Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hlina a KDH podpísali zmluvu o spolupráci: O kandidátke do volieb rozhodneme neskôr

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a strana Alojza Hlinu Občania Slovenska dnes podpísali zmluvu o spolupráci do parlamentných volieb, ale či bude Hlina aj na kandidátke na budúci rok, nepovedali.

Hlina však pripustil, že bude uzavretá zmluva aj o predvolebnej spolupráci a potom o povolebnej spolupráci. „Ale nepredbiehajme,“ uviedol dnes na tlačovej besede. Obe strany si chcú spoluprácu vyskúšať. „Zistíme, ako to bude fungovať. Ja sa na spoluprácu teším, ale pristupujem k nej s rešpektom,“ povedal Hlina.

Podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana hnutie v tomto volebnom období zvádzalo mnohé zápasy a jeden z mála poslancov, ktorý podporil novelu ústavy alebo podporil návrhy o rodinných firmách, či boji proti úžere, bol práve Hlina. „O kandidátke do parlamentných volieb rozhodneme, keď príde čas. Teraz riešime, ako bude naša spolupráca fungovať vo vzťahu k občanovi,“ povedal predseda klubu kresťanských demokratov. 

Zmluva so stranou Občania sa skončí 120 dní pred parlamentnými voľbami. Môže sa však skončiť aj tým, že ju jedna zo strán prestane dodržiavať. Zmluvou sa KDH a Občania SR zaviazali, že sa budú pravidelne stretávať minimálne raz za tri mesiace, budú si vymieňať informácie a informovať sa o svojich aktivitách. „Zmluva nie je o volebnej spolupráci, je o období desať mesiacov pred voľbami. Odpovedáme ňou na témy ako podvod pri Váhostave či tandem Široký Fico, nie o zostavení kandidátky,“ povedal predseda KDH Ján Figeľ. Ak sa podľa neho vytvorí dôvera, budú diskutovať o ďalšom postupe. 

Hlina rokoval o spolupráci s KDH od marca. Vtedy vstúpil ako nezaradený poslanec NR SR do poslaneckého klubu KDH. Hlina sa dostal do parlamentu v roku 2012 na kandidátke hnutia OĽaNO, z ktorého ešte ten istý rok vystúpil. Následne začal pri predkladaní viacerých návrhov zákonov spolupracovať s KDH. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu