Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Za situáciu s Váhostavom nesie zodpovednosť Smer, tvrdí Bugár

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za situáciu v súvislosti so spoločnosťou Váhostav nesie zodpovednosť Smer-SD. V dnešnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal predseda strany Most-Híd Béla Bugár s tým, že Most-Híd už v apríli roku 2014 navrhol riešenie, aby subdodávatelia nemohli byť vyšachovaní z reštruktruralizácie, no Smer-SD to odmietol.

"Vo februári sme navrhli, aby minimálne 50 percent museli vyplatiť veriteľom. Napísal som premiérovi list, aby vláda dala k návrhu skrátené legislatívne konanie. To by sme stihli, ale boli sme znovu odmietnutí," povedal Bugár s tým, že strana Smer vždy držala ochrannú ruku nad Váhostavom.

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) oponoval tým, že zodpovednosť nesie ešte vláda, ktorá podpisovala zákazky s Váhostavom v roku 2010 až 2012. "Pozrite sa, za aké ceny prinútil pán Figeľ podpísať výstavbu," hovorí Fico s tým, že podstatná časť problému vznikla pri dvoch veľkých zákazkách, ktoré firma Váhostav dostala v tomto období. V rokoch 2010 až 2012, keď bol ministrom dopravy Ján Figeľ (KDH), totiž spoločnosť Váhostav dostala podľa Fica štátne zákazky na výstavbu diaľnic za ceny, ktoré často boli polovične a nižšie ako podľa štátnej expertízy.

"Už vtedy sme hovorili pozor, firma nebude schopná platiť dodávateľom," hovorí Fico a dodáva, že takéto správanie, keď firma ide hlboko pod cenu určenú štátnou expertízou, nesie veľa známok podvodného konania. Fico zároveň odmietol, že by s podnikateľom Jurajom Širokým, ktorý stojí v pozadí Váhostavu, mal špeciálny vzťah. "Široký nikdy neprispel na stranu a nemá s ňou nič spoločné. Na Slovensku pôsobí približne 40 až 60 významných podnikateľov. Každého z nich poznám. S každým z nich sa pri rôznych príležitostiach stretávam," povedal Fico s tým, že so Širokým má normálne vzťahy ako s ostatnými podnikateľmi. 

V súvislosti s reštrukturalizáciou Váhostavu Fico zdôraznil, že to nie je prvá takáto spoločnosť a v minulosti bolo už schválených viac ako 500 reštrukturalizácií. Predseda vlády zároveň vyjadril svoju podporu Generálnej prokuratúre, aby, ak sa potvrdí trestnoprávna zodpovednosť, bola vyvodená voči manažérom firmy. Prvá vec, ktorú treba podľa Fica urobiť, je, že firmy, ktoré sú v reštrukturalizácii, by sa nemali zúčastňovať verejného obstarávania. Druhý krok, ktorý Smer navrhuje, je zmeniť súčasné nastavenie.

"Keď sa dnes povie v reštrukturalizačnom pláne, že sa vráti živnostníkom len 15 percent, tak podľa právnej úpravy platí, že zvyšok nie je vykonateľný a ostatných 85 percent by už nikdy nemohli dostať. Do zákona chceme dostať, že ak sa aj len 15 percent schváli, tak ten zostatok musí ostať vykonateľný do budúcnosti vo vzťahu k ziskom veľkej spoločnosti, ktorá neplatila živnostníkom," hovorí Fico. Tretím opatrením, ktoré zvažujú, má byť podľa Fica zrovnoprávnenie veriteľov. "Na jednej strane sú banky, ktoré dostanú 100 percent toho, čo dali spoločnosti. Na druhej strane máme eseročky, akciové spoločnosti a živnostníkov, ktorí dostanú podľa tohto návrhu len 15 percent. Prečo by nemali dostať všetci rovnaký podiel na tom zostatku," dodáva Fico. 

Predsedovia strán sa v relácii vyjadrili aj k téme doterajšieho vládnutia strany Smer-SD v tomto volebnom období. Bugár povedal, že mu chýbajú systémové zmeny. Smer podľa neho robí ad hoc riešenia a sociálne balíčky, ale systémové zmeny tu nie sú. Fico to odmieta s tým, že vláda dokázala urobiť reformu miestnej štátnej správy ESO, ktorou celkovo ušetrí 700 miliónov eur. Rovnako pripomenul zníženie zdravotných odvodov pre nízkopríjmové skupiny. Zásadná reforma podľa neho bola aj vo výbere daní. "V rokoch 2013 až 2015 zachytíme 1,6 miliardy eur, ktoré môžeme použiť na iné účely," reagoval Fico. Predseda vlády zároveň dodal, že tiež klesá nezamestnanosť. Bugár to potvrdil, ale dodal, že v okolitých krajinách V4 klesá viac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu