Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Brusel plánuje zriadiť tím na boj proti ruskej propagande

Zobraziť galériu (2)

BRUSEL - Lídri členských krajín EÚ na zajtra sa začínajúcom summite v Bruseli prijmú okrem iného návrh na vytvorenie špeciálneho média, ktorého deklarovaným cieľom bude boj proti propagande ruskej vlády v súvislosti s dianím na Ukrajine. Informovala o tom v stredu francúzska agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na získaný dokument o predbežných záveroch summitu.

Situácia na Ukrajine bude totiž jedným z hlavných bodov dvojdňového stretnutia premiérom a predsedov vlád. Tí by podľa AFP mali vyzvať na potrebu zastaviť "dezinformačnú kampaň a do júna pripraviť akčný plán o strategickej komunikácii v záujme slobody médií". V Bruseli by tak mal vzniknúť tím s cieľom monitoringu ruských médií, identifikácie "jasných lží a právd" a následného odovzdania informácií členským krajinám.

Lídri by však na summite nemali prijať žiadne ďalšie sankcie voči Rusku ako trestu za jeho podiel na ukrajinskej kríze. Vyzvú ale na plné dodržovanie februárovej dohody o krehkom prímerí na východe Ukrajiny medzi armádou a povstalcami. Vyzdvihnutá by podľa AFP mala byť najmä zodpovednosť ruských orgánov v tejto veci.

Ťažiskovou témou summitu by mal byť aj plán na vytvorenie energetickej únie. Európska komisia navrhuje, aby zmluvy s dodávateľmi energetických surovín, ako je napríklad Rusko, museli prejsť kontrolou Európskej komisie, či sú plne v súlade s legislatívou. Hovoriť sa bude aj o podmienkach ďalšej finančnej pomoci Grécku v záujme vyhnutia sa jeho odchodu z eurozóny.

Brusel plánuje zriadiť tím
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu