Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Frešo: Sloboda a demokracia nie sú zadarmo

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pri príležitosti 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny si dnes bratislavský župan Pavol Frešo a starostovia niektorých obcí uctili obete vojny položením kytíc k pamätníkom. V rámci župného štvrtka navštívili Lamač, Zohor, Malacky, Pezinok, Šenkvice, Senec a Tomášov.

Podľa Pavla Freša je to symbol sedemdesiateho výročia, ktoré je veľmi dobré si pripomínať aj vzhľadom na atmosféru, ktorá dnes v Európe panuje aj vzhľadom na obete, ktoré nás stála sloboda a demokracia a vďaka ktorým dnes môžeme žiť v slobode a v demokracii. "Pripomenutím si pri pamätníkoch oslobodenia chceme dať symbolicky najavo úctu všetkým tým, ktorí padli a všetkým tým ďalším generáciám dať odkaz, ktorý je úplne zrozumiteľný a jasný, že sloboda a demokracia nie sú zadarmo," povedal.

„Lamač bol vtedy samostatnou obcou a keď sa oslobodila Bratislava, tak ako sa postupovalo smerom na Prahu a Berlín, tak hneď v prvý nasledujúci deň, piateho apríla, sa oslobodil Lamač. Je ešte veľa ľudí, ktorí si to pamätajú a musím povedať, že vedia o rôznych detailoch, ktoré súvisia s tým ako sa oslobodzoval Lamač. Preto aj tento pomník udržujeme ozaj na viditeľnom mieste,“ povedal starosta Lamača Peter Šramko pri pamätníku vojakom Červenej armády na Furmanskej ulici v Lamači.

Druhou zastávkou bola obec Zohor, kde majú okrem Pomníka obetiam 1. a 2. svetovej vojny aj Pomník venovaný dvom americkým pilotom zostreleným počas vojny. „Počas druhej svetovej vojny, keď bola bombardovaná Videň, tak toto lietadlo bolo zostrelené pri tejto akcii a dopadlo priamo do tejto oblasti. Dvaja piloti zahynuli, ostatní povyskakovali s padákmi. Podľa všetkého ich Nemci hneď pochytali a odviezli. Aký bol ich ďalší osud, to neviem,“ priblížil starosta Zohoru Martin Zálesňák. Ako tiež prezradil, americkí a britskí piloti sa údajne orientovali podľa zohorskej kostolnej veže, pretože sa odrážala v slnku, bola taká ligotavá, a podľa toho vedeli, kde majú zatočiť na Viedeň.

Obete 2. svetovej vojny si uctili aj pri pomníkoch v Malackách na Námestí SNP, v Pezinku na Mladoboleslavskej, v Šenkviciach na Chorvátskej, v Senci na Námestí A. Molnára a v Tomášove na Malinovskej ulici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu