Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SNS: Banky v prípade Váhostavu ukázali necitlivý prístup k občanovi

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Banky v prípade Váhostavu ukázali podľa SNS necitlivý prístup k občanovi.

"Proces reštrukturalizácie Váhostavu dokazuje len špekulantský právny systém na Slovensku, zlú legislatívu a slabú kontrolu bankového sektora. Treba zabrániť ďalším Váhostavom, a to lepšou kontrolou bánk a ich dodatočným zdanením," vyhlásil predseda SNS Andrej Danko. Slovenská národná strana (SNS) podľa neho vyzýva vládu SR na bezodkladné kroky k zdaneniu bankového sektora a na jeho prísnu kontrolu, a to aj prostredníctvom Národnej banky Slovenska (NBS). "SNS žiada aj v budúcnosti prísne dbať na zavedenie osobitných daní nielen pre monopolné spoločnosti, ale aj pre bankové subjekty," vyhlásil predseda SNS. 

"Bankový sektor svoju pozíciu v podobných spoločnostiach uprednostňuje na úkor iných stavebných dodávateľov, čo je síce obchodné správanie sa, ale nie etické," tvrdí. "Napríklad v päťčlennom veriteľskom výbore sú zástupcovia troch bánk. Sú tam aj zástupcovia živnostníkov či malých stavebných firiem? V takom prípade by totiž s rozdelením vyplácania dlžôb určite nesúhlasili," konštatoval. "Najsilnejší veritelia, bankové inštitúcie, neznáme zahraničné spoločnosti väčšinou so sídlom v daňových rajoch budú takmer v plnej miere uspokojené. Pritom malým priamym dodávateľom, živnostníkom, malým často rodinným firmám, malým či stredným podnikateľom uhradia len 15 % dlžôb," uviedol Danko.

SNS podľa neho v tejto súvislosti apeluje aj na Ministerstvo spravodlivosti SR, aby prísne dohliadlo na celý proces reštrukturalizácie a aby kompetentní urobili všetko vyrovnanie nespravodlivosti v pomere vyrovnania dlžôb pre zabezpečených veriteľov a malých podnikateľov a živnostníkov. "Nie je možné, aby banky dostali 100 % dlhu, ale živnostníci a malí podnikatelia len 25 %," povedal Danko. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu