Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kiska vrátil zákon o minimálnom dôchodku, nepáči sa mu diskriminácia sporiteľov

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska vrátil Národnej rade (NR) SR novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá zavádza minimálny dôchodok. Vyčíta jej diskrimináciu sporiteľov v druhom pilieri. Poslancom preto navrhol, aby pri opätovnom prerokovaní schválili zákon so zmenami, ktoré túto diskrimináciu odstraňujú.

Pripomenul, že v parlamente došlo k významnej zmene v porovnaní s pôvodným vládnym návrhom, ktorá priniesla zníženú garanciu pre dôchodcov, ktorí boli predtým sporiteľmi v druhom pilieri. V dôsledku prijatej úpravy nebudú mať nárok na minimálny dôchodok v plnej výške. Prezident pritom poukázal na zákaz diskriminácie zakotvený priamo v Ústave SR.

Dôchodcovia, ktorí boli zároveň sporiteľmi v druhom pilieri, sú podľa neho znevýhodňovaní len pre iné postavenie, ako majú dôchodcovia, ktorí takými sporiteľmi neboli. "Takúto právnu úpravu je potrebné považovať za priamu diskrimináciu," argumentuje Kiska. Schválený zákon ani jeho odôvodnenie podľa neho neobsahujú také vážne dôvody, ktoré by túto diskrimináciu mohli ospravedlniť.

Špeciálny režim pre sporiteľov podľa neho kráti výšku ich minimálneho dôchodku nespravodlivo nastaveným koeficientom, rovnako ako kráti ich nárok na starobný dôchodok z prvého piliera. "Historicky nastavená miera zníženia starobného dôchodku ignoruje fakt, že ľudia platia poistné aj do rezervného fondu solidarity, ktorý slúži výlučne na účely dofinancovania dôchodkov z prvého piliera," zdôraznila hlava štátu.

Poslancom prezident navrhol vypustiť zo zákona ustanovenia, ktoré sporiteľov diskriminujú s tým, že vo všeobecnosti inštitút minimálneho dôchodku podporuje a považuje ho za dobrý nástroj, ktorý umožňuje chrániť životnú úroveň dôchodcov na Slovensku.  K vráteniu novely Kisku opakovane vyzývali opoziční poslanci, v stredu (27.5.) sa s ním na túto tému stretli osobne. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) naopak hlavu štátu presviedčal o správnosti prijatej právnej úpravy, keďže ľudia s nárokom na minimálny dôchodok nemali podľa neho vôbec byť v druhom pilieri.

V stredu však avizoval, že ak by sa prezident napriek týmto argumentom rozhodol vrátiť zákon do parlamentu, bude jeho rozhodnutie plne rešpektovať. "Zanalyzujeme dôvody rozhodnutia, zaujmeme pozície, o ktorých budeme informovať aj médiá. Bol by som rád, keby sa akýkoľvek proces zvládol tak, aby zákon nadobudol účinnosť od 1. júla," avizoval Richter.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu