Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda zvýšila chránený základ pre ľudí postihnutých exekúciami zrážkami zo mzdy

Tomáš Borec
Tomáš Borec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí čelia exekúciám, budú mať na účte viac peňazí. Od januára 2016 sa zvýši základná suma, ktorá sa v takýchto prípadoch odráta zo mzdy a nepodlieha zrážkam. Rozhodla o tom dnes vláda. Na návrh ministra spravodlivosti Tomáša Boreca novelizovala nariadenie vlády o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia.

Chránená suma narastie na 100 percent životného minima, čo je v súčasnosti 198,09 eura. Takýto základ nebude možné z mesačnej mzdy alebo príjmu zraziť. Doposiaľ musel exekútor nechať dlžníkovi 60 percent zo životného minima, čo je v súčasnosti viac ako 118 eur.

Borecovo ministerstvo v materiáli odôvodnilo, že navrhovaná zmena prispeje k zvýšeniu právnej ochrany osôb postihnutých výkonom exekúcie zrážkami zo mzdy a z iných príjmov a umožní stabilizovať ich životnú úroveň. V praxi ostane ľuďom na zabezpečenie základných životných potrieb viac o zhruba 80 eur mesačne, čo sa podľa ministerstva spravodlivosti reálne dotkne tisícov ľudí.

Minister pri predstavovaní novely 13. októbra vysvetlil, že vláda chce okrem pomoci konkrétnym regiónom zaviesť aj plošnú pomoc pre ľudí, ktorí sa ocitli v ťaživej sociálnej situácii v dôsledku exekúcií. Nemyslí si, že navrhovaná zmena sťaží vymáhanie dlhu. Dlžná suma sa podľa neho totiž nemení, akurát bude rozložená na dlhší čas a splácanie dlhu pôjde pomalšie, čo pôjde sčasti na úkor veriteľa, ktorý sa neskôr dostane k svojim peniazom.

Prísnejšia úprava sa bude naďalej vzťahovať na povinných v prípade vymáhania pohľadávok na výživnom pre maloleté deti. K podobnej zmene pristúpilo ministerstvo a vláda už od 1. novembra 2013 vo vzťahu k poberateľom dôchodkových dávok. Tento osobitný režim ochrany dôchodcov ostáva naďalej v platnosti.

Viac o téme: ExekúciaTomáš BorecChránený základ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu