Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fedor: Vláda poskytne letisko Sliač pre potreby NATO

Martin Fedor
Martin Fedor (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda plánuje ponúknuť letisko Sliač a výcvikové centrum Lešť pre potreby NATO. Upozornil na to dnes exminister obrany Martin Fedor (SDKÚ-DS), pričom sa odvoláva na Informáciu o priebehu a výsledkoch summitu NATO vo Walese v dňoch 4.–5. septembra 2014. Vláda má o materiáli podľa Fedora rokovať v stredu (22.10.). Fedor pripomína nedávne vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že by odmietol základne NATO na Slovensku.

"V materiáli vláda Roberta Fica jasne deklarovala ponuku využívať letisko Sliač a výcvikové centrum Lešť pre potreby NATO. Ponúkla aj zmodernizovať logistickú základňu v Poprade a poskytnúť ju pre potreby NATO," poukázal Fedor na záväzky z dokumentu. Nerozumie preto vyhláseniam premiéra Fica, ktorý verejne deklaroval, že by sa postavil proti vybudovaniu základní NATO na Slovensku. Fedor sa nazdáva, že Ficove vyjadrenia odmietajúce základne NATO sú len divadlo pre domáce publikum a chce ním zbierať politické body. "Na jednej strane premiér takmer vylučuje možnú prítomnosť vojsk NATO na Slovensku, na druhej strane v tichosti na Úrade vlády schvaľuje deklarácie týchto záväzkov," poznamenal Fedor.

Vyjadrenia predsedu vlády podľa exministra obrany neprispievajú k predstave Slovenska ako dôveryhodného a predvídateľného partnera a ani ku konštruktívnej diskusii o budúcnosti a rozvoji rezortu obrany. Tá je podľa Fedora na Slovensku akútne potrebná. Dvojtvárnosť premiéra bolo podľa neho vidno aj počas návštevy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej na Slovensku. "Na rozdiel od minulosti bol premiér oveľa miernejší v kritike ukrajinskej vlády, prípadne sankcií EÚ voči Rusku," poznamenal Fedor.

Exminister obrany zároveň pozitívne vníma, že sa vláda SR prostredníctvom dokumentu zaväzuje zastaviť pokles výdavkov na obranu a zabezpečiť ich reálny nárast v súlade s hospodárskym rastom a do roku 2020 vyčleniť 1,6 percenta hrubého domáceho produktu na obranu. "Či tento záväzok myslí vláda a strana Smer skutočne vážne, sa ukáže pravdepodobne už koncom mesiaca, keď budeme hlasovať o novele ústavného zákona, ktorá upravuje práve tento záväzok," uzavrel Fedor.

Materiál predkladá na rokovanie vlády minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a minister obrany Martin Glváč. Z dokumentu vyplýva, že v rámci pomoci Ukrajine Slovensko ponúklo výcvik pre 30 ukrajinských špecialistov na odmínovanie na území Slovenska v roku 2014. Ďalej sa v materiáli píše, že pre potreby nových obranných opatrení Severoatlantickej aliancie SR ponúkla možnosti využívať služby letiska Sliač a výcvikového strediska Lešť. Slovensko tiež oznámilo modernizáciu vojenskej logistickej základne pri Poprade a jej deklarovanie pre potreby NATO, v prípade záujmu aliancie.

Rovnako Slovenská republika plánuje posilniť svoje zastúpenie a odborné kapacity na veliteľstve NATO v poľskom Štetíne. "Spoločne s krajinami V4 chce Slovensko posilniť spoluprácu v oblasti spravodajstva, osobitne s dôrazom na sledovanie vývoja na východ od NATO, a jej výsledky poskytovať aliancii," píše sa ďalej v materiáli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu