Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Memorandum medzi Slovenskom a Enelom má ďalšieho člena: Pristúpi k nemu česká skupina

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Česká skupina Energetický a průmyslový holding (EPH), a. s., pristúpi k memorandu o porozumení, ktoré uzavreli Slovenská republika a Enel Produzione pokiaľ ide o transakciu so 66-% podielom v Slovenských elektrárňach (SE). Informoval o tom dnes šéf marketingu a komunikácie EPH Daniel Častvaj.

"Tým, že EPH akceptuje toto memorandum, počíta tak s každým možným scenárom, ktorý memorandum pripúšťa. Momentálne sa však musíme sústrediť na dokončenie prvej fázy, teda vysporiadať prevzatie prvého balíka akcií Slovenských elektrární," zdôraznil.

Prioritou je podľa Častvaja dokončenie akvizície, zefektívnenie fungovania SE a podpora Enelu pri dostavbe tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce. "EPH nebude rozoberať možné scenáre majetkového usporiadania SE, ktoré môžu nastať po spustení nových jadrových blokov," poznamenal. "V praxi sa už však ukázalo, že na Slovensku vieme nájsť také efektívne schémy riadenia firiem, ktoré sú akceptovateľné pre EPH, ako aj výhodné pre štát," dodal Častvaj.

Memorandum má podľa ministra hospodárstva SR Vazila Hudáka právne záväzný charakter. "Bolo koordinované aj so skupinou EPH. Tá sa k memorandu pripojí a prijme jeho záväzný charakter listom, ktorý by sme mali dostať dnes alebo v utorok. EPH listom na seba preberá všetky záväzky, ktoré vyplývajú z memoranda o porozumení medzi Slovenskom a skupinou Enel," vysvetlil minister.

Akcionárska zmluva SE bude podľa Hudáka zároveň rozšírená o oblasti, v ktorých si štát posilňuje práva. Zlepšiť by sa mal aj prístup štátu k informáciám z vnútra elektrární. Konkrétne oblasti, v ktorých sa podľa ministra posilňuje pozícia štátu a ktoré sú zakotvené a špecifikované v memorande, sa budú prevádzať do akcionárskej zmluvy do konca februára 2016. 

"Zároveň toto memorandum obsahuje veľmi jasný záväzok Enelu, že napriek odpredaju časti svojho podielu v SE zostáva primárne zodpovedný za dostavbu a spustenie jadrových blokov v Mochovciach," dodal dnes Hudák.

Enel Produzione, dcérska spoločnosť talianskeho koncernu Enel, podpísala v piatok (18. 12.) zmluvu so spoločnosťou EP Slovakia, dcérskou firmou EPH, o predaji svojho 66-% podielu v Slovenských elektrárňach. Dôjde k nemu v dvoch fázach, pri ktorých sa má prevádzať vždy polovica tohto podielu. Prvá už v súčasnosti, druhá po dostavbe Mochoviec. Celková predajná cena by mala dosiahnuť 750 miliónov eur, podlieha však ešte dodatočným úpravám.

Viac o téme: BratislavaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu