Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V parlamente je dnes poriadne horúco: Odvolávanie Čisláka a Váhostav!

Viliam Čislák
Viliam Čislák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci sa po viac ako týždni vrátili k návrhu na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD), pokračujú v prerušenej rozprave. Mimoriadna schôdza sa začala ešte v stredu 15. apríla, trvala tri hodiny, následne ju predseda parlamentu Peter Pellegrini prerušil a otvoril ďalšiu schôdzu, na ktorej sa parlament zaoberal novelou Obchodného zákonníka v reakcii na Váhostav. Dodatočne bol do programu zaradený aj návrh na odvolanie Jána Figeľa (KDH) z postu podpredsedu parlamentu.

Návrh na odvolanie Čisláka predložili do NR SR opoziční poslanci. Šéfovi rezortu zdravotníctva vyčítajú, že zametá kauzy ako CT prístroj či tendre na stravovanie pod koberec a je len figúrkou, ktorá plní pokyny. 

Minister sa v prejave, ktorý stihol predniesť ešte uplynulú stredu, sústredil najmä na to, aké zmeny uskutočnil jeho rezort. V prevažnej väčšine hovoril o opatreniach, ktoré sa začali realizovať ešte za jeho predchodkyne Zuzany Zvolenskej, teda v čase, keď bol štátnym tajomníkom. Vo svojej reči sa pozastavil nad tým, že si opoziční poslanci najprv nepočkali na komplexnú správu o stave zdravotníctva, ktorú ho zaviazal pripraviť parlamentný zdravotnícky výbor a až potom nerozhodli ako ďalej. Tvrdil, že odvolávanie využívajú len na zviditeľnenie sa. V prípade CT prístroja vysvetľoval svoje predchádzajúce vyjadrenie o pseudokauze, zároveň pripomenul, že prípad šetria kompetentné orgány. Opozícia mu následne v reakcii na jeho prejav vytkla, že vôbec nereagoval na výčitky, ktoré voči nemu vzniesli. 

Minulý piatok Smer rozhodol, že diskusia k riešeniu problémov Váhostavu v parlamente sa skončí o 14:00, hoci opozícia chcela pokračovať v rokovaní do večera, respektíve aj cez víkend. Vládna strana vtedy rozhodla, že v piatok o 14:00 parlament skončí s rokovaním a pokračovať o Váhostave sa bude ďalší utorok. Teraz pri odvolávaní Čisláka zvolil Pellegrini opačný postup. "Rád im umožním rokovať v noci alebo cez víkend," vysvetlil Pellegrini. Jeho návrh zatiaľ poslanci neodhlasovali, v sále ich nebolo dostatok. 

Mimoriadnu schôdzu s návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi zdravotníctva iniciovali strany SaS, OĽaNO a NOVA, k ich podpisom sa pridali ak poslanci za KDH a Most-Híd.

Čislák: Odvolávajú ma pre kauzy, ktoré spôsobili dve pravicové vlády

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nom. Smeru-SD) tvrdí, že ho opozícia odvoláva pre kauzy, ktoré spôsobili dve pravicové vlády. V súvislosti s kritikou zo strany opozície ohľadom transparentnosti a schránkových firiem poukázal na exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH).

Čislák na dnešnom brífingu v parlamente uviedol, že Uhliarik v lete pred nástupom do funkcie ministra odcestoval na Cyprus a prestal byť konateľom vo firme, ktorá má matku na Cypre. "Na adrese, kde sa zakladajú schránkové firmy," poznamenal Čislák. Upozornil zároveň, že firmy blízke Uhliarikovi si počas ministrovania kresťanského demokrata výrazne polepšili. 

Čislák pochybuje o tom, že opozícii ide skutočne o stav slovenského zdravotníctva. "Poslanci sa rozhodli odvolávať ma ešte predtým, ako bola odovzdaná správa o stave zdravotníctva. To svedčí o tom, že im ide len o politikárčenie," vyhlásil šéf rezortu zdravotníctva.

Minister súhlasí, že slovenské zdravotníctvo nefunguje stopercentne. Trvá však na tom, že má riešenia a aj ich predstavil. Opozíciu o stave zdravotníctva informuje v spomínanej správe. Hovorí v nej podľa jeho slov aj o reforme pre pacienta. Poukázal na podporu prevencie, primárneho kontaktu, úpravu liekovej politiky. Pokiaľ ide o kritiku ohľadom zadlžovania nemocníc, uviedol, že v lete by mal byť audit nemocníc.

Opozícia chce ministra odvolať za to, že sa podľa nej snaží zamiesť kauzy pod koberec. Poukazuje napríklad na kauzy nákupu údajne predraženého piešťanského CT prístroja, stravovacie tendre v nemocniciach či situáciu v žilinskej nemocnici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu