Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kaník chce kandidovať za lídra SDKÚ: Strana potrebuje čerstvý vietor

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanec NR SR Ľudovít Kaník, ktorý sa vzdal straníckych funkcií, sa chce uchádzať o pozície volebného lídra SDKÚ-DS. Ako povedal Kaník dnes na tlačovej besede, ak budú vyhlásené primárky a navrhne ho niektorá krajská stranícka organizácia, kandidatúru prijme.

„Strana potrebuje čerstvý vietor do plachiet,“ vyhlásil. SDKÚ-DS má v stanovách zakotvené primárne voľby. Ide o voľby členov strany, ktorí rozhodujú o volebnom lídrovi i umiestnení kandidátov na kandidátke. Volebným lídrom teda nemusí byť automaticky predseda strany. Kaník zároveň zdôraznil, že SDKÚ-DS potrebuje zvoliť nové vedenie, pravidelné stretávanie sa ústrednej rady a zvolanie primárok. „To sú kroky na to, aby strana získala dôveru a mohla sa uchádzať o podporu pri porážke Roberta Fica,“ dodal.

Kaník sa vzdal straníckych funkcií, pretože nesúhlasí s nomináciou bývalého šéfa SIS Karola Mitríka ako kandidáta na predsedu NKÚ. Podotkol však, že názorový nesúlad s predsedom strany mal viackrát a postupne. „Snažím sa posunúť stranu ďalej. Včera sme mali závažnú nezhodu. Táto hra Fica, ktorý hodil opozícii ohlodanú kosť, aby sa pobila, je hra Fica a opozícia by sa na nej nemala zúčastňovať (voľba predsedu NKÚ),“ povedal.

Podľa neho poslanci za SDKÚ-DS by mali podporiť na predsedu NKÚ kandidáta, ktorý získa významnú podporu opozičných poslancov. „Ak sebelepší kandidát takú podporu nezíska, nemôžem s takým kandidátom ísť do reálnej voľby. Je to politická samovražda,“ dodal. 

Prezídium SDKÚ-DS v pondelok na návrh predsedu Pavla Freša schválilo kandidatúru Karola Mitríka. „Karol Mitrík získal v roku 2010 podporu všetkých pravicových strán a na návrh vlády Ivety Radičovej sa stal riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS). V tejto pozícii potvrdil svoju odbornosť a získal si rešpekt medzi partnermi v zahraničí. Má teda najlepšie predpoklady na to, aby dokázal efektívne a nestranne riadiť Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky,“ povedal Frešo.

S Mitríkom by zrejme nemal problém ani premiér Robert Fico. Ten totiž už pred tromi rokmi pripustil, že ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, ponúkne jej kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ-DS).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu