Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Drsná predpoveď pre našich dôchodcov: Onedlho nebude mať kto na vás robiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Dôchodcovia, pozor. Nespoliehajte sa iba na prvý pilier, inak vám hrozí chudoba! Európska únia vydala nový dokument mapujúci starnutie populácie a ich dôsledkami. Výsledky výskumu nie sú pre našich dôchodcov vôbec lichotivé. O pár rokov totiž nebude mať kto na dôchodcov pracovať!

Správu s názvom The 2015 Ageing Report vydala Európska komisia. V súčasnosti dôchodcovia poberajú 47% z priemernej mzdy, no v dôsledku ubúdania populácie sa toto číslo zníži až na 30%. Z priemerného platu okolo 850 eur teda dôchodca poberá zhruba polovicu. V roku 2060 to bude už len tretina. Dôvod je jednoduchý - vymierame a na dôchodcov nemá kto pracovať.

Práve na riziko sporenia si v prvom pilieri dnes upozornil poslanec Ľudoví Kaník. Hovorí o tom, že ak budú budúci slovenskí dôchodcovia poberať dôchodky len z prvého piliera, tak o 15 rokov by sa mohli prepadnúť do pásma chudoby. Upozorňuje na to aj opozičný poslanec Kaník z SDKÚ.

Podľa jeho slov sa v správe ďalej uvádza, že priemerná miera náhrady, ktorá je dnes 47 %, klesne na úroveň 30 %. "Priemerný dôchodok je na úrovni 47 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve, ale o 15 rokov klesne na úroveň 30 %," vysvetlil Kaník s tým, že ľudia, ktorí sa budú spoliehať len na prvý pilier, sa pravdepodobne dostanú do pásma chudoby. "Druhý pilier vznikol práve na to, aby podoprel celý dôchodkový systém, aby podoprel prvý pilier a aby zabezpečil ľuďom v budúcnosti primerané príjmy," tvrdí Kaník.

Nespoliehajte sa na prvý pilier

Druhý dôchodkový pilier sa uzatvorí 15. júna tohto roka. Vystúpiť z neho by mali tí sporitelia, ktorí majú len pár rokov do dôchodku. Mladší sporitelia by si totiž mali uvedomiť, že ak z neho vystúpia, hrozí im riziko chudoby, varuje Kaník.

Ľudia by mali preto veľmi dobre uvážiť, či z druhého piliera vystúpia. "Občania, ktorí majú menej ako 50 rokov, veľmi ohrozia svoju budúcnosť, pokiaľ vystúpia z druhého piliera. Ak niekto chce vystúpiť, tak by som to odporúčal ľuďom, ktorí majú naozaj len málo rokov do dôchodku, lebo tí ešte môžu čerpať z dotácie, ktorú prvý pilier poberá,“ dodal Kaník.

Zároveň informoval, že na najbližšiu schôdzu parlamentu predkladá novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa má znížiť odvodové zaťaženie živnostníkov. Podľa Kaníka sú v súčasnosti nastavené dva nelogické spôsoby výpočtu minimálnej výšky povinných odvodov.

"Pre zamestnanca je táto minimálna výška minimálna mzda, pre živnostníka je to 50 % priemernej mzdy. Živnostník má vyššiu minimálnu sadzbu. Prečo má živnostník, ktorý je veľakrát v riskantnejšej pozícii ako zamestnanec, platiť viac? Prečo nemôžeme mať jednotnú výšku pre zamestnanca aj pre živnostníka?" priblížil zámer novely Kaník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu