Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauza Váhostav, Figeľ ako podpredseda končí: Ak to Smer urobí, KDH s parlamentom končí!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Smer-SD odvolá šéfa KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady SR ešte dnes. Premiér Robert Fico to odôvodnil kauzou Váhostav. Podľa neho totiž problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky, ktoré vznikli na základe zmlúv, ktoré podpísal Figeľ v čase, keď bol ministrom dopravy.

„Máme na to nielen faktické právo, ale aj morálne právo,“ povedal Fico. Figeľ podľa premiéra ako minister dopravy priamo riadil Národnú diaľničnú spoločnosť. Predseda vlády očakáva, že poslanci za Smer-SD navrhnú rozšírenie programu schôdze k reštrukturalizáciám o Figeľovo odvolanie a odvolajú ho z postu. Premiér sa ešte v utorok vyslovil, že Smer podporí na funkciu podpredsedu Národnej rady SR iného zástupcu KDH. 

Špecializované skupiny expertov, ktoré zostavila vláda, podľa Fica sledovali štruktúru pohľadávok malých veriteľov, no najmä jej vznik. "Došli sme k záveru, že podstatná časť týchto pohľadávok, ktoré sú dnes medializované a neboli zaplatené, vznikli vďaka trom zákazkám, ktoré podpísal pán Figeľ v rokoch 2010 až 2012," vyhlásil Fico. 

Podpredseda parlamentu v utorok na Ficovu výzvu na odstúpenie z funkcie reagoval s tým, že premiér ho môže vyzývať, ale nemôže mu zavrieť ústa. "Ak by mal niekto z toho politicko-ekonomického ihriska odísť, sú to páni Fico a Široký," vyhlásil Figeľ.

Ak Smer odvolá Figeľa, poslanci KDH sa vzdajú parlamentných funkcií

Ak poslanci Smeru-SD odvolajú predsedu KDH Jána Figeľa z funkcie podpredsedu NR SR, KDH nenavrhne na tento post nikoho. Zároveň sa vzdajú vedúcich postov v parlamentných výboroch. Vyhlásil to dnes predseda klubu KDH Pavol Abrhan s tým, že Smer-SD tak bude môcť sám ovládnuť celý parlament. "Robert Fico bol, je a bude obyčajný boľševik," dodal.

Figeľ uviedol, že nelipne na funkcii. Premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) a podnikateľovi Jurajovi Širokému, ktorý stojí za stavebnou firmou Váhostav-SK, opätovne odkázal, že ho môžu dať odvolať z postu podpredsedu NR SR, ale neumlčia ho. Stojí si za tým, že za situáciu okolo stavebnej spoločnosti Váhostav-SK nenesie zodpovednosť. "Konal som vždy podľa zákonov, svedomia a v súlade s verejným záujmom," povedal dnes na tlačovej konferencii v parlamente.

Trvá na tom, že bolo zodpovedné nepokračovať v megakšeftoch a nahradiť ich serióznou súťažou. "A to som robil. Konali sme férovo, vo verejnom záujme a podľa zákona. Tak by mali slovenskí ministri konať vždy," vyhlásil. Problémom Slovenska podľa neho nie sú lacné diaľnice za Figeľovho šéfovania na ministerstve dopravy. "Problémom sú predražené tendre, rastúca korupcia a klientelizmus, strata eurofondov," vymenoval Figeľ.

Premiér Fico chráni podľa Figeľa svoj a Širokého záujem. "Návrhy Smeru smerujú k tomu, aby štát riešil aj dlhy Juraja Širokého," zdôraznil Figeľ. Premiér podľa neho dával Širokému politické krytie tak za prvej, ako aj za svojej druhej vlády. Ani za jednej totiž podľa Figeľa Váhostav-SK neplatil svojim dodávateľom. "Tri roky usvedčujú Roberta Fica z nekonania, aj z krokov, ktoré napomáhajú skôr vyvoleným," uzavrel Figeľ.

 Fico dnes oznámil, že jeho Smer-SD ešte na aktuálnej schôdzi parlamentu podá návrh na odvolanie Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady SR. Tento post naďalej zostane opozícii. Šéf kabinetu vyzval Figeľa na odstúpenie ešte v utorok (14.4.), čím mal vyvodiť politickú zodpovednosť za situáciu, v ktorej sa dnes ocitli veritelia spoločnosti Váhostav-SK. Figeľ odstúpiť odmietol.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár považuje odvolávanie Figeľa za odpútavanie pozornosti od skutočného problému. Za situáciu okolo firmy Váhostav-SK je podľa neho zodpovedný Smer-SD. Bugár tiež vyhlásil, že ak odvolajú Figeľa, Most-Híd na post podpredsedu NR SR nikoho nenavrhne. Neobsadí ani vedúce posty v parlamentných výboroch, ktoré KDH po odvolaní Figeľa opustí. "Neviem si predstaviť, že by hociktorý klub zobral všetky tieto posty. Most-Híd to určite nebude," vyhlásil.

Fico a Široký ma môžu dať odvolať, no neumlčia ma, tvrdí Figeľ

Robert Fico a Juraj Široký ma môžu dať odvolať, ale ústa mi nezavrú ani ma nezastrašia. Na dnešnej tlačovej besede to povedal predseda KDH Ján Figeľ po tom, ako sa predseda vlády Robert Fico vyjadril, že Smer navrhne odvolať podpredsedu parlamentu Figeľa z funkcie. Figeľ zároveň označil správanie sa vládnej strany Smer-SD za arogantné, krivé a neférové. Návrhy Smeru podľa neho smerujú k tomu, aby štát riešil dlhy Juraja Širokého.

Predseda KDH dnes povedal, že počas Radičovej vlády sa rozhodol nepokračovať v dvoch veľkých dopravných PPP projektoch, ktoré už odsúhlasila vláda a ktoré by znamenali 30 rokov splátok. "Je to dobré pre ľudí a pre ekonomiku. Nie je to dobré pre niektorých zainteresovaných. Jedným z nich je zrejme aj Juraj Široký, ktorého účasť na megakšeftoch je výrazná," povedal Figeľ s tým, že zodpovedné bolo nepokračovať v megakšeftoch a nahradiť ich transparentnou súťažou. "Robert Fico to vtedy nedokázal. V jeseni 2010 neodvolali ministra dopravy. Podarilo sa nám urobiť verejné súťaže. Teraz sa mu však darí pomstu dokonať," dodal Figeľ. Ako dodal, dnes sú pritom tieto úseky postupne rozvíjané a budú zaplatené grantmi z eurofondov. 

Podpredseda parlamentu zároveň kritizoval stranu Smer s tým, že tri roky asistovala pri potápaní slabých. Váhostav podľa neho neplatil za prvej ani za druhej vlády Fica, lebo mal politické krytie. Slovenský problém sa podľa predsedu KDH nevolá lacné diaľnice za Figeľa alebo Radičovej. Problém sa podľa neho volá predražené tendre či už ide o cesty, CT-čka, zdravotnícke zariadenia, jedlo pre pacientov alebo školské investície. 

Podpredseda strany KDH Pavol Zajac na tlačovej besede dodal, že vláda Fica nevie a nechce riešiť problém živnostníkov a subdodávateľov pri obstarávaní. "Ak by Široký dovolil to Ficovi riešiť, tak by prijali návrh zákona, ktorý tri roky prednášame. Štyrikrát takýto návrh v pléne NR SR odmietli, lebo Širokému a ďalším mecenášom takýto návrh zákona nevyhovuje," hovorí Zajac

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu