Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Narastú nám dlhy: Slovensko si požičalo vyše 172 mil. eur

(Zdroj: Zoznam s.r.o.)

BRATISLAVA - Štát si v pondelok požičal od investorov vyše 172 mil. eur. Opäť ponúkal štátne dlhopisy v dvoch aukciách. V tej prvej predal dlhopisy splatné v januári 2017 za 49,4 mil. eur, z čoho necelých 14,5 mil. eur predstavoval predaj zahraničným investorom.

Celkový dopyt v tejto aukcii dosiahol 111,1 mil. eur, z toho 71,1 mil. eur bol dopyt od nerezidentov. Priemerná požadovaná úroková sadzba v aukcii predstavovala 0,1626 % p. a., akceptovaný bol napokon dopyt pri priemernej sadzbe na úrovni 0,1383 % p. a.

V druhej aukcii boli na predaj dlhopisy splatné v novembri 2024. V tomto prípade investori prejavili záujem nakúpiť slovenské cenné papiere za 199,4 mil. eur, z toho 109,5 mil. eur bol dopyt zo strany zahraničných investorov. Štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity napokon v tejto aukcii predala cenné papiere za 122,9 mil. eur, z čoho bondy za 56 mil. eur smerujú do portfólií zahraničných subjektov. Priemerný požadovaný úrok v aukcii bol 1,2599 % p. a., akceptovaný úrok napokon v priemere dosiahol 1,2297 % p. a. 

ARDAL tak v pondelňajších aukciách predal o niečo väčší obnos cenných papierov, ako pôvodne plánoval. Podľa mesačného prehľadu totiž predpokladal v oboch aukciách spoločne predať cenné papiere za necelých 150 mil. eur. Celkovo boli pritom už predané štátne dlhopisy, okrem aktuálnej pondelňajšej aukcie, za 2,597 mld. eur. V najbližších týždňoch sa však žiadne slovenské bondy na trhu ponúkať nebudú. "Počas letných mesiacov júl a august sa neuskutoční žiadna z plánovaných aukcií štátnych dlhopisov. Dôvodom je očakávane cash flow štátu v nasledujúcich mesiacoch,“ píše sa v mesačnom prehľade ARDAL-u.

Viac o téme: PôžičkaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu