Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KDH odmieta ustúpiť: Žilinka pôjde do volieb na šéfa NKÚ!

Maroš Žilinka
Maroš Žilinka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – KDH nestiahne svojho kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Maroša Žilinku. Podľa informácií ich k tomu nabádali z Mosta-Híd a OĽaNO, teda z poslaneckých klubov, ktoré sa pod kandidatúru podpísali. Dôvodom má byť fakt, že Žilinka hlasy Smeru-SD nedostane.

Zrejme nezíska ani hlasy poslancov, ktorí podporili jeho kandidatúru, pretože už dvaja poslanci zo Siete avizovali, že sa na voľbách nezúčastnia. Hlasy na stiahnutie kandidáta dokonca zaznievajú aj v KDH.

Podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana je Maroš Žilinka jediný opozičný kandidát, ktorého navrhlo 60 opozičných poslancov. „Robert Fico tvrdí, že tento post patrí opozícii, preto nevidím žiadny dôvod na stiahnutie kandidáta, ktorý spĺňa všetky odborné i morálne predpoklady. Na voľbe sa zúčastníme a verím, že poslanci za Smer neurobia z predsedu vlády klamára a podľa jeho slov zvolia jediného opozičného kandidáta Maroša Žilinku za predsedu NKÚ,“ vyhlásil Abrhan dnes v rozhovore pre agentúru SITA. 

Iný názor má však okresný predseda KDH v Zlatých Moravciach Miroslav Kráľ, ktorý zakladá v hnutí skupinu Ľud. „Maroš Žilinka by bol najlepší predseda NKÚ, ale za súčasnej situácie by sa opozícia na voľbe nemala zúčastniť,“ povedal. Podľa neho po predložení akoby ďalších opozičných kandidátov, ktorí skrývajú rôzne tajomstvá a vyvolávajú rôzne dohady, by bolo najrozumnejšie pre opozíciu, aby sa na najbližšej voľbe predsedu NKÚ nezúčastnila.

„Súčasná vláda má dostatok poslancov na voľbu predsedu NKÚ a svoje tvrdenia a zvolení opozičného kandidáta nech preukáže, nie rečami, ale skutkami. Vyhneme sa tak zbytočným prázdnym rečiam, či ten alebo onen kandidát bol alebo nebol opozičný, či bol zvolený len hlasmi vládnych poslancov, alebo či nakoniec Frešovho kandidáta volila celá opozícia,“ zdôraznil Kráľ. 

Voľba predsedu NKÚ SR sa uskutoční v utorok 19. mája o 17:00, rokovanie o kandidátoch sa začne o 14:00. Za predsedu úradu bude zvolený kandidát, ktorý získa v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. KDH a ďalšie opozičné strany navrhli ako kandidáta prokurátora a bývalého štátneho tajomníka rezortu vnútra za Daniela Lipšica Maroša Žilinku, pod jeho nomináciu sa podpísalo šesťdesiat opozičných poslancov.

Poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo navrhol niekdajšieho primátora Spišskej Novej Vsi, exposlanca SDKÚ-DS a bývalého šéfa SIS Karola Mitríka a Marián Kvasnička (KDH) a Štefan Kuffa (OĽaNO) nominovali bývalú kvestorku Univerzity Palackého a exšéfku služobného úradu ministerstva školstva za Dušana Čaploviča a Petra Pellegriniho Henrietu Crkoňovú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu