Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Po škandáloch kontrola: Minister musí hlásiť čo a kde chce kúpiť

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister obrany Martin Glváč bude povinný o každom nákupe vojenskej techniky vopred informovať členov parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. K takémuto postupu ho zaviazali poslanci na dnešnom mimoriadnom rokovaní výboru, ktorý rokoval na podnet Richarda Vašečku. Prekvapilo ho však, že výbor rokoval vo vyhradenom režime, teda bez účasti médií.

„Je dôležité, že bolo prijaté uznesenie. Minister obrany bol uznesením zaviazaný, aby vždy, keď sa budú obstarávať nejaké zbrane alebo systémy, prišiel dať informáciu vopred na brannobezpečnostný výbor parlamentu,“ povedal novinárom. Glváč novinárom povedal, že on sám dal takýto návrh, podľa ktorého predloží všetky vojenské obstarávania výboru a dopredu oznámi všetky procesy, aj keď rezortu to zákon neprikazuje.

Také netransparentné ministerstvo obrany, aké je v súčasnosti, sme ešte podľa exministra Ľubomíra Galka (SaS) nevideli. Podľa neho Glváč dnes nedokázal vysvetliť poslancom, prečo ťahal za nos verejnosť. „Dva mesiace nechal všetkých v domnienke, že sa ešte niečo len ide obstarávať a pritom zmluva už bola uzavretá,“ poukázal. Galko tvrdí, že má dva posudky, ktoré dokazujú, že bol porušený zákon o verejnom obstarávaní pri nákupe útočných pušiek. Ocenil však, že poslanci Smeru navrhli, aby do 10. decembra boli výboru predložené všetky relevantné dokumenty nákupu, aby mohli skontrolovať, či zákon porušený bol alebo nie. „Bude predložená medzinárodná zmluva, memorandum, kompletná kúpna zmluva. Po tomto dátume sa rozhodneme, či požiadame Úrad pre verejné obstarávanie alebo Najvyšší kontrolný úrad, aby proces obstarávania skontrolovali,“ dodal s tým, že na výbor bude predložený aj zvukový záznam alebo prepis z rokovania Bezpečnostnej rady, aby poslanci mali jasno, o čom sa tam rozprávalo. 

Daniel Lipšic upozornil, že minister obrany a premiér hrubo zavádzali a klamali tvrdeniami, že nákup pušiek robili pre vznik 200 pracovných miest v Novákoch. „To s tým nemá nič spoločné. Zbraní, ktoré dostane slovenská armáda, sa vzdala česká armáda. Inak by boli vyrábané pre českú armádu. Táto zmluva nevytvorila ani jedno miesto,“ zdôraznil. Gábor Gál poukázal na to, že zahmlievanie sa neoplatí. „Je dôležité nielen prijať zákon o zákaze schránkových firiem uchádzať sa o verejné zákazky. Treba upraviť aj zákon o verejnom obstarávaní, ktorý neumožní žiadne výnimky,“ zdôraznil. 

Podľa Glváča opozícia pred týždňom zavádzala o počte i sume nakúpených zbraní. Podľa neho Slovensko kúpilo pušku o 185 eur lacnejšie ako Česká republika. Upozornil tiež, že v rokoch 2010 až 2012 bolo predaných 122 000 samopalov vzor 58 za 12 eur. „Dnes sú záujemcovia, ktorí ponúkajú 60 až 90 eur. Tu je rozdiel. My nakupujeme a dopĺňame výzbroj a vtedy sa len predávalo,“ vyhlásil. 

Ministerstvo obrany obstaráva 688 kusov útočných pušiek Bren. Cena kontraktu má byť 3,25 milióna eur. „Predmetom zmluvy je dodávka ľahkých pechotných zbraní s príslušenstvom a dokumentáciou,“ uvádza dokument, ktorý podľa dátumu ministerstvo podpísalo už 19. septembra. 

Nič sme netajili, tvrdí Glváč

Nič sme netajili, povedal po rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) na margo nákupu pušiek od Českej zbrojovky Uherský Brod. Poslanci sa pre nákup zbraní stretli na mimoriadnom rokovaní výboru, ktoré iniciovala opozícia.

"Mnohí z vás si pamätajú na 15. júla, kedy sme za účasti premiérov, českého a slovenského, a kolegu Martina Stropnického (minister obrany ČR - pozn. redaktora) mali tlačovku, kde sme hovorili o unifikácii, kde sme presne popísali tento proces," uviedol Glváč. O plánovanom nákupe pušiek podľa jeho slov informovali už české Hospodárske noviny koncom mája. "Asi sme to netajili, asi sme to odkomunikovávali stále," zdôraznil šéf rezortu obrany.

Glváč na výbore navrhol, že o každom nákupe vojenskej techniky bude vopred informovať členov Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Poslanci takéto uznesenie prijali. "Určite pripravím výboru hneď na januárové zasadnutie presný počet, čo ideme v danom roku obstarávať z výzbroje, výstroja," dodal.

Minister zdôraznil, že na rozdiel od svojich predchodcov výzbroj nakupuje. Pripomenul, že aj exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) hovoril počas svojho pôsobenia v rezorte o unifikácii či o nakupovaní napriamo pri špeciálnej vojenskej technike. "Toto povedal pán Galko na margo toho, že bez verejnej súťaže obstaral niekoľko sto kusov nákladných áut a zaviazal rezort až do roku 2017," dodal Glváč.

Členovia výboru si tiež vyžiadali prepis alebo zvukový záznam zo zasadnutia Bezpečnostnej rady SR, na ktorom sa podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o nákupe pušiek rozhodlo. Glváč má zároveň do 10. decembra predložiť poslancom všetky relevantné dokumenty súvisiace s nákupom pušiek z ČR, vrátane memoranda medzi SR a ČR, kompletnej kúpnej zmluvy či presného postupu rezortu obrany pri obstarávaní.

"Na základe týchto materiálov zvážime ďalší postup," avizoval člen výboru a exminister obrany Ľubomír Galko (SaS). Poslanci sa podľa jeho slov možno obrátia na Úrad pre verejné obstarávanie či Najvyšší kontrolný úrad, aby celý proces prešetrili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu