Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odborníci zosmiešnili veľkú predvolebnú koalíciu Matovič, Sulík a Lipšic: Melú z posledného!

Igor Matovič, Richard Sulík a Daniel Lipšic.
Igor Matovič, Richard Sulík a Daniel Lipšic. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Trefa do čierneho alebo krok vedľa? Včera sme informovali o pripravovanej spoločnej kandidátke pred parlamentnými voľbami strán Sas, Oľano a Novy. Ktorej strane by to najviac vyhovovalo a kto by na to doplatil? Oslovili sme politológov, čo si myslia o tejto spoločnej iniciatíve konzervatívcov a liberálov. Analytici im adresovali tvrdé slová!

Včera sme informovali o chystanej budúcej spoločnej kandidátke pred parlamentnými voľbami v roku 2016. Náš zdroj nám prezradil, že ide o hotovú vec. „Už je všetko dohodnuté a padlo definitívne rozhodnutie. Už len treba doriešiť rozhodnutie, kto bude na ktorom kandidátnom mieste,“ povedal nám zdroj, ktorý nechcel byť menovaný. Tri strany navyše spájali spoločné aktivity pri presadzovaní parlamentných návrhov a organizácia protivládnych protestov na jeseň minulého roka.

Oslovili sme preto politických analytikov, ako vidia šance tejto spoločnej iniciatívy. Politológ Michal Horský vystríha pred touto koalíciou. „Prípadná predvolebná koalícia strán Nova, Sas a Oľano po prvé zaručuje, že páni Sulík a Lipšic sa už definitívne vzdali svojich straníckych ambícií a na volebnej kandidátke Oľano sa pokúšajú o osobnú politickú záchranu, o politické živorenie,“ povedal pre Topky.

Pozor na detektor lži

Igor Matovič už neraz dokázal prekvapiť. Stalo sa tak pred parlamentnými voľbami v roku 2012, kedy ľudí z KDS a OKS poslal na detektor lži. Tí sa následne urazili a spoločnú kandidátku zavrhli. Na túto možnosť upozorňuje Sulíka s Lipšicom aj Horský. „Páni predsedovia Sulík s Lipšicom by si však mali dať sakramentský pozor, aby ich pán Matovič neposlal na detektor lži.“

Problémy budúcej koalície vidí aj politický analytik Ján Baránek. „Sú tam veľké riziká. V prvom rade Lipšic už kombináciu liberálov s konzervatívcami skúsil,“ hovorí a pýta sa, „prečo aj napriek neúspechu toto opakuje?“

Romana Schlesinger so Štefanom Kuffom?

Otázne bude podľa neho spájanie dvoch rozdielnych politických filozofií a tiež spôsob ako to voličom odkomunikujú. „Neviem si predstaviť Romanu Schlesinger s Kuffom. Bude to ťažko obhájiteľné. Motiváciu chápem, ale tieto bariéry si vyžadujú veľa kompromisov. A hlavne bude treba vysvetliť, prečo sa spájajú liberáli s konzervatívcami,“ zakončil Baránek.

Ani Miroslav Kusý nevidí ružovo budúcu predvolebnú koalíciu. „Na lepšiu nemajú, melú z toho, čo majú. Ten, kto volí Sulíka, nebude voliť Matoviča,“ varuje a pripúšťa, že sa s touto koalíciou môžu prepočítať. Dôležité bude podľa neho, aby celkový efekt nevyznel negatívne, ale pozitívne. „Na to treba politický talent, aby voliča presvedčili,“ povedal nám Kusý.

Sulík už prešiel ku konzervatívcom

Takýto „mačkopes“ konzervatívcov a liberálov by mohol vyhovovať novej liberálnej strane SKOK. Predsedu prípravného výboru strany SKOK Juraja Miškova by táto koalícia neprekvapila. „O takomto spojení sa hovorí už dlho. SAS už dokonca pred časom vystúpila zo strany ALDE (Aliancia liberálov a demokratov Európy – pozn.) a liberálnej frakcie Európskeho parlamentu. Richard Sulík prestúpil ku konzervatívcom a stal sa tak kolegom Braňa Škripeka z Oľano. Slovenská občianska koalícia – SKOK! je liberálna strana a takou aj zostane,“ povedal pre Topky Miškov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu