách diskusiu okolo možného ústavného zákona," prisľúbil Richter s tým, že ústavný zákon by mal potvrdiť súčasnú legislatívu týkajúcu sa 1. a 2. piliera. Je to však podľa neho na dohode s partnermi.

Mihál je za stabilizáciu dôchodkového systému. "Záujem SaS je, aby bol dôchodkový systém stabilný. Občania potrebujú vidieť, že môžu veriť tomuto štátu, pokiaľ ide o garancie ich budúceho dôchodku," vyhlásil. Treba podľa neho robiť aj ďalšie opatrenia v súvislosti s 2. pilierom. "Zákon o 2. pilieri by mal byť neustále vylaďovaný tak, aby dôchodcovské správcovské spoločnosti mohli investovať čo najefektívnejšie a podľa možností s čo najmenším rizikom," uviedol.

Viac o téme: Jozef MihálJán Richter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu