Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vládny sociálny balíček zaplatia sporitelia, ktorí opustia 2. pilier, tvrdí Frešo

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Druhý sociálny balík, ktorý v sobotu (23.5.) predstavil Robert Fico na pracovnom sneme strany Smer-SD, bude podľa predseda SDKÚ-DS Pavla Freša platený z úspor sporiteľov 2. piliera. Podľa neho by bolo od vlády férovejšie aspoň časť prostriedkov sporiteľom vrátiť na účty.

"Ak vychádzame z minulosti, predpokladáme, že drvivá časť prostriedkov vynaložených na druhý sociálny balíček pritečie štátu práve od sporiteľov, ktorí opustia 2. pilier," skonštatoval Frešo. Len v roku 2013 podľa jeho slov získal štát "strašením a vyhnaním sporiteľov" z 2. piliera 280 miliónov eur. "Iné to nebude ani tento rok," skonštatoval predseda SDKÚ-DS. Tvrdí, že vláda mala pripraviť jedno plošné opatrenie, a to sa malo týkať sporiteľov. 

Napríklad zvýšenie odvodu na sporiace účty sporiteľov o 1 až 2 percentá. Podľa neho by tak išlo o adresnú a masovú pomoc ľuďom, ktorí si šetria na starobu a pravidelne čelia vládnym návrhom, ktorých cieľom je "zmocniť sa súkromných prostriedkov obyvateľov Slovenska".

Premiér Robert Fico v sobotu predstavil 15-bodový sociálny, ekonomický a finančný balíček. Mal by stáť približne 200 miliónov eur. Jeho súčasťou je napríklad zníženie DPH na 10 percent na vybrané základné potraviny, zvýšenie minimálnej mzdy, zvýšenie materskej dávky, lacný bankový účet pre každého, obnova spoločenských priestorov nemocníc či zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa.

Predseda vlády upozornil, že na financovanie prvého a druhého balíka neboli použité žiadne peniaze z predaja štátneho majetku a financovanie nemalo negatívny vplyv na dlh a deficit verejných financií. Opozícia je podľa premiéra v takom stave, že je hrôza na ňu pozerať a taktiež nemá žiadny program.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu