Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál Váhostavu vrcholí, firma vraj nemá žiadnu hodnotu: Opozícia viní Fica, ten Figeľa!

Juraj Široký Zobraziť galériu (5)
Juraj Široký (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico v utorok vyzval podpredsedu parlamentu Jána Figeľa, aby sa vzdal funkcie. Opozícia sa dnes chcela dohodnúť na spoločnom postup ohľadom zajtrajšej plánovanej mimoriadnej schôdze parlamentu. Šéf Váhostavu pritom dnes prehlásil, že firma má nulovú hodnotu. Dnes sa bude konať aj mimoriadna schôdza vlády. Témou budú opatrenia v prospech veriteľov v reštrukturalizovaných spoločnostiach.

Za súčasnú situáciu v rámci reštrukturalizácie stavebnej spoločnosti Váhostav-SK je podľa opozície zodpovedný Robert Fico a vláda Smeru-SD. Zhodli sa na tom predstavitelia opozičných strán, ktorí dnes spoločne diskutovali o stredajšej mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR a dohadovali spoločný postup. Na mimoriadnom zasadnutí sa má parlament venovať práve problémom spojeným s reštrukturalizáciami firiem na Slovensku.

„Vládna strana Smer-SD tri roky asistovala pri podvodnom správaní sa nielen tejto, ale zrejme aj viacerých firiem tak, že na to doplácali živnostníci a malí podnikatelia,“ vyhlásil predseda KDH Ján Figeľ. Smer-SD nechal podľa neho veci plynúť a mocných konať. Keby chcel, mohol totiž podľa neho prijať viaceré opozičné návrhy, ktoré boli predložené do parlamentu a riešili by tieto problémy. Reštrukturalizáciu Váhostavu-SK označil za škandalóznu a nespravodlivú.

Poslanec SaS Ľubomír Galko zároveň avizoval, že opozícia bude na stredajšej mimoriadnej schôdzi neustále upozorňovať na to, že za tento stav je zodpovedný Fico a jeho vládna strana. „Keby nebolo vlády Smeru-SD, táto kauza by tu nebola,“ doplnil poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Bez politického prepojenia a politického krytia by podľa neho k tomuto nedošlo. „Toto by si nikto nikdy nedovolil,“ domnieva sa Kaník. Pri žiadnej inej vláde kauzy takéhoto typu podľa neho neboli, len dnes, pri vláde Fica.

Poslanec z klubu KDH Alojz Hlina zase odporučil všetkým ľuďom, aby si stredajšie mimoriadne zasadnutie parlamentu pozreli. Dozvedia sa podľa neho, ako funguje štát, aký je tu systém a ako "tvorivo" pristupujú niektorí politici k peniazom ľudí. „Zajtrajšia schôdza bude o tom, ako kradne Smer-SD a jeho ľudia. Odporúčam všetkým, aby si to zapli,“ dodal Hlina.

Premiér Fico dnes naopak z tejto situácie obvinil šéfa kresťanských demokratov Jána Figeľa. Podstatná časť kontraktov medzi živnostníkmi či malými firmami ako subdodávateľmi a spoločnosťou Váhostav-SK bola totiž podľa neho uzavretá v rokoch 2010 až 2012, keď bol ministrom dopravy práve Figeľ. Dnes ho preto vyzval, aby vyvodil politickú zodpovednosť a odstúpil z postu podpredsedu Národnej rady SR.

Nedohodli sa

Opozícia sa na spoločnom postupe k stredajšej mimoriadnej schôdzi parlamentu o Váhostave nedohodla. Podpredseda Siete Andrej Hrnčiar na stretnutí nepochodil s návrhom vlastnej strany a z rokovania odišiel. Hrnčiar na stretnutí navrhol, aby poslanci súhlasili, že si ponechajú len 15 percent poslaneckého platu ako gesto solidarity s ľuďmi, ktorým po zaplatení všetkých záväzkov voči štátu má ostať iba 15 percent ceny ich odvedenej práce. „Je mi veľmi ľúto, že sa opoziční kolegovia odmietli pridať k našej iniciatíve,“ povedal Hrnčiar.

Spôsoby starých politikov, ktorí si prehadzujú zodpovednosť ako horúci zemiak a ich jedinou snahou je mediálna pozornosť, nijako podľa neho nepomôžu poškodeným živnostníkom a malým podnikateľom. „Odvolávanie politikov z funkcií a ďalšie podobné hry nikdy nenahradia skutočnú pomoc malým podnikateľom, ktorí aj vďaka nečinnosti vlády ostali okradnutí. Sieti ide v prvom rade o to, aby ľudia, ktorí si prácu na nových diaľniciach skutočne odpracovali a dnes ich rodiny nemajú čo do hrnca, dostali za svoju prácu vo verejnom záujme konečne zaplatené,“ vyhlásil Hrnčiar.

Návrh na odvolanie Figeľa

Podľa Fica problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky, ktoré vznikli na základe zmlúv, ktoré podpísal Figeľ v čase, keď bol ministrom dopravy. V utorok sa stretne vedenie Smeru-SD a Fico nevylúčil, že ak Figeľ neodstúpi, vypracujú návrh na jeho odvolanie. Premiér zároveň vyjadril ochotu Smeru-SD podporiť na funkciu podpredsedu Národnej rady SR iného zástupcu KDH.

Premiér zároveň oznámil, že vláda SR dnes mimoriadne zasadne najmä pre vysoký počet hlavne malých veriteľov spoločnosti Váhostav-SK, a to napriek tomu, že v prípade Váhostav-u ide o obchodno-právny vzťah uzatvorený v minulosti. Dnes okolo pol 6 poobede sa bude konať aj mimoriadna schôdza vlády. Témou budú opatrenia v prospech veriteľov v reštrukturalizovaných spoločnostiach.

Podľa premiéra bolo by však málo, keby sa hovorilo len o zodpovednosti a o tom, čo vláda SR urobí do budúcnosti. "Chcem preto oznámiť, že máme riešenie aj pre veriteľov poškodených na základe kultúry podvodu pána Figeľa. Riešenie, ktoré dnes predstavíme o 17.30 h, bude v podobe novelizácie viacerých návrhov zákonov, viacerých opatrení aj iného ako legislatívneho charakteru. Podčiarkujem však päťkrát, naše riešenie nebudú platiť daňoví poplatníci," dodal.

Váhostav má nulovú hodnotu

"Táto firma má nulovú hodnotu," povedal podľa RTVS generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík na tlačovej konferencii. Najmenej 5 rokov podľa neho neuvidia akcionári firmy žiadne peniaze, tie by mali ísť veriteľom. Podľa neho je aj zákazka garáží pod Bratislavským hradom stratová.

Etický kódex Váhostavu

Firma Váhostav má na svojich stránkach zverejnený etický kódex firmy.

Škandál Váhostavu vrcholí, firma
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Váhostav)

Škandál Váhostavu vrcholí, firma
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Váhostav)

Škandál Váhostavu vrcholí, firma
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Váhostav)

V prípade Váhostavu-SK ide aj o podozrenie z podvodu

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) je presvedčený, že v prípade Váhostavu-SK existuje aj podozrenie z trestného činu podvodu a nielen poškodzovania veriteľa, pre ktorý polícia začala trestné stíhanie. Vyšetrovanie je však podľa neho úlohou prokuratúry a polície. Uviedol to na dnešnom brífingu pred budovou Generálnej prokuratúry (GP) SR.

Fico dnes na GP odovzdal špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi informácie v súvislosti s Váhostavom-SK. "Ide o všetky informácie, ku ktorým sme došli v rámci analýzy v procese reštrukturalizácie v niektorých podnikoch za posledné obdobie," uviedol na brífingu. Podľa neho ide o prácu tímu ľudí, ktorý bol v posledných dňoch na túto úlohu vyčlenený. "Táto analýza jednoznačne potvrdzuje, že za podstatnú časť pohľadávok, ktoré vznikli a ktoré sú dnes predmetom reštrukturalizácie, môžu absolútne zle nastavené zmluvy, ktoré tlačil pán Figeľ a ktorého cieľom bolo v rámci nejakej stratégie lacných diaľnic presvedčiť stavbárov, že sa dá niečo postaviť za 30 percent, hoci tá hodnota stavby bola 100 percent," skonštatoval.

Podľa neho môže ísť v prípade aj o trestný čin podvodu. "My sme naďalej presvedčení, že je tam aj podozrenie z trestného činu podvodu, keďže manažéri museli vedieť, že nebudú schopní platiť, ale to už nechám na prokuratúru a políciu," uzavrel Fico.

Opozícia sa bude zaoberať Váhostavom

Opozícia sa mala v utorok dohodnúť na spoločnom postupe pred stredajšou mimoriadnou schôdzou parlamentu o Váhostave. Opozičné rokovanie iniciovalo KDH.

Podľa kresťanských demokratov pozvánka na schôdzu NR SR k Váhostavu prišla bez obsahu, čo je výsmechom a ukážkou toho, že ide o hasenie situácie. Zároveň upozorňujú, že z posledných deviatich rokov vládne sedem rokov Robert Fico a preto práve on je úplne zodpovedný za tento stav.

Predseda poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos upozornil, že s iniciatívou zvolať schôdzu o Váhostave prišli Most-Híd a KDH. Predseda NR SR Peter Pellegrini však nepočkal na podanie návrhu, ale zvolal schôdzu sám. "Našou úlohou bolo vyvolať tlak na vládu, aby konala. To sa stalo, vláda na tento tlak reagovala a predseda parlamentu na pokyn premiéra zvolal mimoriadnu schôdzu. Vláda prinesie do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní návrh zákona, lex Váhostav. Schvaľovať lex Váhostav v skrátenom konaní má zmysel vtedy a len vtedy, ak sa tým zlepší situácia živnostníkov, nezabezpečených veriteľov Váhostavu,“ konštatoval Solymos. Všetky ostatné systémové opatrenia a legislatívne zmeny môže parlament riešiť v riadnom konaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu