Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Procházka: Poďme sa dohodnúť na podpore najsilnejších pravicových kandidátov

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Strana Sieť chce najbližšie týždne využiť na rokovanie s ostatnými stredopravými subjektmi o zjednotení podpory najsilnejším pravicovým kandidátom v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Leviciach, Michalovciach, Nitre, Prešove a Žiline. "Niekde je to kandidát Siete, ale sú mestá, kde je to kandidát inej strany alebo koalície. Poďme sa dohodnúť na tom, kto z nich má najväčšiu šancu a na tom, že ho spolu podporíme," povedal v diskusnej relácii na portáli Teraz.sk predseda Siete Radoslav Procházka.

Na otázku, či by v prípade takejto dohody Sieť bola ochotná rokovať o stiahnutí kandidatúry niektorých svojich nominantov Procházka reagoval, že áno. "Všetko je otvorené. Môžeme sa rozprávať o všetkých tých mestách. Bez toho, že by sme niekde ustúpili, sa dohoda nebude dať dosiahnuť," konštatoval. "Sme pripravení urobiť všetko pre to, aby pravý stred ponúkol voči kandidátovi vládnej strany toho najsilnejšieho stredopravého kandidáta," zdôraznil. Voľby primátorov sú totiž jednokolové a vyšší počet pravicových kandidátov v meste automaticky zvyšuje šance kandidáta ľavice.

Pre Sieť sú tieto voľby prvé a ide do nich v čase, keď ešte nemá dobudované regionálne štruktúry. "Kandidujeme len na sedmine alebo osmine územia. Rozhodli sme sa, že uprednostníme kvalitu zastúpenia pred kvantitou," poznamenal Procházka s tým, že na výsledku volieb sa to nevyhnutne odrazí. V tejto súvislosti pripomenul prvé voľby Smeru-SD, ktorý vtedy získal len jedného poslanca v regionálnom parlamente.

Sieť nemá v týchto voľbách preferované regióny, chcela by však zabodovať v Martine a Prievidzi, kde sú aktuálne primátormi jej podpredsedovia Andrej Hrnčiar a Katarína Macháčková. Zároveň odmietol medializované informácie, podľa ktorých sa podpredsedovia Siete pred voľbami dohodli so Smerom-SD. Podľa Procházku len akceptovali rozhodnutie regionálnych štruktúr Smeru-SD odporučiť svojim sympatizantom ich voľbu. "Ak vyzvú svojich voličov, aby volili nás, predsa ich od toho nebudeme odhovárať," poznamenal.

Procházka v diskusii hovoril aj o richtárskej prísahe, ktorej koncept podľa vlastných slov predstavil verejnosti dva mesiace pred podobnou iniciatívou SNS a stratégii Siete pred komunálnymi voľbami s presahom na parlamentné voľby, ktoré Slovensko čakajú v roku 2016.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu