Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Cirkus sa v parlamente skončil, pokračuje v utorok: Petícia proti Širokému!

Schôdza sa skončila. Pokračovať sa bude v utorok o 9-hodine. Zobraziť galériu (8)
Schôdza sa skončila. Pokračovať sa bude v utorok o 9-hodine. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Mimoriadna schôdza parlamentu skončila pred druhou poobede. Tretí deň poslanci odvolávali Jána Figeľa z pozície podpredsedu parlamentu. Opozícia sa aj dnes prekrikovala so Smerákmi, atmosféra bola dusná. Predsedajúca parlamentu Laššáková schôdzu prerušila, pokračovať sa bude v utorok o 9-tej ráno.

Situáciu sme sledovali ONLINE

Ďakujeme za pozornosť

13:45 Laššáková schôdzu prerušila. Pokračovať sa bude v utorok. To sa nepáčí niektorým opozičníkom a kričia "my chceme pracovať!" a "kde sú Smeráci?" Poslanci sa ešte prekrikovali, ale na dnes schôdza končí. Parlamen sa znovu zíde v utorok o 9-hodine.

13:31 Poslanci rokujú teraz na grémiu, aby sa mohlo pokračovať v odvolávaní do večera alebo aj cez víkend.

13:30 Aliancia Fair-play spúšťa petíciu proti Širokému.

 

Dlhy, ktoré vo Váhostave spôsobil Juraj Široký a jeho nezodpovedné vedenie, by mali zaplatiť sami. Navyše, ak majú po...

Posted by Aliancia Fair-play on 17. apríl 2015

13:28 Predseda vlády tvrdí, že Smer-SD inicioval odvolávanie Figeľa ako prirodzené pokračovanie v diskusii o situácii živnostníkov. "Aby sa vedelo, ako to celé vzniklo," vysvetlil. Na druhej strane na opozíciu Fico apeloval, aby prestala s urážaním Smeru-SD. "Lídrom tohto urážania sa stáva práve KDH cez poslancov Zajaca či Hlinu. Teraz strácame čas, k pánovi Figeľovi sa ale, samozrejme, vrátime," deklaroval.

13:27 Na otázku, či nemá obavy, že Smer-SD prišiel pri KDH o potenciálneho koaličného partnera, Fico odvetil, že Smer-SD nebude visieť na šnúrkach Figeľa. "My sa zaoberáme sami sebou, chceme vo voľbách dobrý výsledok. O podobe vlády rozhodnú ľudia, nie pán Figeľ," povedal Fico a skritizoval vstup Alojza Hlinu do klubu kresťanských demokratov. Priznáva, že na Slovensku budú potrebné silné vládne koalície, ale nie je preto ochotný nehovoriť ľuďom pravdu.

13:25 Podľa Fica aj samotní nominanti KDH, ako riaditeľ Slovenskej správy ciest (SSC) Pavel Pavlásek, Figeľa varovali, že ponuky stavebných firiem sú nízke a ich subdodávatelia nebudú vyplatení. "Keby ja som bol minister dopravy a dôjde za mnou môj riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti či SSC a povedal by mi pozor, subdodávatelia nedostanú zaplatené, tak nie som na hlavu padnutý a viem, čo mám robiť," povedal premiér s tým, že Figeľ napokon nestaval diaľnice lacno, ale za cenu stoviek zdeštruovaných podnikateľov.

13:23 Fico sa pustil na tlačovke do Figeľa. "Potvrdzuje sa, že pán Figeľ má politickú zodpovednosť v takom rozsahu, že ak by mal sebareflexiu, odstúpil by sám. My sme to už ukázali, že sa vieme pozrieť do zrkadla a prijať náročné a citlivé rozhodnutia," zdôraznil Fico a spomenul odchod z funkcií Pavla Pašku či Renáty Zmajkovičovej.

13:15 "Smer sa snaží kultivovane nájsť riešenie, pravica je tu tá vulgárna, krčmová. Vy ste na úrovni úplne opitého človeka - "drísty, okradol, teľa". Ľavica je tu tá slušná, vecná, prichádza s riešením. Je tu otázka, či sa má význam zahadzovať s primitívmi. Na Slovensku je ľavica tá slušná a pravica tá vulgárna a primitívna," zdôraznil Ľuboš Blaha zo Smeru ako reakciu na Matovičove slová o tom, že smeráci klamú a zavádzajú.

13:05 "Rovnica sa vám vymkla z rúk a za to budete pykať," adresuje smerákom Alojz Hlina.

12:45 V rokovacej sále NR SR je aktuálne 20 poslancov. Daniel Lipšic navrhoval, aby schôdza pokračovala dnes od 14-tej hodiny a následne aj cez víkend. Návrh hlasovaním neprešiel.

12:08 O 12:15 sa bude v NR SR konať tlačová beseda predsedu vlády Roberta Fica a predsedu NR SR Petra Pellegriniho o Váhostave.

11:51 "Smer nemá nič so Širokým. Vy nemáte čo preukazovať", bráni Blaha za rečníckym pultom stranu Smer z podozrení zo spojitosti so Širokým. "Všetky finančné skupiny sú na Slovensku také isté", hádže do jedného vreca finančníkov Blaha. Volá tiež po viac štátu v ekonomike, nechce tu vidieť kapitalistické predátorské obludy.

11:33 Schôdza pokračuje. Poslanci sa dohodli, že budú rokovať iba do druhej hodiny poobede. Dnes Figeľa teda neodvolajú a neurobia tak ani v utorok. Po víkende sa bude rokovať o novele Obchdného zákonníka, ktorý má upraviť pravidlá o reštrukturalizácii a zmenách pre živnostníkov.

11:29 OĽaNO podľa lídra hnutia Igora Matoviča nebude asistovať strane, ktorá vracia Slovensko do čias hlbokej totality. Ako povedal dnes na tlačovej besede, Robert Fico si má veľmi dobre rozmyslieť, čo spraví a či dokoná odvolávanie podpredsedu NR SR Jána Figeľa. „Potvrdzujeme záväzok, že ak dokoná politickú vraždu oponenta za prekazenie kšeftu pri výstavbe diaľnic, v žiadnom prípade nebudeme asistovať takejto strane. Dodnes sme si mysleli, že Smer je ako-tak demokratická strana,“ povedal.

11:21 Pred vystúpením Blahu vyhlásil predseda parlamentu Pellegrini 10-minútovú prestávku.

11:16 Štefan Kuffa napadol prejav Ľudovíta Kaníka a upozornil ho, aby svojimi transparentmi, ktoré si nosí za rečnícky pult, nezakrýval nápis NR SR.

11:12 Na vystúpenie sa chystá Ľuboš Blaha, ale už vo faktickej poznámke na neho reagoval Alojz Hlina a nzval ho "intelektuálnym titánom" a upozornil ho, aby rozprával zrozumiteľne aj pre tých, ktorí držali v živote iba jedinú knihu - vkladnú knižku.

10:41 "To je útek zo sály. Utekajú, boja sa," smeje sa Kaník a poukazuje na smeráckych poslancov, ktorí sa zdvihli a odchádzajú zo sály.

10:37 "Bol si úplne mimo", povedal Hrušovský Blanárovi. "Vy tu páchate krivdu", odkázal Smerákom na margo odvolávania Figeľa.

10:33 "Juraj je jeden charakterný človek, stavbár," háji Blanára Zoltán Daniš a dodáva, že Figeľ by mal niesť zodpovednosť za veľmi nízke ceny zákaziek, ktoré vtedy podpisoval.

Pokračovanie 49. schôdze Národnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

10:25 "Nehanbíte sa? Vy už budete naozaj ako HZDS! Široký sa na vás vykašle. Široký tie nehnuteľnosti potrebuje, aby tam utiekol!", kričal na Smerákov Brocka z KDH. "Pán Figeľ je zbabalec a skrýva sa. Nájdime pána Figeľa!", zareagoval na Brocku Martvoň.

10:18 Pavol Zajac (KDH) skritizoval Blanára za jeho prejav. Podľa neho bol práve Blanár 7 rokov marketingovým riaditeľom Váhostavu. "Vy tu zastupujete Váhostav, pán Blanár", prehlásil Zajac.

10:15 Juraj Blanár vyzval, aby opozícia stiahla návrh na odvolanie Čisláka. Zároveň dodal, že je treba vyvodiť politickú zodpovednosť voči Jánovi Figeľovi, ktorého Smeráci pravdepodobne odvolajú.

Pokračovanie 49. schôdze Národnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

9:57 Pellegrini dôrazne upozornil Júliusa Brocku (KDH). Podľa neho už tretí deň vyrušuje.

9:42 Do rozpravy k návrhu na odvolanie Figeľa je prihlásených ešte 19 poslancov. Samotné tajné hlasovanie o Figeľovom odvolaní bude nasledovať po vystúpení všetkých rečníkov, čo bude zrejme trvať až do budúceho týždňa.

9:34 Pellegerini už upozorňuje poslancov, aby nerušili Jozefa Mikuša pri prejave. Opozícia sa stále háda so Smerom o tom, kto uzatváral nevýhodné zákazky s Váhostavom.

Pokračovanie 49. schôdze Národnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

9:31 Anton Martvoň Simona upozornil, že Smer-SD neodsudzuje, ak sa obstaráva za najnižšiu sumu. "Ale ak je upozorňovaný, že nebudú vyplatení ľudia a on ako minister neurobí nič, je to kauza, za ktorú nesie politickú zodpovednosť," povedal na adresu Figeľa.

9:28 Hina chce predložiť návrh na odvolanie Miroslava Číža za to, že spôsobuje globálne otepľovanie. Chce dokázať, že odvolávanie Figeľa je absurdné. Ako povedal Hlina dnes v rozprave k odvolávaniu Jána Figeľa z funkcie podpredsedu zákonodarného zboru, Číž nerecykluje a fajčí. „Je na mieste dať návrh na odvolanie Číža a ja ho na májovej schôdzi predložím,“ avizoval Hlina s tým, že na ďalšej schôdzi potom predloží návrh na odvolanie Jany Laššákovej. Tú viní z toho, že túto zimu bolo nad Banskou Bystricou málo snehu. „Ak nám to tu niekto ničí, treba sa proti tomu postaviť,“ vyhlásil Hlina.

Pokračovanie 49. schôdze Národnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

9:24 Jeden z predkladateľov návrhu Miroslav Číž Simonovi povedal, že o ňom ako o ministrovi pôdohospodárstva počul obludné veci, čo všetko rozkradol. "Počuli ste niekedy, že by som vás obviňoval? Neplatí ani veta - prehral som voľby, môžem všetko -  osočovať, urážať, váľať špinu. To je to, čo ponúkate tejto krajine?" pýtal sa predrečníka.

9:22 "Za to, že Váhostav-SK sľúbil niečo, čo nevedel splniť, má niesť Figeľ politickú zodpovednosť," upozornil Simon, ktorý s návrhom nesúhlasí. Podľa jeho slov musia byť na základe tejto logiky potrestaní aj tí, ktorí dnes cez elektronické trhovisko obstarajú tovar či službu za najnižšiu cenu. "Je to isté," vyhlásil Simon s dôvetkom, že je to zvrátené a dôkaz o snahe Smeru-SD odviesť pozornosť od Juraja Širokého.

9:14 Transparency International upozorňuje na uzatváranie zmlúv za niekoľko posledných rokov.

 

Odvolávanie Jána Figeľa za podpisovanie "príliš dobrých cien pre štát" je pre nás veru ťažké pochopiť. Jednak je predsa ...

Posted by Transparency International Slovensko on Thursday, April 16, 2015

9:09 Hnutie OĽaNO podľa predsedu Igora Matoviča stiahne všetkých svojich nominantov z funkcií, ak Smer odvolá Figeľa z postu podpredsedu NR SR. Rovnako predseda strany Most-Híd Béla Bugár potvrdil, že aj poslanci za jeho stranu sa vzdajú funkcií predsedov parlamentných výborov.

9:08 Figeľovo odvolanie navrhli poslanci Smeru, podľa premiéra Roberta Fica problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky zo zmlúv, ktoré boli podpísané za čias, keď Figeľ viedol ministerstvo dopravy. Opozícia jednotne návrh na Figeľovo odvolanie odmietla.

Nové logo Smeru podľa Pavla Zajaca - Váhosmer
Zobraziť galériu (8)
Nové logo Smeru podľa Pavla Zajaca - Váhosmer  (Zdroj: Jan Zemiar)

9:05 Ako prvý sa ujal slova Zsolt Simon z Mostu. Podľa neho vládne Smer v štýle "vyhraj voľby a môžeš všetko". "Predseda Smeru zavelí a 83 ovečiek zahlasuje aj za hlúpy zákon", vyhlásil Simon.

9:04 O Figeľovom odvolaní však nemusí NR SR rozhodnúť ani dnes. Do rozpravy je totiž prihlásených 20 poslancov. Okrem nich chce na záver prehovoriť aj Figeľ, ktorý sa ako podpredseda parlamentu môže do rozpravy prihlásiť kedykoľvek. Očakáva sa, že zákonodarný zbor rokovanie preruší o 14:00, tak ako býva zvykom.

9:03 Peter Pellegrini otvoril schôdzu.

9:00 Návrh na odvolanie podal v stredu večer Smer-SD. Rozprava sa začala ešte v stredu a pokračovala do 22:00. Vo štvrtok poslanci o návrhu Smeru-SD rokovali od 9:00. V rozprave vystúpilo jedenásť písomne prihlásených poslancov a po nich aj traja z ústne prihlásených. Schôdzu prerušila podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková o 19:00.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu