Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Miškov: Bezpečnosť občanov nemôže byť zámienkou pre stratu ich slobody

Juraj Miškov (v strede)
Juraj Miškov (v strede) (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Navrhnutá novela zákona o štátnom spravodajstve a spravodajských službách nespĺňa podľa Slovenskej občianskej koalície (SKOK) všetky štandardy slobodnej, otvorenej a demokratickej spoločnosti.

"Bezpečnosť nemôže byť zámienkou na to, aby vláda pripravila občanov o slobodu, súkromie a právo na anonymitu," hovorí člen prípravného výboru strany a poslanec Juraj Miškov s tým, že spravodajské služby sú potrebné pre ochranu záujmov našej krajiny. Nemôžu však podľa neho pôsobiť bez obmedzení a bez dostatočnej kontroly.

Slovenská občianska koalícia presadzuje zákaz plošného sledovania komunikácie a činnosti občanov a zákaz bezdôvodného preverovania občanov a údajov o nich, zákon musí obsahovať účinné zábezpeky proti zneužitiu moci. "V navrhnutom zákone napríklad chýbajú zábezpeky voči zneužitiu metadát, čiže dát o pohybe a využívaní napríklad mobilných telefónov či e-mailov. Ide o mimoriadne citlivé údaje, ktoré môžu byť ľahko zneužité. Navrhnutý zákon pripúšťa plošné spracúvanie týchto dát, čo absolútne odmietame. Zisťovanie, využívanie a archivácia týchto údajov by mali podliehať podobným pravidlám, ako napríklad odpočúvania," uvádza člen prípravného výboru strany a bývalý kancelár NR SR Michal Nižňan. 

Podľa poslanca Martina Chrena je problémom aj úkolovanie tajnej služby predsedom vlády. "Bezpečnostné opatrenia by mali podliehať súhlasu predsedu vlády alebo generálneho prokurátora, aby existovala konkrétna zodpovednosť a aby neboli zneužívané. Medzi schválením a zadávaním takýchto činností je však obrovský rozdiel. Politici nemajú tajnú službu riadiť a priamo jej prikazovať, aké konkrétne akcie má vykonávať," hovorí Chren s tým, že ďalším problémom zákona je nedostatočná ochrana proti zneužitiu.

"Zo skúseností vieme, že parlamentný kontrolný výbor je v skutočnosti bezmocný. Zvlášť pri využití informačno-technických prostriedkov, ktoré zasahujú do súkromia a sú zneužiteľné, by mali vzniknúť omnoho silnejšie kontrolné orgány. Zneužitie informačno-technických prostriedkov nepravdivými informáciami, vrátane zavádzania sudcu, ktorý ich nasadenie schvaľuje, by malo byť trestným činom," dodáva Chren. 

Návrh zákona o Úrade civilného spravodajstva a Vojenskom spravodajstve (zákon o štátnom spravodajstve a o spravodajských službách) má nahradiť dva zákony - o SIS a o Vojenskom spravodajstve. Návrh nového zákona o tajných službách počíta so zmenou názvu Slovenskej informačnej služby, po novom by malo ísť o Úrad civilného spravodajstva. Návrh legislatívy predložilo ministerstvo vnútra do medzirezortného pripomienkového konania. Jednou zo zmien je zavedenie programu štátneho spravodajstva. Na rozdiel od súčasných pravidiel, keď vláda schvaľuje štatút jednotlivých spravodajských služieb, by po novom mal kabinet schvaľovať Program štátneho spravodajstva, a to na štyri roky s možnosťou aktualizácie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu