Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko vyhlásilo cvičný poplach: 40 tisíc vojakov v pohotovosti na viacerých miestach!

Ruské bombardéry Tu-22M3 Zobraziť galériu (2)
Ruské bombardéry Tu-22M3 (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská armáda aj dnes pokračuje v testovaní bojovej pripravenosti svojich jednotiek. Bojový poplach bol dnes vyhlásený v motostreleckých útvaroch v Pskovskej a Leningradskej oblasti. V pohotovosti je aj námorná pechota Čiernomorskej flotily, informovali ruské tlačové agentúry s tým, že ide o súčasť plánu prípravy ruských ozbrojených síl na rok 2015.

Ruské ozbrojené sily počas uplynulých dvoch týždňov začali vojenské cvičenia v rôznych častiach krajiny, a to bez ohľadu na reakciu západných štátov, ktoré v súvislosti s tým vyjadrili znepokojenie z nárastu aktivít ruskej armády. Ruské ministerstvo obrany deklarovalo, že príprava armády je vnútornou vecou každého štátu.

Agentúra RIA Novosti minulý týždeň napísala, že počas marca sa na juhu a východe Ruska uskutočnia veľké manévre tam dislokovaných jednotiek. Námorné manévre sa konajú nielen v Baltickom mori, ale aj v Japonskom mori na východe Ruska.

Rozsiahle cvičenie sa od pondelka až do soboty koná v arktickej oblasti, kde prakticky všetky plavidlá ruskej Severnej flotily opustili arktický prístav Severomorsk a nacvičovali obranu voči vzdušným útokom nepriateľa.

Od nástupu Sergeja Šojgu do funkcie ministra obrany sa v Rusku začalo s praxou vopred neavizovaných vojenských cvičení, ktoré sú skúškou bojovej pripravenosti jednotlivých útvarov. Cieľom previerok je ukázať reálny stav v armáde a naučiť vojakov všetkých stupňov reagovať rýchlo v čase ohrozenia, uviedli ruské agentúry.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v pondelok uviedol, že cvičenie sa dotkne až 38 000 príslušníkov ruských ozbrojených síl. Manévre sa uskutočňujú v čase, keď medzi Ruskom a Západom vládne napätie kvôli situácii na Ukrajine. Súčasne s veľkými ruskými manévrami sa koná vojenské cvičenie NATO v Čiernom mori a Severoatlantická aliancia zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť v pobaltských krajinách.

Rusko si dnes pripomína prvé výročie pripojenia Krymu a Sevastopola

V Rusku si dnes pripomínajú prvé výročie pripojenia Krymu a mesta Sevastopol k subjektom Ruskej federácie.  Najvyšší predstaviteľ Krymu Sergej Aksionov v súvislosti s výročím podpísania zmluvy o pripojení Krymu a Sevastopola k Rusku vydal vyhlásenie, v ktorom dnešný deň označil za "sviatok dlho očakávaného návratu do vlasti". 

"Rusko obránilo naše zákonné právo na sebaurčenie, na spojenie s historickou domovinou. Krymská jar vyvolala mohutnú vlnu duchovného a vlasteneckého nadšenia v celej našej veľkej krajine a prispela ku konsolidácii všetkých zdravých síl ruskej spoločnosti," uvádza sa v texte. 

Mestské zastupiteľstvo Sevastopola sa v súvislosti s návratom Krymu pod ruskú správu rozhodlo udeliť čestné občianstvo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a predsedom oboch komôr Federálneho zhromaždenia, Sergejovi Naryškinovi a Valentine Matvijenkovej, za ich "múdre rozhodnutia; za to, že sme sa vlani vrátili do vlasti; za to, že mestu bol priznaný štatút mesta federálneho významu". 

Dnešný deň je na Kryme oficiálnym sviatkom - Dňom zjednotenia Krymu s Ruskom - a dňom pracovného voľna.  V mestách Simferopol, Jalta, Jevpatorija, Feodosija a inde sa dnes uskutočnia mítingy a kultúrne akcie. Zhromaždenia a koncerty sa uskutočnia aj v mnohých mestách v iných regiónoch Ruska.

Agentúra TASS informovala, že centrom Simferopola, ktorý bol aj v minulosti bázou Čiernomorskej flotily, dnes slávnostným vojenským krokom prejde 365 jej príslušníkov. Posledných 20 rokov niečo podobné nebolo možné, pretože ukrajinské úrady zakazovali Čiernomorskej flotile dávať najavo svoju prítomnosť v meste, uviedol TASS.

Agentúra Reuters vo svojej rozsiahlej správe pripomenula nadšenie zo znovuzjednotenia Krymu s Ruskom, ale upozornila, že z polostrova odišli zahraniční investori a bankový sektor je paralyzovaný. Mnoho obyvateľov polostrova žije od výplaty k výplate, sťažuje sa na nárast cien i na neistú budúcnosť, aj keď časť ľudí - najmä dôchodcovia - si život pod ruskou správou pochvaľujú.

"Krym bude čiernou dierou Ruska. Čo je tu dobré? Ceny sú šialené a platy sú na smiech," hundral 35-ročný taxikár Nikolaj zo Simferopola.  Na prekážky sa sťažujú aj miestni podnikatelia, ktorí narážajú na blokádu zo strany Ukrajiny a na komplikácie pri dovoze tovaru z Ruska. Problémy má aj oblasť turistického ruchu, v ktorom vlani došlo k výraznému poklesu príjmov, čo priznala aj krymská vláda.

Život bol tvrdý, aj keď Krym bol súčasťou Ukrajiny, ale nie je jednoduchší, odkedy je polostrov súčasťou Ruska, ktoré zasiahli ekonomické sankcie Západu uvalené za pripojenie Krymu a za podporu separatistov na východnej Ukrajine, konštatuje Reuters.

Aj keď cenou za návrat Krymu k Rusku boli sankcie uvalené Európskou úniou a Spojenými štátmi, prezident Putin v interview, ktoré je súčasťou dokumentárneho filmu Krym: Cesta do vlasti, vyhlásil, že nič neľutuje, uviedla agentúra Reuters.

Rusko anektovalo Krymský polostrov a mesto Sevastopol po referende, ktoré sa tam uskutočnilo 16. marca 2014 a väčšina obyvateľstva sa v ňom vyslovila za pripojenie - dovtedy ukrajinského územia - k Rusku.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca, keď Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Ruský parlament tento akt odobril 21. marca.

Nová ukrajinská vláda i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sériu sankcií, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov. Ukrajinský prezident Petro Porošenko po svojom zvolení do funkcie označil návrat Krymu pod správu Ukrajiny za jeden zo svojich cieľov.

Anexia Krymského polostrova vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve. Krymský polostrov sa stal súčasťou Ukrajiny v roku 1954 na základe rozhodnutia vtedajšieho sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova.

Rusko vyhlásilo cvičný poplach:
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu