Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hlina: Smer chce dlhy Váhostavu zaplatiť z verejných zdrojov

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vládna strana Smer-SD chce dlhy stavebnej spoločnosti Váhostav-SK zaplatiť z verejných zdrojov. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR za KDH Alojz Hlina. Tento nákup sa ale podľa neho následne premietne v deficite štátu.

Hlina zároveň vyzval odborárov, aby si dohodli termín na Úrade vlády SR. Je totiž zvedavý na to, ako zareagujú, keďže štát nemá peniaze na to, aby zodvihol platy v školstve či v zdravotníctve, ale na kúpu dlhov Juraja Širokého ich našiel. Akcie Váhostavu-SK podľa neho nie sú pre štát žiadnou výhrou. "To nie sú akcie Facebooku, to sú mizerné akcie mizernej firmy," vyhlásil Hlina v úvode šiesteho rokovacieho dňa 49. parlamentnej schôdze.

Parlament práve diskutuje o návrhu novely Obchodného zákonníka, cez ktorú sa majú upraviť aj reštrukturalizácie vo firmách. Vláda pristupuje k takýmto zmenám v reakcii na aktuálne problémy malých veriteľov stavebnej firmy Váhostav-SK. Okrem iného navrhuje zaviesť do zákona možnosť odkupovania pohľadávok veriteľov cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) do výšky 50 % ich hodnoty. Financovať to chce z bankového odvodu.

Zároveň majú dlhy spoločností ostať nepremlčané. To znamená, že sa po realizácii reštrukturalizačného plánu nevymažú. Veritelia by si ich tak mohli v budúcnosti vymáhať od firmy až do výšky 100 %. Súčasne sa má Váhostav-SK vzdať v prospech veriteľov 49 % svojich akcií a banky, ktoré sú veriteľmi tejto firmy, znížia mieru svojho uspokojenia zo 100 % na 85 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu